I przybyły mi kolejne dwie

W tej wersji, jakiej najdłużej poszukiwałem - z korpusem ze stali i z elementem dekoracyjnym pośrodku. A już kreśliłem projekty, by wykonać je sobie własnoręcznie... Pojechałem po nie aż do Warszawy i przywiozłem pociągiem do Poznania. Dużą zapakowałem w futerał od basu, małą w plecak zaś abażury w folię i niebieską torbę z Ikei. Współpasażerowie myśleli, że wiozę instrumenty. Abażury wzięli za werble od perkusji.

Wersja podłogowa posiada jakieś wiekowe oprawki ze sznureczkami. Chyba są wcześniejsze niż lata z których pochodzi oprawa. jak widać zastosowano rozwiązanie z możliwością rozdzielnego zapalania obu żarówek, jednak całkiem inaczej, niż mi się w przeszłości wydawało. Oprawa stołowa ma włącznik przelotowy na przewodzie zapalający obie żarówki na raz.

Rodzina w komplecie:

Wersja stołowa ma oznaczenie GER - 3, 2x60W. Na naklejce widać, że ktoś coś kreślił, poprawiając typ z dwójki na trójkę, a liczbę żarówek z jednej na dwie. Oznaczałoby to, że istniały tez wersje jednożarówkowe. Oprawa podłogowa nie ma żadnych oznaczeń pod podstawą.

Ogólnie to oprawa jest dużo mniejsza i lżejsza, niż sądziłem. Podstawa nie jest niczym obciążona, składa się tylko z tłoczonej blachy. Typowe, rzemieślnicze wykonanie z 2 połowy lat 80. Jak przed laty w mieszkaniu ciotki podniosłem tą oprawę to wydawała mi się dość ciężka, tyle, że wówczas miałem 11 lat. A wysokość całości z nałożonym abażurem wynosi 64 cm. Wydawało mi się dawniej, że jest to minimum 70 cm, a nawet i 80 cm. Także elementy słupa są mniejszej średnicy niż sądziłem. Abażury mają średnicę dolną 49 cm, górną 45cm. W porównaniu z siostrą:

Z żarówką Pila 25W z zygzakiem

Pila 25 + Polamp 60

Polamp 60 + Tungsram kulka 25

Oprawa jak świeci to na suficie zostawia charakterystyczny cień dwóch nachodzących na siebie kółek, w miejscu przecięcia jaśniejszych. Zawsze mi się to bardzo podobało. Z innym abażurem, jak z filmu "Świnka"

Oprawa PPZ Gerpol GER 3 z czarną podstawą i białym abażurem na parapecie okna,niewyraźne zdjęcie zrobione telefonem we wrześniu 2010r.