Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez trojmiejski » 30 czerwca 2021, 17:48

Berlin, kwiat łych NRDowskich:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez mateusz » 2 lipca 2021, 21:38

Świetny i stoi do dziś w tak eksponowanym miejscu z oprawami rtęciowymi (część widzę chyba przerobionych na sodę). Ciekawe czy wyleci podczas remontu, który tam robią. Już kilka lat temu widziałem w tym wątku zdjęcie z podobnymi kwiatami z jakiegoś ważnie położonego placu z Berlina i zastanawiałem się czy to możliwe, a jednak...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez trojmiejski » 2 lipca 2021, 23:49

W wyszukiwarce znalazłem zdjęcie z 2018 przedstawiające dokładnie te same kwiaty:
WOS60 napisał(a):Zdjęcie łyżek (NRD-owskich lub węgierskich) na kwiatach w Berlinie. Jakość mizerna, ponieważ zdjęcie było robione telefonem z jadącego autokaru.
Obrazek

Jak byłem tydzień temu w Berlinie to tylko ten jeden kwiat miał łyżki, stały tam jeszcze dwa kolejne, ale zamiast łych miały Siteco SR.
Myślę, że dni tego kwiata są jednak policzone. W tamtych okolicach jeszcze niedawno była cała masa łych, a teraz zostały ledwie pojedyncze sztuki.

Ogólnie to przerabiane klasyki na głównych arteriach mają sodę (choć widziałem też w bocznej uliczce łychy 2x125W które widziałem tylko za dnia więc nie wiem jak świecą teraz nocą, ale kilka lat temu świeciły jeszcze rtęciowo) i już ją miały od dawna. Te łychy na tych zdjęciach były rtęciowe i mnie się zdaje, że chyba nawet miały rtęć 1000W, ale to musiałby potwierdzić ktoś bardziej obeznany w temacie. Jednolampowe w tym rozmiarze były produkowane tylko na rtęć 1000W. Mające identyczne wymiary wersje dwulampowe były produkowane dla kombinacji rtęciowej 2x250W, lecz w odróżnieniu od jednolampowych, to dwulampowe doczekały się też fabrycznych wersji na dwie sodówki 175W lub 250W (były na terenie NRD sodówki o unikalnej mocy 175W nie występujące gdzie indziej). Wśród jednolampowych na rtęć 250W i 400W to oba warianty miały swoje własne ciut mniejsze rozmiary.
trojmiejski

Postprzez amisiek » 29 lipca 2021, 17:54

Okolice stacji Bielsko Główne
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez qba » 29 lipca 2021, 19:19

One są piękne i jest ich tam kilkanaście. Niektóre mają część łyżek wymienione na oprawy sodowe. Te w pełni łyżkowe chyba nie świecą.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez slaweklampy » 5 sierpnia 2021, 12:26

slaweklampy napisał(a):Starogard Gdański :evil: Wkrótce mogą przejść do historii.

Obrazek

Obrazek

Od niedawna nie istnieje, w tym miejscu są oprawy LED stylizowane na niskich słupach.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez trojmiejski » 18 sierpnia 2021, 22:07

Grybów, kwiat widoczny z okna pociągu choć będący w pewnym oddaleniu od głównej linii kolejowej. On jest na terenie jakiegoś zakładu, na jednym z wjazdów jest słup z ORZ-1, ale z okna pociągu nie zdążyłem tej jedynki uchwycić:
Obrazek
trojmiejski

Postprzez trojmiejski » 5 września 2021, 23:29

Porównanie kwiatów z zajezdni GAiT nocą i za dnia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Postprzez Elektroservice » 6 września 2021, 00:02

Teraz pewnie tylko deski świecą?
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez trojmiejski » 6 września 2021, 10:34

Zależy od słupa, na części tylko deski, ale za to na tym z OURW z Penningiem to jest jedna świecąca deska i pozostałe OURW. Tam jest choćby też dwunastoramiennik gdzie świecą dwie deski i dwie OURW, obie z Penningami. Na chwilę obecną nie mam sfotografowanego dwunastoramiennika, ale może jeszcze będę czas dorobić to jedno zdjęcie. Niektóre kwiaty nie mają desek w ogóle.
trojmiejski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne