DariuszMrozek napisał(a):Witam serdecznie,
posiadany transformator/sparowane transformatory ma następujące parametry odczytane z tabliczki znamionowej:
producent: SUPERFICI
moc = 11 kVA
U1 = 380 V / I1 = 28 A
U2 = 3100 V / I2 = 6,3 A
1f / 50 Hz / klasa izolacji H
Nie rozumiem z czego wynika różnica w mocy wyliczona w oparciu o U1xI1 (10,64kVA) i U2xI2 (19,53 kVA).
Parametry lampy przesłałem na początku wątku. Lampy wg. dostawcy mogą mieć zmodyfikowane parametry, tak aby lepiej dopasować je do układu zasilania opartego na posiadanym transformatorze/transformatorach.
Pomysł wykorzystania transformatora, zamiast zasilacza elektronicznego wynika oczywiście z kwestii finansowych. Oprócz transformatora z zainstalowanym na nim stycznikiem i czymś jeszcze, posiadam jeszcze baterię kondensatorów.
Zdaję sobie sprawę, że przekazane informację mogą być chaotyczne i niekompletne. Będę wdzięczny za wyrozumiałość, dalsze wskazówki i pytania oraz informację, gdzie mogę znaleźć trochę wiedzy teoretycznej z tej dziedziny.
Niestety nie udało mi się przesłać zdjęć - przy próbie dołączenia pojawia się komunikat, że plik jest za duży (maksymalny rozmiar to 50 Bajtów).
Więc tak
Twoje wyliczenia mocowe są źle wykonane U1 napięcie zasilania I1 prąd uzwojenia pierwotnego U2 napięcie uzwojenia wtórnego JAŁOWE I2 prąd znamionowy (najprawdopodobniej maksymalny ) o ile pierwszy iloczyn się zgadza w przypadku skompensowanego układu o tyle w drugim obliczeniu możesz sobie mniej więcej wyliczyć, ale napięcie robocze lampy ( transformatora na wtórnym uzwojeniu w czasie pracy)z mocy i prądu czyli napięcie robocze będzie około 1600V. Kondesatory służą najprawdopodobniej do ograniczenia prądu transformatora (są one po wtórnej stronie) to coś to przekładnik pracy lampy i tak jak pisałem wcześniej służy najprawdopodobniej do wyłączenia trafa w przypadku uszkodzenia lampy) wszystko wiadomo by było ale jeżeli zobaczyłbym schemat tych połączeń a to co wynika to tylko z obserwacji zdjęć.
Uważam że do tego transformatora będą nadawać się dwie takie lampy połączone szeregowo zgadzają się napięcia, napięcia startu lamp, lampy będą obciążone w około 70-80 % bo prąd znamionowy to 9,4 A a prąd trafa 6,4 Pytanie zasadnicze czy można podłączyć jedną lampę- nie wiem - być może, ponieważ transformator pracuje z kondensatorami, które mogą ograniczyć prąd do znamionowego mimo mniejszego spadku napięcia na 1 lampie (800V). To podobne połączenie do zasilania neonów tylko nie ta moc i zamiast transformatora o dużym rozproszeniu zastosowane jest najprawdopodobniej ograniczenie prądu przez szeregowe kondensatory (oczywiście z tego co wypatrzyłem ale mało widać

)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)