Odpalanie opuszczonych opraw

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Odpalanie opuszczonych opraw

Postprzez amisiek » 8 marca 2016, 21:46

Moje gratulacje - pierwszy raz światło w tym miejscu od tylu lat. WARTO BYŁO!
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Beton » 8 marca 2016, 21:52

Gratuluję :D Długo nią świeciłeś? Jakie były reakcje ludzi? Mocno świeciła, dałeś się jej rozgrzać? Niesamowite przeżycie musiało to być, odpalić oprawę właśnie w tym mieście. Moje plany odpalenia Puławskich kwiatów OUKS niestety się nie powiodły (ciągle są podłączone), zatem nie przyćmię Cię zdjęciami ;)

To teraz czekamy na odpalenie radzieckiej oprawy :mrgreen:
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 8 marca 2016, 23:58

Beton napisał(a):Gratuluję :D Długo nią świeciłeś? Jakie były reakcje ludzi? Mocno świeciła, dałeś się jej rozgrzać? Niesamowite przeżycie musiało to być, odpalić oprawę właśnie w tym mieście. Moje plany odpalenia Puławskich kwiatów OUKS niestety się nie powiodły (ciągle są podłączone), zatem nie przyćmię Cię zdjęciami ;)

jutro będzie próba odpalenia parkówki (nieznanego typu) te LRFy sa praktycznie nowe, świecił pełną mocą poprawnie jak nowa rtęć, zresztą znalazłem pod słupami pare wyłamanych z gwitu lamp, wszystkie były z 85 r, i miały bardzo czyste jarzniki, one nie zdążyly się wyświecic
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Beton » 9 marca 2016, 00:01

Whites86 napisał(a):
Beton napisał(a):Gratuluję :D Długo nią świeciłeś? Jakie były reakcje ludzi? Mocno świeciła, dałeś się jej rozgrzać? Niesamowite przeżycie musiało to być, odpalić oprawę właśnie w tym mieście. Moje plany odpalenia Puławskich kwiatów OUKS niestety się nie powiodły (ciągle są podłączone), zatem nie przyćmię Cię zdjęciami ;)

jutro będzie próba odpalenia parkówki (nieznanego typu) te LRFy sa praktycznie nowe, świecił pełną mocą poprawnie jak nowa rtęć, zresztą znalazłem pod słupami pare wyłamanych z gwitu lamp, wszystkie były z 85 r, i miały bardzo czyste jarzniki, one nie zdążyly się wyświecic

Statyw!!! Używaj statywu, zrób nieruszone zdjęcia :D Ja wiem, jak to jest w zamieszaniu i w takiej sytuacji, ale spróbuj, będą Cię bardzo cieszyć za kilka lat. Mówi to człowiek, który się często wkurza, że parę lat temu nie znał słowa statyw i narobił poruszonych zdjęć :mrgreen: I jak starczy czasu uruchom ruską oprawę, bo na to najbardziej czekam, a polonezem z UPSem jakbym chciał, ale tam nie wjadę nigdy :twisted:
Beton

Postprzez Whites86 » 9 marca 2016, 07:27

Nie zmiescilem juz statywu wiec niestety. Dzis kolejne proby
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Beton » 9 marca 2016, 12:23

Więc czekamy :)
Beton

Postprzez galad » 9 marca 2016, 18:28

Świetna robota, czekamy na więcej zdjęć, a wiesz apetyt rośnie w miarę jedzenia :D
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez Beton » 10 marca 2016, 12:22

Napisali o akcji Whitesa na fanpage napromieniowanych ;) :

Pierwszy raz od 30 lat w Prypeci zaswiecila latarnia uliczna. To zdjecie nie jest fotomontazem - jednemu z uczestnikow naszej wyprawy, energetykowi z zawodu, udalo sie odpalic latarnie za pomoca malego agregatu. Uwierzcie nam na slowo, ze widok swiecacej latarni w Prypeci to nieziemskie doswiadczenie, ktorego dlugo nie zapomnimy.

Dodajmy ze wymagalo to kilku prob i dlugich poszukiwan odpowiedniego kandydata, bo wiekszosc latarni pozbawiona jest kabli i/lub lamp rteciowych. Udalo sie znalezc taka, ktora byla w idealnym stanie. Nawet pokrywa byla wciaz zamknieta od czasu ewakuacji Prypeci.

A to wszystko zasluga Adama Bojanowskiego, ktory wlozyl w to naprawde wiele wysilku. Wkrotce wiecej relacji, w tym film z calego wydarzenia.

Fot. Rimlight Studio

Obrazek
Beton

Postprzez toomm40 » 10 marca 2016, 13:40

rzeczywiście to niecodzienne wydarzenie zrobić sobie zdjęcie w świetle nieczynnej od 30 lat lampy ulicznej w wymarłym mieście
gdyby tak ze 30 osób pojechało tam z agregatami, to można by na jakimś placu lub głównej ulicy odpalić więcej opraw i oświetlić centrum miasta chociaż na chwilę
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Luk » 10 marca 2016, 13:48

A gdyby tak główne aleje w centrum Prypeci rozświetlić kilkunastoma, albo nawet kilkudziesięcioma oprawami? :P
Efekt byłby niesamowity, ale realizacja tego jest raczej nierealna. Raz, że większość opraw na jednej ulicy pewnie ma zbite rtęciówki albo nie ma kabli, a dwa, kto by wytrzasnął tyle agregatów? ;)

Ciekawi mnie też, czy w Prypeci było tylko i wyłącznie oświetlenie rtęciowe, czy może zaczęli już w tamtych latach "usodawiać" niektóre ulice :?:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video