qba napisał(a):Mam sporo zastrzeżeń. Często po modernizacji jest dużo ciemniej niż przy oprawach sodowych, zjawisko smogu świetlnego, do tego przeważnie fatalny design opraw, częste zawyżanie przez producentów czasu trwałości opraw, a zdarza się, że padnie po paru latach lub nawet miesiącach, wiele opraw LED na polskich ulicach pochodzi też z Chin, choć istnieją krajowi producenci jak choćby Micoled z Wrocławia.
Ok, sprawdźmy zatem po kolei.qba napisał(a):Mam sporo zastrzeżeń.
Obawiam się, że tutaj możesz mieć pretensje głównie do projektantów oświetlenia. Gdyby zastosować oprawy o tej samej mocy, co te zastępowane, było by z pewnością jaśniej - zgodzisz się? W drugą stronę, często po modernizacjach oświetlenia na wyładowcze w innej technologii jest także ciemniej. Po prostu przy modernizacjach dąży się mocno do obniżenia poboru mocy danej instalacji. Czy zatem jest to wada technologi LED? Moim zdaniem nie.qba napisał(a):Często po modernizacji jest dużo ciemniej niż przy oprawach sodowych,
Czy zjawisko smogu świetlnego jest ograniczone tylko do opraw led? Moim zdaniem nie. W deszczowy, pochmurny dzień niebo nad większością dużych miast ma zabarwienie sodowe. Zatem nie jest to wada technologii oświetlenia bazującego na led, tylko raczej oświetlenia w ogóle. Można to jedynie minimalizować, ale raczej nie da się wyeliminować w 100%. Inna para kapci jest taka, że oprawy led mają dużo precyzyjniej zaprojektowane układy optyczne. Dlatego moim zdaniem łatwiej jest w ich przypadku kierować światło tam, gdzie chcemy. Dlatego można powiedzieć, że projektowanie odpowiednich opraw LED sprzyja minimalizowaniu tego zjawiska.qba napisał(a):zjawisko smogu świetlnego,
De gustibus non est disputandum - tym niemniej należy sobie zadać pytanie, czy wolisz mieć na słupie ładną oprawę która słabo świeci, czy brzydką oprawę pod którą jest jasno w nocy. Jeden woli szynkę, a drugi jak mu nogi śmierdzą - nie poradzisz. Dla mnie odpowiedź jest oczywista, wolę takie które dobrze świecą kosztem wyglądu. Oprawy ledowe są zwykle mniejsze niż ich odpowiedniki na lampy wyładowcze, więc można postawić argument, że faktycznie mniej je widać, mają zatem dużo mniejszy wpływ na otocznie niż klasyczne oprawy oświetleniowe. Oczywiście zawsze fajnie by było, gdyby oprawy były zarówno ładne i jak i dobrze świecące - i tak też są na rynku. Pozostaje jednak druga kwestia, czy chcesz poświęcić pieniądze, żeby ładniej wyglądało? Na to pytanie dużo trudniej odpowiedzieć w ramach ustawy o zamówieniach publicznych. Łatwo się wydaje nie swoje pieniądze, nie?qba napisał(a):do tego przeważnie fatalny design opraw,
Ja jestem w stanie podać masę przykładów tradycyjnych opraw, które były kiepsko wykonane i/lub awaryjne. To po raz kolejny raczej nie jest zarzut w stronę technologii led, ale ogólnie panującej tandety. Po prostu teraz już nie produkuje się sprzętu tak jak kiedyś. Zatem czy to wada przypisana do LED? Moim zdaniem nie.qba napisał(a):częste zawyżanie przez producentów czasu trwałości opraw, a zdarza się, że padnie po paru latach lub nawet miesiącach, wiele opraw LED na polskich ulicach pochodzi też z Chin, choć istnieją krajowi producenci jak choćby Micoled z Wrocławia.
Serio to jest argument przeciw LED? Czyli rozumiem, że z taką samą zaciętością jesteś również przeciwnikiem oświetlenia rtęciowego? W końcu mają to same Tc=4000K i niestety z wydojonymi lampami tak samo jasno świecą. Jedyna różnica jest taka, że zużywają przy tym znacznie więcej prądu.Filip napisał(a):Warto też wyobrazić sobie sytuację, w której prowadzimy pojazd po zmroku, podczas opadów deszczu, jadąc ulicą oświetleniową jedynym słusznym rodzajem oświetlenia o Tk = 4000 K, tak energooszczędnym, że oddaje moc do sieci zamiast ją pobierać (czyt. LED w połączeniu z zapędami projektantów oświetlenia i wyraźnym spadkiem wymagań dot. natężenia oświetlenia względem tych z jeszcze niezbyt odległej przeszłości) - oznakowanie poziome w kolorze białym jest raczej słabo widoczne, nie tak, jak to miało miejsce przy oświetleniu sodowym. Podczas zamglenia uwielbiane LED 4000 K też ustępuje oświetleniu sodowemu, co nie jest moim subiektywnym werdyktem, ale może nie mam monopolu na rację, jak co niektórzy tutaj obecni .
qba napisał(a):Często po modernizacji jest dużo ciemniej niż przy oprawach sodowych
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości