mateusz napisał(a):To może jeszcze jedna mała ciekawostka historyczna (bo nie będę ukrywał, że oświetlenie Gdańska zawsze mnie interesowało). Pamiętam, że kiedyś ktoś tu na forum pisał, że na Długim Targu w PRLu i przynajmniej na początku 90 nie było żadnych słupów oświetleniowych. Ja tych czasów niestety nie pamiętam ale obejrzałem dzisiaj to ciekawe nagranie z 1992 r. https://www.youtube.com/watch?v=CgVPkH9Itoo&t=625s Mniej więcej od 4: 20 jest nagranie z tej najszerszej części starówki i nie ma tam żadnych latarni, nie widać też żadnych opraw ulicznych na wysięgnikach na elewacjach kamienic.( wiem, że np. w Olsztynie na Starówce wisiały OURW na wysięgnikach na elewacjach kamienic) Całe oświetlenie musiały wtedy stanowić chyba te zabytkowe oprawy na przedprożach kamienic a stylizowane latarnie z lampami indukcyjnymi pojawiły się tam chyba jakoś pod koniec lat 90Z innych ciekawostek na filmie to w 3:02 widać oprawy świetlówkowe na elewacjach kamienic na ulicy Tkackiej (jedna z poprzecznic Długiego Targu)Nie wiedziałem, że w latach 90 jeszcze można było takowe spotkać niemal w ścisłym centrum... W 6:03 z kolei OZPRy na Starówce.
trojmiejski napisał(a):Ja myślę, że instalację opraw indukcyjnych można zawęzić konkretnie do roku 1997. Jako argument mogę przedstawić fakt, że zrobiłem w grudniu zbliżenie na jedną z lamp indukcyjnych i ta lampa posiada kod daty 97C, który prawdopodobnie oznacza właśnie rok 1997. Nie dość, że to się spina z innymi informacjami, to jeszcze sugeruje, że w niektórych oprawach nigdy nie zmieniano lamp i nadal świecą oryginalne (część opraw przerobiono na metalohalogeny)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości