Dziś zaprezentuję bardzo długo oczekiwaną przeze mnie oprawę i jak zarazem bardzo sentymentalną.
Jest to Pilote T2 250W, który służył na alei Bolesława Krzywoustego we Wrocławiu zastępując na początku roku 1997 wysłużone Mesko OUR-700, dzięki pomocy znajomego, za co bardzo dziękuję udało się ów egzemplarz uratować do celów kolekcjonerskich od TNT będącego gestorem sieci oświetleniowej we Wrocławiu.
Oprawa ta jest dla mnie bardzo wartościowa, ponieważ zapadły mi w pamięć od najmłodszych lat gdy odwiedzało się mieszkającą nieopodal nich ciocię i akurat ten egzemplarz posiadany w kolekcji pamiętam doskonale i wiem gdzie wisiał
Co do samej oprawy, jest w stanie fajnym po mimo lat eksploatacji, sam akrylowy klosz zachował się w doskonałej kondycji, reszta też jeśli chodzi o sam korpus, jedynym problemem były haki klosza, które było trzeba wymienić na metalowe i haki pokrywy.
Przechodzimy więc do fot:

Optyka zachowała się w doskonałym stanie bez żadnych wżerów czy przypaleń sugerujących nieszczelność komory lampowej

Osprzęt, niestety złączki łączące blok źródła światła z płytą osprzętu musiałem podmienić chwilowo na złączki śrubowe, bo oryginalne miały zgniłe zapieczone śruby i trzeba zrobić z nimi porządek albo pozyskać nowe..

Fotki w akcji, z sodowym źródłem światła i ceramicznym metalohalogenkiem 250W GE 830: