OUKS340 napisał(a):Lampka napisał(a):Ale w czasach BMKsów oprawy BM chyba nie były klepane?
Raczej były produkowane przez krótki czas. Pierwsze BMki miały jeszcze stateczniki bez obudowy, kolejne SZFy. Jak wiadomo wiodącym producentem opraw świetlówkowych był Farel-Kętrzyn. Mesko miało ich chyba raptem kilka w ofercie. Do tego jeszcze świetlówkowce produkowały przecież zakłady A-20

BM to przypuszczalnie pierwsza produkowana w kraju wersja belek świetlówkowych, robione od lat 50-tych. Mam takie oprawy z dławikami jeszcze bez zalewy, z 1963 roku, które świeciły na Politechnice Śląskiej przez ponad 50 lat i nadal są sprawne. To były te z wysoką komorą osprzętu i bakelitowymi gniazdkami. BMKs oraz rapid-startowa wersja BMK to druga połowa lat 60-tych, już czasy zalewanych dławików. Jednak wydaje mi się, że ta produkcja między zakładami uzupełniała się - jak jeden zaczynał produkować BMKs, to drugi automatycznie kończył z BMami, potem po BMKs, wersja BM znów wróciła, a potem były dalsze wersje. Nie wydaje mi się, żeby te oprawy były robione w jednym czasie, prędzej skłaniałbym się do współpracy między zakładami A20 / Farel / Mesko i wykonywaniem kolejnych wersji technicznych po sobie.