EN71-039, w jednostkach SKM po P4 w ZNTK MM nowe oświetlenie świetlówkowe (w przebudowanej kanarówie) na 110V DC działa przy świecącym oświetleniu głównym klasycznym 220V 500Hz oraz także w przypadku świecenia oświetlenia awaryjnego klasycznego. W jednostce EN71-039, w sytuacji awarii klasyki, z nowych opraw co prawda świeci się tylko 1 z 4 opraw w danej kanarówie (w EN71-044 widziałem świecące wszystkie 4, lecz tylko raz widziałem awarię w 044, musiałbym trafić ponownie na taką sytuację, żeby stwierdzić czy zawsze świecą 4), lecz liczy się ogólnie fakt, że nowe oświetlenie działa (spotkałem się z sytuacjami, że nowe oświetlenie nie zaskoczyło, raz przy pracującym klasycznym głównym, raz przy awaryjnym), zdjęcia z członu rb:

EDIT 1.02.2017:
O ile wczoraj oświetlenie awaryjne świeciło się tylko w połówce złożonej z członów rb i sb (w EN57 jest jeden zestaw przetwornic i baterii na całą jednostkę, a w EN71 każda połówka ma odrębny zestaw), a w połówce ra+sa świeciły świetlówki 25W, tak dziś ponownie trafiłem na EN71-039 i tym razem oświetlenie awaryjne świeciło w obu połówkach. Wśród czterech jednostek po P4 w ZNTK MM z mieszanym oświetleniem czyli EN57-1052 (w jednym z postów powyżej opisałem fakt zastosowania w tej jednostce statycznej przetwornicy oświetleniowej zamiast wirowej), 1828 oraz EN71-039 i 044, awarie oświetlenia najczęściej się zdarzają w 039. Z awariami w 039 spotkałem się wiele razy, podczas gdy ani razu nie spotkałem się z takimi sytuacjami w 1052 (zakładając większą niezawodność przetwornicy statycznej to możliwe, że nigdy się nie spotkam), w 1828, a zaś w 044 awarię widziałem tylko raz, w jednej połówce, przy czym na stacji końcowej, po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu oświetlenia, problem się sam naprawił. Wczoraj przedstawiłem zdjęcie z członu rb, dziś zrobiłem zdjęcie w członie ra, analogicznie z nowych opraw świeciła się tylko 1 z 4: