Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Postprzez toomm40 » 3 marca 2016, 20:25

no i jest teraz biało, ale dużo ciemniej niestety.wcześniej było tak:

Obrazek

a teraz jest tak ;

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:arrow: edit:
w nocy jeszcze dokładniej przyjrzałem się temu oświetleniu i - zgodnie z sąsiadami -stwierdziliśmy ,że ta "modernizacja"to chyba jakaś satyra była , bo jest po prostu połowę ciemniej niż było . i nie jest te żadne "pierwsze wrażenie" ani "złudzenie spowodowane zmianą barwy światła".(to już przy rtęciówkach 20 lat temu było chyba lepiej-jak były nowe, bo potem zaniedbane i wyjarane to też była porażka totalna.)
podczas opadów śniegu było tak: (wiadomo,świeży śnieg powoduje,że jest nieco jaśniej)

Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 5 marca 2016, 22:30

Widać, że Poznań modernizuje oświetlenie nawet na małych uliczkach.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez toomm40 » 5 marca 2016, 22:31

Lampka napisał(a):Widać, że Poznań modernizuje oświetlenie nawet na małych uliczkach.

raczej zaciemnia małe uliczki, a nie modernizuje :? :roll:
toomm40

Postprzez Lampka » 5 marca 2016, 22:32

Modernizuje na oprawy ledowe, a zaciemnianie to już inna sprawa. Oszczędności nie oszczędzą nawet ilości lumenów :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez amisiek » 5 marca 2016, 22:32

Bo to jakieś bez sensu jest. Gdy widziałem podobne modernizacje robione na kilku warszawskich ulicach (a także np. w Suchedniowie), to ZAWSZE było subiektywnie jaśniej niż w poprzedniej wersji (obojętne czy sodowej czy rtęciowej). Naprawdę dziwna ta modernizacja.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez toomm40 » 5 marca 2016, 22:42

no naprawdę dziwne. jestem bardzo rozczarowany i chętnie bym wrócił do poprzedniej wersji. wiadomo,że sporo osób nie lubi sody, ale ja jestem pragmatykiem i chcę i lubię mieć na ulicy jasno i w tym momencie 100 razy wolę sodę niż to bżdżące nastrojowo-pastelowe białe światło czy jakieś stare sino-zielone rtęciówy, bo takie tu wcześniej całymi latami udawały ,że świecą .teraz jest podobnie. a może to wcześniej było za jasno, jak na osiedlową uliczkę ? nie wiem.
miałem obie ściany domu oświetlone, część ogrodu . jak się wchodziło na piętrze do pokoju, to światła nie trzeba było zapalać . na ulicy było widać wszystko jak na dłoni, prawie jak w dzień. rejestrację samochodu z okna można było odczytać . a teraz nastała ciemność-w przenośni i prawie dosłownie.
i to jest opinia wielu osób , nie tylko moja.no nic, trzeba się będzie przyzwyczaić
toomm40

Postprzez Beton » 5 marca 2016, 23:01

Pewnie stwierdzili, że jak oszczędzać, to po całości ;)

Ale ja i tak bym się cieszył. Soda za oknem to coś, co mnie doprowadza do szału. Wolałbym nawet ciemniej, ale białe światło ;). Na zdjęciach nie ma tragedii - ulica jest oświetlona, to nie droga szybkiego ruchu. Jasne, że jakby zainstalowali mocniejsze, było by lepiej, ale i tak jakość światła jak dla mnie jest ważniejsza niż ilość. Wątpię, żeby z powodu trochę słabszego oświetlenia nagle doszło na Twojej ulicy do ogromnej ilości rozbojów i kradzieży ;).
Beton

Postprzez toomm40 » 5 marca 2016, 23:07

fakt,że przedtem było bardzo jasno, to trzeba szczerze powiedzieć . stąd może to wrażenie ,że jest dużo ciemniej, bo jest .
a co do sody, to nie jestem jej wielkim fanem, ale wierz mi ,że za czasów rtęciowych nie było u mnie wesoło. wyeksploatowane rtęciówy -i co druga nie świeciła. ciemno jak w jaskini było , więc wraz z nastaniem sody nastała jasność ;)
...no ale nic, jeszcze trochę i się przyzwyczaję do LEDków
toomm40

Postprzez Beton » 5 marca 2016, 23:12

To widzę, że ja miałem szczęście i moja ulica zawsze świeciła świeżą rtęcią (i MIX-f em w OBs-ie na początku wieku) ;). Ale nawet przy wydojonych bym nie strawił sody na mojej ulicy.
Beton

Postprzez Whites86 » 6 marca 2016, 12:18

no ja bym się cieszyl ze swiatlo nie wchodzi mi do domu, mnie qrwica by brala jak bym miał jasno w oknach przez wbijające się swiatlo z ulicy :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego