lampa123 napisał(a):Słyszałem, że taki statecznik niszczy lampę... czy to prawda?

lampa123 napisał(a):Słyszałem, że taki statecznik niszczy lampę... czy to prawda?
DocBrown napisał(a):Owszem to jest prawda z tymi statecznikami, że żywotność zmniejszają ale tylko takie, co odpalają lampę na zimno.
Michal napisał(a):lampa123 napisał(a):Słyszałem, że taki statecznik niszczy lampę... czy to prawda?
![]()
Wydłuża trwałość świetlówek nawet do 50% i zmniejsza zużycie energii[brak strat na stateczniku],powoduje natychmiastowy bezmigotliwy zapłon,brak tętnienia światła.Same zalety
andrzejlisek napisał(a):DocBrown napisał(a):Owszem to jest prawda z tymi statecznikami, że żywotność zmniejszają ale tylko takie, co odpalają lampę na zimno.
Ale jak lampę odpala się bardzo rzadko (chodzi o ilość zapłonów), np. w miejscach, gdzie praca jest na 3 zmiany, to chyba widocznej różnicy nie będzie.
Natomiast efekt stroboskopowy dostrzegłem również przy żarówkach. Włączyłem wentylator wymontowany z mikrofali przez autotransformator i w oświetleniu żarowym i świetlówki zasilanej przez zwykły dławik. Można było ustawić takie obroty, że widziało się jakby promieniste cienie. W świetle żarówki słabo, a świetlówki wyraźniej. Ale nie było wątpliwości, że wentylator się obraca. Tych cieni nie było w świetle naturalnym.
andrzejlisek napisał(a):Natomiast efekt stroboskopowy dostrzegłem również przy żarówkach. Włączyłem wentylator wymontowany z mikrofali przez autotransformator i w oświetleniu żarowym i świetlówki zasilanej przez zwykły dławik. Można było ustawić takie obroty, że widziało się jakby promieniste cienie. W świetle żarówki słabo, a świetlówki wyraźniej. Ale nie było wątpliwości, że wentylator się obraca. Tych cieni nie było w świetle naturalnym.
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości