Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Whites86 » 29 listopada 2015, 12:03

jacekk napisał(a):Jakiś nietypowy ten bezpiecznik trochę, zwykle jest 4A,6A,10A,16A,20A,25A itd... Do tego Gg albo Gf. Jeszcze w sklepie 13A nie widziałem, przynajmniej DII na które uwagę zwracam bo akurat takie mam w domu ;)

ja mam wyłączniki nadmiarowoprądowe Eatona B i C13A ;)
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez jacekk » 29 listopada 2015, 12:16

Ale to nie topiki.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 29 listopada 2015, 13:07

jacekk napisał(a):Ale to nie topiki.

no napisałem wyżej ze wyłączniki nadmiarowoprądowe
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 29 listopada 2015, 19:55

Szkoda, że nie mam miejsca, bo w nowszej skrzynce zabudowałbym taki sam woltoamperomierz. Widziałem też taki watomierz, który przy okazji jest podlicznikiem (zlicza kWh) i umie zmierzyć cos fi. Nie zastosuję, ale pomysł mi się bardzo podoba.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez IndustrialStalker » 3 grudnia 2015, 13:13

http://www.art-med-sklep.com/Tester-prz ... 83%29.aspx (MS5902 MASTECH)

http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash ... k=1&koszyk (E-Sun EM419A)

Pierwszy niedostępny, na allegro wyraźnie droższy i bez opcji pobrania.
Drugi to bym nawet brał bez pytania ale minimalna kwota zamówienia to 150zł.. a w innych sklepach cena dwa razy wyższa.

Znacie jakieś fajne, godne polecania mierniki tego typu dostępne w Polsce? Nie ukrywam że podwójna funkcjonalność mastecha robi na mnie wrażenie ale nie liczę na to że znajdę inny analogiczny produkt a przejściówka do żarówki w drugim mierniku też jest całkiem atrakcyjna.
Cena oczywiście gra role. Raczej szukam poniżej 200 a nie powyżej 1000 :)
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez bartek380V » 8 grudnia 2015, 22:06

Chciałbym poruszyć taki temat ze statecznik świetlowkowy moim zdaniem statecznikowi innemu jest nierówny. Miałem kilka rur TLD 36W wyobrazcie sobie ze w pewnej oprawie ,,x,, nie swieciły ,tzn mrugały sobie mimo nowych starterów wykazując tym samym oznaki zużycia.Poniewaz potrzebowałem swiatła na już to wepchałem do oprawy ,,x,, nowe rury i swiecą. Stare rury dałem do oprawy ,,y,, ze starszym dławikiem i świecą. Pojawia sie pytanie czy stateczniki o gorszej izolacji mają tendencje do gorszego odpalania swietlówek ponieważ jest upływ impulsu zaplonowego kiedy starter otwiera styki. Druga hipoteza jest taka ze statecznik podlaczony do przewodu ochronnego tez daje inny impuls anizeli bez przewodu PE. Kiedy statecznik jest podlączony do PE i ma słabą izolacje to zbliżenie obu potencjałow PE i L powoduje tez upływ. Trzeba przyznać że swietlowki w zimnie i w starszej oprawie łatwiej odpalily niż tej oprawie ,,x,, w cieple. Celem ostatniego werdyktu należałoby pomierzyć izoalcje róznych typów statecznikow zalewanych i nowych otwartych , w stanie zimnym i rozgrzanym do temperatury znamionowej.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Farel03 » 8 grudnia 2015, 22:18

@bartek380V

Wsadź je do obydwu opraw (po jednej do każdej) i odpal ze zwartym zapłonnikiem. Jeżeli skrętki w oprawie x będą się tlić słabiej niż w y , to masz odpowiedź.
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Re:

Postprzez bartek380V » 8 grudnia 2015, 22:30

Farel03 napisał(a):@bartek380V

Wsadź je do obydwu opraw (po jednej do każdej) i odpal ze zwartym zapłonnikiem. Jeżeli skrętki w oprawie x będą się tlić słabiej niż w y , to masz odpowiedź.

Prady robocze są takie same. Tu wyraznie jest klopot w momencie przepięcia (izolacja dławika) . Oprawy pozbawione jakichkolwiek kondensatorów ,przewody nowe.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez FOX » 8 grudnia 2015, 22:34

jaki jest to typ oprawy? jeżeli z układem anty-stroboskopowym i problem pojawia się w obwodzie który posiada przesunięcie fazy przez kondensator to usterki bym szukał nie w stateczniku a utracie pojemności kondensatora
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez Farel03 » 8 grudnia 2015, 22:36

@bartek380v

Czy świetlówki w oprawie x odpalają po wyjęciu zapłonników ?

Na jaki kolor tlą się skrętki w obydwu oprawach podczas zapłonu ?
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic