AsXSn napisał(a):Sprawdź też połączenia w puszce, która zasila ten obwód.
Jarek napisał(a):Sprawdziłem bezpieczniki i listwę zaciskową, nie ma żadnych widocznych uszkodzeń typu upalenie, ukruszenie przewodu. Zaciski są dokręcone dobrze wszystkie.
Sprawdziłem dziś pralkę działa, ale okazuje się, że nie grzeje wody. Poza tym dzieje się też coś takiego, że w przypadkowych momentach gaśnie światło samo na kilka sekund. Na zwykłych żarówkach w łazience i w kuchni (nie mam tam LED, ani kompaktów).
Gismot napisał(a):
Jeśli masz możliwość to wyłącz bezpiecznik od tego uszkodzonego obwodu oraz wszystkie urządzenia poprzez fizyczne wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego 230V.
UWAGA w każdej chwili może się pojawić potencjał sieci 230V na urządzeniach wykonanych w pieszej klasie ochronności (np. pralka, lodówka, kuchenka, TV,...)
OUKS340 napisał(a):No to masz szczęście, że Ty albo któryś z domowników nie uległ porażeniu prądem. Jak pisał kolega Gismot w przypadku upalenia się przewodu PEN napięcie pojawia się na obudowach odbiorników elektrycznych w pierwszej klasie ochronności![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość