Utilizer napisał(a):I co one tam robią w takim miejscuCo tam było
oskard napisał(a):Nie dość że rzadkie, to jeszcze klapa w tej najładniejszej wersji - z gładko wyprofilowanym wybrzuszeniem komory osprzętu. Ciekawe od czego zależy różnorodność tych kształtów - kilka form pras mieli różnych, czy 2 zakłady, w których je robili, miały 2 różne sposoby ich tłoczenia? Tych wersji wybrzuszeń jest 3, czyli o jedną za dużo...
Kiedyś Lampa pisał, że w A-20 robili te z najbardziej wystającym, ostrym wybrzuszeniem, a pozostałe dwie wersje (czyli i ta skośna, i ta zaokrąglona z powyższych zdjęć) były robione przez Mesko. Tylko teraz pytanie się nasuwa - równolegle, czy jedna zastąpiła drugą? Łyżki oo na AWF-ie w Warszawie miały jak się ukazuje wytłoczenie skośne, a te z powyższych zdjęć już zaokrąglone. Dziwne to jest o tyle, że z tego co wiem wersja oo była produkowana krótko, na samym początku, dopóki nie wymyślili innego rozwiązania mocowania oprawki do odbłyśnika. Czyli już w tak krótkim czasie zmienili kształt obudowy dolnej? Poza tym obydwa kształty są do spotkania również w nowszych typach - już z normalną oprawką. Wygląda na to, że dwie niezależne formy-tłocznie mieli, żeby produkcja szybciej szła. Albo część klap może jakiś zakład inny robił i dowoził im, jak Mesko dowoziło korpusy OUR-ów do Krakowa i Kalisza - co Waszym zdaniem jest bardziej prawdopodobne?
[...]
Tomasz napisał(a):Kol. Lampa kiedyś zrobił rysunek na którym mniej więcej zaznaczył różnicę w kształcie dolnej klapy..
Autor: Lampa
Lampa napisał(a):oskard napisał(a):Ciekawe od czego zależy różnorodność tych kształtów [...]
Matryca do tłoczenia głębokiego zużywa się po jakiejś ilości tłoczeń, kształty jakie przedstawiłem to są 3 podstawowe znane mi kształty tych opraw ale matryc było chyba znacznie więcej bo kształt ze środkowego rysunku miał wiele odmian jeśli chodzi o drobne szczegóły. Ciekawi mnie z jakiego dokładnie tworzywa wykonany był pierścień...
Lampa napisał(a):Whites86 napisał(a):nawet po tych rysunkach ledwo tą róznice widać
Może mam jakieś zboczenie na punkcie łyżek ale dla mnie różnica między A20 a Mesko czy w realu czy na rys jest mocno zauważalna.
Tomasz napisał(a):Ten przewód pod łyżkami to kabel oświetleniowy?
Whites86 napisał(a):Tomasz napisał(a):Ten przewód pod łyżkami to kabel oświetleniowy?
nie, to linia zasilająca jakiś budynek za lasem
Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości