Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Postprzez amisiek » 22 stycznia 2016, 22:59

Czy widziałeś to w akcji i możesz porównać do Malag?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez MRP200 » 22 stycznia 2016, 23:21

Niestety nie. Fotki robiłem za dnia, dzisiaj. A po otwarciu ofert, bo byłem na przetargu - w drogę powrotną.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez famabud » 22 stycznia 2016, 23:24

To dobre oprawy Shredera które w 90% oświetlają Krasnystaw.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez mosfetkiler » 25 stycznia 2016, 12:10

Mały off-top:
jeszcze niedawno pokpiwaliśmy na potęgę z opraw ledowych...

Trzeba stwierdzić, że najleprze są taki świecące wbarwie 4000K
Mam porównanie - zainstalowano pewną ilość opraw (marka niewiadoma, takie podłużne) na ścieżkach rowerowych (4 diody w oprawie) i na ulicy dwupasmowej - po 9 diod w oprawie,
barwa pomiędzy 3500K a 4000K i jest O.K.
Na boczym odgałęzieniu tej drogi doinstalowano nieco później takie same oprawy po 9 diod ale barwy chyba 6000K i nie jest już tak dobrze - otoczenie ma jakiś taki ołowiany odcień i światła jakby mniej...
mosfetkiler

Zdjęcia: 3

Postprzez amisiek » 25 stycznia 2016, 12:31

Wyśmiewaliśmy się, bo do niedawna oprawy diodowe kosztowały krocie i świeciły badziewnie. Sam prostowałem marketingowy bullshit wciskany na siłę przez dostawców, którzy wciskali nam badziewie.
Dziś regułą jest światło barwy 740 a nawet 840 (przypomnę, że stosowane dziś diody mają ciągłe widmo!) a ceny opraw diodowych zbliżają się do lepszych opraw do lamp sodowych. Wrzucałem wielokrotnie zdjęcia porównawcze OUR125 (130W z sieci) do diodowych (50W z sieci). Jeszcze ciekawiej wygląda subiektywne zestawienie Malag 50W (używanych w Wawrze i Falenicy w Warszawie) do opraw diodowych 40W (120lm/W). Jeszcze dwa lata, producenci opanują porządne chłodzenie, oprawy będą niezawodne i pady takie jak w Radomiu lub Suchedniowie będą rzadkością.

Niestety przy oświetleniu ulicznym światła jest zbyt mało, by można było stosować diody barwy dziennej (czyli powyżej 5000K). Przy małej ilości światła nawet stosunkowo wysokie CRI z nowoczesnych diodek nie zapobiega efektowi "ołowianego odcienia". W praktyce widzę to na osiedlach, gdzie ludzie instalują mnóstwo tanich diodowych naświetlaczy w barwie bliżej dowolnej (od 5000 do jakiś 8000K włącznie) i jakości sporo poniżej standardu. Stąd słuszna decyzja o instalacji opraw w barwie 4000K.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Beton » 25 stycznia 2016, 12:38

amisiek napisał(a):Wyśmiewaliśmy się, bo do niedawna oprawy diodowe kosztowały krocie i świeciły badziewnie. Sam prostowałem marketingowy bullshit wciskany na siłę przez dostawców, którzy wciskali nam badziewie.
Dziś regułą jest światło barwy 740 a nawet 840 (przypomnę, że stosowane dziś diody mają ciągłe widmo!) a ceny opraw diodowych zbliżają się do lepszych opraw do lamp sodowych. Wrzucałem wielokrotnie zdjęcia porównawcze OUR125 (130W z sieci) do diodowych (50W z sieci). Jeszcze ciekawiej wygląda subiektywne zestawienie Malag 50W (używanych w Wawrze i Falenicy w Warszawie) do opraw diodowych 40W (120lm/W). Jeszcze dwa lata, producenci opanują porządne chłodzenie, oprawy będą niezawodne i pady takie jak w Radomiu lub Suchedniowie będą rzadkością.

Niestety przy oświetleniu ulicznym światła jest zbyt mało, by można było stosować diody barwy dziennej (czyli powyżej 5000K). Przy małej ilości światła nawet stosunkowo wysokie CRI z nowoczesnych diodek nie zapobiega efektowi "ołowianego odcienia". W praktyce widzę to na osiedlach, gdzie ludzie instalują mnóstwo tanich diodowych naświetlaczy w barwie bliżej dowolnej (od 5000 do jakiś 8000K włącznie) i jakości sporo poniżej standardu. Stąd słuszna decyzja o instalacji opraw w barwie 4000K.

Czemu? W Dąbrowie Górniczej zainstalowane są raczej właśnie takie chłodnobiałe diody i wygląda to według mnie znacznie lepiej, niż przy cieplejszych barwach. Światła na pewno nie jest zbyt mało. Poza tym, ja uważam, że taka zimna barwa działa tylko na plus - rozbudza kierowcę (najgorzej w tym przypadku wypada soda, która potrafi mnie usypiać po 2 godzinach jazdy w tym świetle). I zdziwiłbym się, gdyby instalowali ciepłobiałe LED-y na drogach, szczególnie szybkiego ruchu.
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez trojmiejski » 25 stycznia 2016, 12:50

Też diody o temperaturze większej niż 4000K stają się coraz lepsze, owszem najlepsze są 4000K, lecz choćby tutaj są diody zimniejsze co świecą dość przyzwoicie (choć mogło by być jeszcze lepiej):
Obrazek

Wyjątkowo beznadziejnie wyglądają diody 6500K małej mocy w paskach stosowanych w celach dekoracyjnych, świeci to tak, że sprawia wrażenie jakby nie świeciło.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez mosfetkiler » 25 stycznia 2016, 12:56

Takie bardzo ciepłobiałe to one nie są - raczej popołudniowe nasłonecznienie.
Przy okazji dodam, że nie jestem fanem barwy 2800K i 3000K, za 6500K też nie przepadam.
Lampy E27 - "żarówki" LED, których używam to 4000K i co gorsze są dość trudno dostępne przynajmniej w sklepach (a sprowadzanie przez Internet się nie opłaca).
Owe 4000K takiej lampy wydaje się jednak chłodniejsze niż z odpalonego w pobliżu MH Powerball 942, 35W.
Edit:
Może jednak te chłodnobiałe nie są zawsze takie złe...
Przypomniało mi się o pojedyńczych oprawach nieco innego typu - kształtu podłużnego lecz z jedną lub w innym miejscu dwiema okrągłymi, skupionymi diodami.
Świecą barwą raczej chłodną lecz światło jest "w lepszym gatunku" i efekty są niezłe.
Do tego luminacja tych diod jest dość duża - próba spojżenia powoduje wręcz krótkotrwałe oślepienie (jak przy MH).
Ostatnio edytowano 25 stycznia 2016, 14:18 przez mosfetkiler, łącznie edytowano 3 razy
mosfetkiler

Zdjęcia: 3

Postprzez Farel03 » 25 stycznia 2016, 13:28

Czy widzlieliście diody zamontowane na każdej ulicy (zwyjątkiem tych ,które jeszcze są sodowe) wychodzącej z Placu Centralnego przy NCK ? To coś ma odcień zzieleniałej rtęci i wszyscy moi zajomi , którzy tamtędy jechali mówią , że stare lampy (czyli soda) były lepsze.
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez OBp » 21 lutego 2016, 18:32

Chyba pierwszym miastem w Polsce, które kompleksowo podeszło do wymiany oświetlenia na LED, jest Szczecin. Praktycznie cała dzielnica Śródmieście (Śródmieście Północ, Śródmieście Zachód, Centrum, Niebuszewo-Bolinko, Stare Miasto, Łękno, Turzyn i część Drzetowa-Grabowa) i fragment Pogodna zostały oświetlone przez ponad 5 tysięcy opraw PHILIPS LUMA LED oraz nieznane mi oprawy przewieszkowe. Barwa światła to mniej więcej 5000K. Ponad 1800 opraw sterowanych jest systemem CityTouch, który pozwala na wyłączanie i ściemnianie pojedynczych opraw oraz monitorowanie ich sprawności. Wyłoniona w przetargu firma Philips udzieliła aż 10letniej gwarancji. Miasto otrzymało dofinansowanie na to zadanie z programu "SOWA". Modernizacją nie zostały objęte: tereny osiedlowe dzielnicy Śródmieście nie zarządzane przez miasto, parki i skwery (głównie oprawy stylizowane i nowoczesne na sodę i MH), Deptak Bogusława (oprawy stylizowane) oraz stylizowane oprawy w niektórych miejscach Starego Miasta. Zdjęcia będą jak pogoda się polepszy ;)
Ostatnio edytowano 21 lutego 2016, 19:02 przez OBp, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne