Odpalanie opuszczonych opraw

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Odpalanie opuszczonych opraw

Postprzez MercuryFenix » 22 lutego 2016, 18:45

matit1 napisał(a):Zastanawia mnie to jak taki skok napięcia ma wpływ na komputer i monitor.

Raczej pomijalny, krótki skok napięcia nie powinien znacząco wpłynąć nawet na taką elektronikę :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez matit1 » 22 lutego 2016, 18:54

Beton napisał(a):To ładnie oszukują z tym "czystym sinusem" ;). Masz ten sam model, czyli CDS? Mam nadzieję, że obciążenie oprawą go nie uszkodzi tak, jak tej przetwornicy.

Tak, CDS. Jak będziesz odpalać oprawę to proponowałbym akumulator o większej pojemności żeby nie rozładował się po chwili, i radiator chłodzący tranzystory jest taki trochę mizerny i na dłuższą prace pod dużym obciążeniem może za słabo chłodzić więc zwróć na to uwagę. A ta to myślę, że powinien sobie bez problemu poradzić z łychą 250W
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez Beton » 22 lutego 2016, 18:58

matit1 napisał(a):
Beton napisał(a):To ładnie oszukują z tym "czystym sinusem" ;). Masz ten sam model, czyli CDS? Mam nadzieję, że obciążenie oprawą go nie uszkodzi tak, jak tej przetwornicy.

Tak, CDS. Jak będziesz odpalać oprawę to proponowałbym akumulator o większej pojemności żeby nie rozładował się po chwili, i radiator chłodzący tranzystory jest taki trochę mizerny i na dłuższą prace pod dużym obciążeniem może za słabo chłodzić więc zwróć na to uwagę. A ta to myślę, że powinien sobie bez problemu poradzić z łychą 250W

Aku będzie oczywiście samochodowy na odpalonym silniku, także spokojnie, nie zamierzam używać żadnych żelówek. :) Może zamontuję mu wentylator komputerowy.

Taki trapez dał Ci ten UPS pod obciążeniem?
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez matit1 » 22 lutego 2016, 19:22

Taki trapez był przy braku obciążenia, im większe obciążenia tym powiedzmy podstawa trapeza rozjeżdża się na boki a góra trapezu obniża się. Tak poza tym sprawdziłem przed chwilą go na LRFie 125W ze statecznikiem bez kondensatora i prąd po starcie wynosił ok 18A. Jednak radiator a w zasadzie 2 prostokąty aluminiowe robiące za radiatory zrobiły się na tyle gorące, że aż zaczęły parzyć jak ich dokonałem, więc albo wymień sobie radiator albo dobry wentylator tam wsadź.
Ostatnio edytowano 22 lutego 2016, 19:43 przez matit1, łącznie edytowano 1 raz
matit1

Postprzez KaszeL » 22 lutego 2016, 19:35

Panowie, jak chcecie upsa z czystym sinusem na wyjściu to Fideltronic Ares, Ever Sineline albo, i chyba najtaniej stary APC Smart-UPS. Tylko tam przy większych mocach są już aku 2x12V albo nawet 4x12V :(
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Whites86 » 22 lutego 2016, 20:00

Beton napisał(a):
Aku będzie oczywiście samochodowy na odpalonym silniku, także spokojnie, nie zamierzam używać żadnych żelówek. :) Może zamontuję mu wentylator komputerowy.

moim zdaniem taki zestaw staje się niepraktyczny, nie wszędzie da się podjechać samochodem ;) co zrobisz gdy znajdziesz oprawe na jakiś łąkach zaroślach itp. do których nie podjedziesz samochodem ? :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Beton » 22 lutego 2016, 20:04

matit1 napisał(a):Taki trapez był przy braku obciążenia, im większe obciążenia tym powiedzmy podstawa trapeza rozjeżdża się na boki a góra trapezu obniża się. Tak poza tym sprawdziłem przed chwilą go na LRFie 125W ze statecznikiem bez kondensatora i prąd po starcie wynosił ok 18A. Jednak radiator a w zasadzie 2 prostokąty aluminiowe robiące za radiatory zrobiły się na tyle gorące, że aż zaczęły parzyć jak ich dokonałem, więc albo wymień sobie radiator albo dobry wentylator tam wsadź.

To niefajnie... Takie dobre opinie na temat tych UPS-ów czytałem na elektrodzie, a skoro mówisz, że LRF 125W zagotował radiator, to trochę żenujące jak na UPS z zachwalanym "czystym sinusem" i mocą 420W... Pod łyżką zapewne tranzystory by się spaliły w takim razie. Chyba najlepiej będzie zamontować wentylator dmuchający "na zewnątrz", czyli odprowadzający ciepło z obudowy?

KaszeL napisał(a):Panowie, jak chcecie upsa z czystym sinusem na wyjściu to Fideltronic Ares, Ever Sineline albo, i chyba najtaniej stary APC Smart-UPS. Tylko tam przy większych mocach są już aku 2x12V albo nawet 4x12V :(

Właśnie z tego względu, czyli problemów z zasilaniem wolałem wybrać tego CDS-a. Żenada, że piszą w danych technicznych o czystym sinusie, skoro nie ma on z takim przebiegiem zbyt wiele wspólnego.

Whites86 napisał(a):
Beton napisał(a):

moim zdaniem taki zestaw staje się niepraktyczny, nie wszędzie da się podjechać samochodem ;) co zrobisz gdy znajdziesz oprawe na jakiś łąkach zaroślach itp. do których nie podjedziesz samochodem ? :)

Wezmę ze sobą akumulator z samochodu :P
Ostatnio edytowano 22 lutego 2016, 20:07 przez Beton, łącznie edytowano 1 raz
Beton

Postprzez matit1 » 22 lutego 2016, 20:06

Najlepiej posprawdzaj sobie jego jak dostaniesz.
matit1

Postprzez Beton » 22 lutego 2016, 20:09

matit1 napisał(a):Najlepiej posprawdzaj sobie jego jak dostaniesz.

Sęk w tym, że nie mam tutaj żadnej sprawnej oprawy z dławikiem o mocy 160 i 250W. Ale wierzę na słowo, to chłodzenie wygląda mizernie: (zdjęcie z elektrody):

Obrazek

Sensowne wyjście to chyba dwa wentylatory od góry...
Beton

Postprzez amisiek » 22 lutego 2016, 20:21

Moja rada - przetnij radiator od procka na pół, przewierć odpowiednio otwory i dokręć po jednej połówce z boku do wystających aluminiowych blach. Gdy dmuchniesz w to z boku ze standardowego wentylatora komputerowego całość powinna dać radę. Niestety trzeba będzie do tego przerobić obudowę.
Ewentualnie weź dwa radiatory komputerowe, zamocuj we wnęce nad akumulatorem i przenieś na nie tranzystory mocy na możliwie krótkich i grubych przewodach. Wentylator też by się przydał.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video