W przypadku tych półkwiatów zmiana była bezpośrednio z OURW na SGS. Odnośnie Strad to ktoś kiedyś na forum mówił, że komplet 10 Strad w czasach OURW (później miał 6 SGS jak większość) miał jeden bardzo wysoki kwiat tuż obok tych półkwiatów który stał do 2017, widoczny na tym zdjęciu z 2013 jako ostatni z kolejki:

Obecnie stoi na jego miejscu ten potrójny LEDowy:

Osobiście nie pamiętam tych Strad więc nie jestem w stanie ani potwierdzić ani zaprzeczyć. Pamiętam osobiście świecące rtęciówy, a nawet moment wymiany kiedy wśród 5 kwiatów między skrzyżowaniem z Warszawską, a skrzyżowaniem z Podolską i Nowogrodzką środkowa sztuka świeciła już na sodowo, a pozostałe jeszcze rtęciowo. Lecz mimo, że pamiętam rtęciówy to jakoś nie zapisało mnie się w pamięci, żeby tamten wysoki miał inne oprawy. Zatem na chwilę obecną nie można zaprzeczyć ani potwierdzić póki się nie pojawią jakieś nowe materiały dowodowe. Jednak obecność tych Strad miałaby o tyle sens właśnie ze względu na ponadprzeciętną wysokość słupa oraz to, że już się raz zdarzyło, że niektóre karty historii zostały zapomniane, a potem na nowo przypomniane. Przykładowo myślałem, że koło dworca też nastąpiła zwykła zamiana OURW na SGS w stosunku 1:1, a jak w 2015 wypłynęło na powierzchnię poniższe zdjęcie to się okazało, że chociaż jeden z kwiatów koło dworca miał mieszankę OURW i kwadratówek:
http://phototrans.pl/14,739142,0,______ ... 12073.html