Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Lampka » 7 listopada 2016, 22:56

Co do T8, to znaczenie ma wiele czynników. Po pierwsze produkcja - często rury słabej jakości (np. chińskie) oraz te wszystkie Eco wersje mają większy problem ze stabilizacją, co przekłada się na wyższe napięcie zapłonu i większy spadek napięcia na lampie podczas jej pracy. W zasadzie dopiero wśród 15stek T8 efekt pływania / migotania nie jest tak częsty. Pływanie jest widoczne tak samo w rurach T5 13W i cieńszych o większych długościach.
Co do utraty strumienia świetlnego, to są pewne rury niektórych marek, które mają to szczególnie "we krwi". Lismy i wszystkie radzieckie / rosyjskie pamiątki tego typu tracą strumień świetlny wybitnie szybko. Widać to także jak rura jest wyłączona (ciemny poszarzały luminofor). Podobnie efekt ten widać bardzo w niektórych markach kompaktów (np. stare Ikee z plecioną rurą słynęły z tego efektu mimo ich bardzo długiej ogólnej trwałości).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez OUKS340 » 9 listopada 2016, 01:06

Mam za zadanie utworzyć nowy obwód w rozdzielni przemysłowej, w której jest aluminiowa szyna PEN. Ku mojemu zdziwieniu przewody N i PE (drut miedziany) jest połączony z szyną poprzez zwykłe podkładki ocynkowane a nie przekładki Al/Cu :shock: :shock: Przekładki owszem, są dostępne wujek Okularek podpowiada gdzie. Rozdzielnia działa już ponad piętnaście lat i właściciel mówi,że nie było z nią problemów. Aluminium jak wiadomo jest dosyć reaktywne więc jakim sposobem to się trzyma :?:
Zdjęć nie zrobię bo mój Nikon odszedł do wieczności a telefonem wychodzą fatalne zdjęcia :(
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez MRP200 » 9 listopada 2016, 07:54

Oksydacja aluminium przy kontakcie z miedzią zachodzi dopiero w obecności wilgoci. Jak rozdzielnia jest w środku sucha (nie ma śladów kondensacji wilgoci), a same połączenia aluminium - miedź zostały dodatkowo dobrze zatawotowane, to nic złego nie ma prawa się dziać. Przekładka ocynkowana tez jest jakimś wyjściem. W końcu bednarkę uziemiającą w złączach kablowych podłącza się wprost do aluminiowej szyny PEN, bez żadnych przekładek. Dobrym rozwiązaniem jest też zastosowanie końcówek miedzianych pobielanych (cynowanych), są bez problemów dostępne.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Whites86 » 9 listopada 2016, 17:32

OUKS340 napisał(a):Mam za zadanie utworzyć nowy obwód w rozdzielni przemysłowej, w której jest aluminiowa szyna PEN. Ku mojemu zdziwieniu przewody N i PE (drut miedziany) jest połączony z szyną poprzez zwykłe podkładki ocynkowane a nie przekładki Al/Cu :shock: :shock: Przekładki owszem, są dostępne wujek Okularek podpowiada gdzie. Rozdzielnia działa już ponad piętnaście lat i właściciel mówi,że nie było z nią problemów. Aluminium jak wiadomo jest dosyć reaktywne więc jakim sposobem to się trzyma :?:
Zdjęć nie zrobię bo mój Nikon odszedł do wieczności a telefonem wychodzą fatalne zdjęcia :(

ano Panie takim sposobem że podkładki ocynkowane skutecznie oddzielają miedź od alu, i zarówno miedz jak i alu nie będzie z tym reagowało, ta rozdzielnica działa kilkanaście lat i będzie działać drugie tyle, nawet jak wspomniał Marek gdyby Alu było połączone bezpośrednio z miedzią jeśli nie dostaje się tam wilgoć to też będzie trzymało, nie ma tutaj nic dziwnego
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez OUKS340 » 9 listopada 2016, 18:59

Panowie, dzięki :) Wolałem się upewnić żeby po jakimś czasie N się nie odpiął i nie doszło do zniszczenia drogiej elektroniki w maszynie.
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez galad » 11 listopada 2016, 20:00

SL 13W z 1996 roku. Dziś w ramach popołudniowej nudy odpaliłem ją na samym początku nie chciała odpalić ciągle migała, odłączyłem zasilanie i po ok 10s znów włączyłem ją do sieci, odpaliła. Przez pierwsze kilka minut dało się zaobserwować jakby jej przygasanie i rozjaśnianie w czasie jak przygasała dławik zaczynał głośniej pracować. Po ok 3 minutowym takim działaniu zgasła lecz zaraz odpaliła i od tej pory do teraz świeci normalnie. Czy to już jej skrajne zużycie i czy bez psucie da się zciągnąć klosz osłaniający jej wnętrzności?
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez MRP200 » 11 listopada 2016, 20:56

Niezbadane są uroki lamp wyładowczych, a świetlówka w końcu też do nich się zalicza. W każdym razie spotkałem się z podobnym zjawiskiem w przypadku lamp wysokoprężnych, które były sprawne, ale bardzo długo nie świeciły (nawet kilkanaście lat). Mam tu na myśli również te nieczynne oprawy, które odpalałem z agregatu. Po załączeniu potrafiły gasnąć w trakcie rozgrzewania, ale po 1-2 próbach, potem świeciły stabilnie. Na najdłuższą próbę wystawiła mnie lampa spektralna rtęciową. Już pogodziłem się, że jest wadliwa, a tu nagle po 5-tej próbie zaczęła stabilnie świecić.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez MercuryFenix » 16 listopada 2016, 18:22

Takie pytanko... Czym różni się układ sieci TN-C od TN-C-S poza wydzieloną szyną dla PE skoro przewody N i PE są połączone mechanicznie za pomocą przewodnika, czyli reasumując TN-C i TN-C-S są takie same ?
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez KaszeL » 16 listopada 2016, 18:27

No zastanów się trochę co napisałeś, to zrozumiesz :) A jeszcze lepiej, narysuj schemat podłączenia odbiornika w TN-C i TN-C-S
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez MercuryFenix » 16 listopada 2016, 19:16

Chodziło mi raczej o cel wyprowadzenia osobno PE oraz N, skoro można zastąpić to jednym połączeniem PEN (Skoro PE i N ma wspólny punkt) :/
Wybaczcie za takie pytania ale w szkole nikt nie raczy mi tego wytłumaczyć, bo po co ?
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic