Świetlówki T8

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T8

Postprzez robert03 » 10 stycznia 2016, 18:24

Nowoczesne świetlówki liniowe są bardzo trwałe.
W domu 4-6 lat to mi wytrzymywały stare Razno w latach 80 które dodatkowo wykańczałem "mruganiem".
T8 które mam w pracy świecą bardzo długo. W oprawach na warsztacie miałem rury Philips New Generation 58W na dławikach magnetycznych. 80% tych świetlówek świeciła 11 lat przy czym światło świeci tam 24h i rzadko kiedy jest wyłączane. Po 11 latach zostały wymienione nie dlatego że się spaliły ale dlatego że była zwyżka i wymienialiśmy wszystkie jak leci przy okazji czyszcząc oprawy i odbłyśniki, żeby nie okazało się że po 2-3 tygodniach jakaś padła. Świetlówki które w tym czasie padły wszystkie pracowały w obwodach z kondensatorem i padły z powodu "zamrugania" przez niesprawny kondensator.
W narzędziowni mam te same świetlówki. Zostały wkręcone w 1998 roku i wszystkie które są w obwodzie bez kondensatora świecą do dziś. Te w obwodzie z kondensatorem po 10-11 latach przestały odpalać i zostały "zamrugane" lub zwarł się starter. Te rury świecą codziennie po 9 godzin.
Co ciekawe mam jeszcze karton tych rur i ostatnio wymieniłem te nieświecące na nowe. "Na oko" nowe i stare rury świecą tak samo. Nie widać spadku strumienia świetlnego.
Duże znaczenie ma ilość zapłonów, starter i oprawa w jakiej znajduje się rura. Ale generalnie rury to bardzo długowieczne źródła światła, w dodatku tanie jak barszcz.
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez Utilizer » 10 stycznia 2016, 22:15

slaweklampy napisał(a):Witam
Świetlówki T8 są tańsze w produkcji.

Ale na to masz jakieś potwierdzenie czy tak sobie powiedziałeś :twisted: :?: Bo akurat pamiętam czasy gdy T12 jeszcze były w sklepach i cena była wyraźnie niższa od T8 ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez toomm40 » 10 stycznia 2016, 23:19

to mogły być stare zapasy T12. a T8 -jako ich nowsze i lepsze zamienniki były droższe. i to w sumie wydaje się być teoretycznie logiczne. ;)
Tylko teoretycznie , ponieważ :
Osram przy wycofaniu rur T12 w barwie 25-co odpowiada 740, zaczął produkcję rur T8 w barwie 20-czyli 640. nastąpiło zatem pogorszenie parametrów -ale cena nowych i lepszych rur T8 była wyższa.(produkowano też równolegle T8/25, ale w Polsce były dostępne przede wszystkim wersje 20) warto o tym wiedzieć .

wprowadzenie typoszeregu T8 miało na celu przede wszystkim zminimalizowanie rozmiarów opraw, ograniczenie zawartości Hg oraz polepszenie parametrów świetlnych . ale czy miało to być tańsze z założenia i czy było - nie wiadomo. modernizacja i przystosowanie linii produkcyjnych też pociągało za sobą jakieś koszty.
Ostatnio edytowano 10 stycznia 2016, 23:30 przez toomm40, łącznie edytowano 1 raz
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 10 stycznia 2016, 23:20

Świetlówki T8 dobrych marek są naprawdę niezłe jeśli chodzi o trwałość. U znajomego od 2004r. w belkach świecą się (praktycznie 24/7, bardzo mało startów) zestawy rur de luxe 965. Jeszcze Made in Holland. Żadnych zaciemnień itp, cztery lata temu założyłem mu stateczniki elektroniczne. Same stateczniki są zamocowane do blachy, która dobrze odprowadza ciepło, rury mają dobre chłodzenie, jak to w belkach. Jestem przekonany, że te świetlówki poświecą jeszcze drugie tyle. T8 i T12 przy sprawnym osprzęcie były źródłami klasy zainstaluj i zapomnij. TL-D 90 Graphica też jest bardzo trwała, z naciskiem na BARDZO.

Od listopada na recepcji jego firmy świeciły lampki diodowe Philipsa. Teraz padła jedna, druga już świeci znacznie słabiej. Dałem mu przykład tego, co świeci w belkach i rastrach. Mimo wszystko będzie powrót do T8 na recepcji, będzie 2x965 Graphica w dzień i 1x930 de luxe w nocy.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Lampka » 11 stycznia 2016, 00:38

Utilizer napisał(a):
slaweklampy napisał(a):Witam
Świetlówki T8 są tańsze w produkcji.

Ale na to masz jakieś potwierdzenie czy tak sobie powiedziałeś :twisted: :?: Bo akurat pamiętam czasy gdy T12 jeszcze były w sklepach i cena była wyraźnie niższa od T8 ;)

T8 marki Pila kosztowały mniej więcej tyle samo, jak T12 w tej samej klasie jakościowej. Mam broszurę wyrobów PILA z 2002 roku, w której rury T12 kosztują 2,40 zł, a T8 kosztują 2,17 zł (w przypadku 18/20W) ;) Tanie jak barszcz, ale cena podobna, a nawet odziwo T8 o te kilka groszy tańsze.

Rzeczywiście znaczenie ma oprawa, jakość i typ układu zapłonowego, a także jakość i parametry sieci i instalacji zasilającej ;) Im świetlówka jest lepiej dociążona, tym jej trwałość spada (tempo degradacji elektrod i zużywania się postępuje szybciej), choć znaczne niedociążenie także potrafi wyraźnie obniżyć trwałość.
W swoich zbiorach mam (trochę na pamiątkę) jedną świetlówkę liniową Pila 40W, która w znajomym sklepie elektrycznym pracowała dokładnie 10 lat (od końca 2004 roku do końcowych miesięcy 2014 roku), świecąc po około 10 godzin na dzień.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez PKPENK » 19 lutego 2016, 18:08

Osram Smartlux Pro Cool Daylight Made in Russia ze stycznia 2016 roku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PKPENK

Zdjęcia: 3

Postprzez trojmiejski » 19 lutego 2016, 18:35

Ciepły zapłon świetlówek T8 na elektronice:
Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 20 lutego 2016, 00:05

Świecenie rury powyżej jednej z elektrod odbywa się dlatego, że z tej strony do rury podłączony jest dławik i jest już generowane dodatkowe napięcie, ale jeszcze zbyt małe, aby przebić przestrzeń wyładowczą, gdyż prąd łatwiej płynie szeregowo przez skrętki świetlówki. Gdy opór PTC wzrośnie lub impuls napięciowy generowany przez układ będzie większy (przy innym sposobie generowania ciepłego zapłonu), wówczas prąd łatwiej będzie płynął przez rurę, niż przez obwód skrętek, a to spowoduje jej zapłon.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez DarekG » 20 lutego 2016, 22:36

Fajny świeży ten Osramik :)
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez CDM » 22 lutego 2016, 20:37

trojmiejski napisał(a):Ciepły zapłon świetlówek T8 na elektronice:
Obrazek
No właśnie...nie do końca ciepły, raczej gorący!
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe