Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez MRP200 » 30 kwietnia 2016, 22:58

qba napisał(a):Chiński raster w pokoju? Okropność. Nie wytrzymałbym z taką oprawą, na dodatek ze świetlówkami o podłym RA. Już bym chyba OR wolał. W tej samej cenie można było na allegro kupić jakąś polską belkę.

A ja to swój pokój to niby czym oświetlam. Dwie rastrówki SOWIN z rurami T5 28 W, stateczniki elektroniczne BEMKO made in China. Dają radę. Ważne że, blat ławy, na której regularnie pracuję mam dobrze oświetlony. A jak chcę się doświetlić to załączam reflektor WENUS z MH 70 W 942. To dopiero mam jasno w pokoju.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez KaszeL » 30 kwietnia 2016, 23:16

Panowie, każdy oświetla się tym czym lubi. Czy na prawdę trzeba przywoływać de gustibus non est disputandum? Ci, którzy mieli okazję być u mnie wiedzą, że ja też mam "dziwne" oświetlenie ;)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Beton » 30 kwietnia 2016, 23:16

Jaaej2005 napisał(a):To chiński tani raster który kupiłem w sklepie za moje pieniądze ;)

:roll: Kupiłeś najgorszą możliwą oprawę, współczuję. Wybacz, ale ten szmelc jest naprawdę bez sensu, a źródła beznadziejne, nie skomentuję tego inaczej. Według mnie pieniądze wyrzucone w błoto, ale Twoja kasa, Twoja sprawa.
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez JeD » 1 lipca 2016, 00:42

Wymiana z żyrandola reflektorowego w stanie agonalnym

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wymiana zwisu na inny zwis, w piwnicy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez qba » 1 lipca 2016, 02:09

Nowe oprawy - po prostu obrzydliwe i nijakie. OR lepiej od tego wygląda. Paskudny szary kolor i prawdopodobnie jakiejś kiepskiej jakości tworzywo osłony, zapewne wyklepane na dalekim wschodzie za miskę ryżu. Ciekawy jestem ich wyglądu za 15 - 20 lat - o ile się do tego czasu nie rozsypią, bo widać, że . Nie rozumiem wymiany solidnej oprawy ZAOSu, jak zdjęcia wskazują zabrudzonej, ale wciąż w dobrym stanie ( no bo i co się ma w niej zepsuć?) w piwnicy, która zapewne wytrzymałaby i kolejne 50 lat, nawet w piwnicznych warunkach, do których została stworzona na takie coś.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Beton » 1 lipca 2016, 10:51

qba napisał(a):Nowe oprawy - po prostu obrzydliwe i nijakie. OR lepiej od tego wygląda. Paskudny szary kolor i prawdopodobnie jakiejś kiepskiej jakości tworzywo osłony, zapewne wyklepane na dalekim wschodzie za miskę ryżu.

Muszę się zgodzić :). Ot masówka nie przyciągająca wzroku.

qba napisał(a):Nie rozumiem wymiany solidnej oprawy ZAOSu, jak zdjęcia wskazują zabrudzonej, ale wciąż w dobrym stanie ( no bo i co się ma w niej zepsuć?) w piwnicy, która zapewne wytrzymałaby i kolejne 50 lat, nawet w piwnicznych warunkach, do których została stworzona na takie coś.

Ta oprawa była pozbawiona klosza (chyba, że JED go zdjął do zdjęcia), więc nie była zbyt estetyczna. Ale wytrzymalsza od tej nowej oprawy ze zdjęć powyżej będzie na pewno :).
Beton

Postprzez toomm40 » 1 lipca 2016, 11:13

na pewno warto zostawić chociaż tą oprawkę porcelanową z dawnej oprawy.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez JeD » 1 lipca 2016, 11:47

Po pierwsze bardzo dziękuje za komentarze, to będzie długi post, ale jest tyle nie jasności, że muszę trochę potłumaczyć :mrgreen:

qba napisał(a):Nowe oprawy - po prostu obrzydliwe i nijakie.

Drogi Kubo, oprawy nie mają tam urządzać TOP MODEL, mój kolega ładnie je skomentował ''nie szpecą, nie upiększają''. W porównaniu z tym co tam było, jest wielki przeskok i moja rodzina widzi róznice w dawaniu światła i tym, że nic im się nie sypie na głowę. Co bys innego zaproponował w takim razie? Tylko coś porządnego i co dostane w skepie...konkrety proszę!!! nie mogę się po prostu doczekać...

qba napisał(a): OR lepiej od tego wygląda.

No, kurde nie żartuj...nie odpływaj aż tak totalnie :mrgreen:

qba napisał(a): Paskudny szary kolor i prawdopodobnie jakiejś kiepskiej jakości tworzywo osłony, zapewne wyklepane na dalekim wschodzie za miskę ryżu. Ciekawy jestem ich wyglądu za 15 - 20 lat - o ile się do tego czasu nie rozsypią, bo widać, że .

One mają 10 lat pracy za sobą, pochodzą z porządnej firmy ALFA. Mają także szklany gruby klosz, oraz metalowy trzon koło klosza, jedyną plastikową rzeczą jest osłonka przy przewodach doprowadzających prąd do oprawy. Mają duży przebieg, świeciły w dodatku 100-tkami, potem kompaktami od 2012r. Były u Taty w firmie, świeciły codziennie :) Chyba się nie rozsypały, ale cóż nie są z PRL to są beznadziejne, wybacz zapomniałem tej logiki. :D

Nie rozumiem wymiany solidnej oprawy ZAOSu, jak zdjęcia wskazują zabrudzonej, ale wciąż w dobrym stanie ( no bo i co się ma w niej zepsuć?) w piwnicy, która zapewne wytrzymałaby i kolejne 50 lat, nawet w piwnicznych warunkach, do których została stworzona na takie coś.

Oprawa po prostu się psuła, w dodatku wyglądała już słabo. Czemu mam nie wymieniać jakiejś brzydoty skoro mam coś lepszego pod ręką, klosz zabrał 50% światła oprawy, oprawa nadal jest, jeżeli ktoś ją chce to chętnie oddam, może ktoś ją doceni mimo jej wad... ;) Oddam też klosz ;)

Tomku, wybacz, że Cię nie wspomnę w dalszej części, ale już Ci wytłumaczę co do tej oprawki. Oprawka była zepsuta, wkręcały się tylko niektóre żarówki.

Beton, jeżeli chodzi o Ciebie, to ta oprawa jak już wyjaśniłem Kubie, po prostu miała popsutą oprawkę i metalowy pręt też nie grzeszył pięknością a także klosz zabierał mnóstwo światła. Zdecydowało to o wymianie finalnie, panowie jak lubicie takie smaczki, ja ją oddam. :D
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez toomm40 » 1 lipca 2016, 12:08

spoko, nie ma co się rozczulać , jeśli była wadliwa , to wywalamy . nie ma tematu . ja podchodzę pragmatycznie , więc skoro i oprawka była wadliwa- to do kibla.
no, czasem tak bywa, wszystko przemija i się może zepsuć
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez qba » 1 lipca 2016, 13:07

No tak, Alfa to polska firma, działająca zresztą już w PRL, i to na plus, że oprawy są jednak polskie, ale przypominają wyglądem tandetne dziadostwo z marketów budowlanych. W dodatku są w najbrzydszym z możliwych wykonań kolorystycznych. Ot takie zaprojektowane według logiki "ma świecić, nie wyglądać". Rzeczywiście wolałbym w pokoju OR, jak to.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy