Nieznane stare oprawy

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: Nieznane stare oprawy

Postprzez Utilizer » 11 lutego 2025, 21:06

Prawdziwy unikat i ciekawy, na samoróbkę za dobrze wykonana np mocowanie klapki osprzętu dość wymyślne
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Filip » 11 lutego 2025, 23:07

Inny egzemplarz tego samego modelu oprawy
Obrazek

Obrazek
Lepsze jutro było wczoraj...
Filip

Zdjęcia: 0

Postprzez kubaxxx » 11 lutego 2025, 23:39

Wygląda na to że to jakaś krótka seria.
kubaxxx

Postprzez SzymonMesko » 28 lutego 2025, 20:59

Taka to oto sztuka w oświetleniu ulicznym :lol:
Ostatnio dostała nawet nowego HQL'a i Wago przy przewodach zasilających :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Chciałbym aby wszędzie były klasyczne oprawy rtęciowe ;)
SzymonMesko

Postprzez OUKS340 » 1 marca 2025, 22:08

Tak się zastanawiam czy przypadkiem opraw przedstawionych na powyższych zdjęciach oraz zdjęciach Filipa nie produkował ten sam zakład co oprawy ORP VIII-1250 :? Oprawki mają identyczne. Ponadto oprawa, którą pozyskał Filip ma odbłyśnik wytłoczony na prasie i jest bardzo dokładnie wykonana. A w poprzedniej epoce raczej mały zakład rzemieślniczy nie miał by prasy :?
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez Filip » 1 marca 2025, 22:43

OUKS340 napisał(a):Tak się zastanawiam czy przypadkiem opraw przedstawionych na powyższych zdjęciach oraz zdjęciach Filipa nie produkował ten sam zakład co oprawy ORP VIII-1250 :? Oprawki mają identyczne. Ponadto oprawa, którą pozyskał Filip ma odbłyśnik wytłoczony na prasie i jest bardzo dokładnie wykonana. A w poprzedniej epoce raczej mały zakład rzemieślniczy nie miał by prasy :?

Wydaje mi się, że ustalanie producenta niezidentyfikowanej oprawy rtęciowej po typie zastosowanej w niej oprawki nie jest dobrym tropem. Takie oprawki występują bardzo często chociażby w oprawach żarowych, a te były produkowane seryjnie przez A-20, A-23. W przypadku oprawek nakręcanych na rurkę 3/8", w zasadzie stosowano zamiennie oprawki porcelanowe oraz metalowe. O ile porcelanowe produkował prawdopodobnie tylko zakład A-15, to metalowe miały co najmniej 2 producentów: A-15 oraz Spółdzielnia Inwalidów "Współpraca" Jarocin; oprawki z A-15 są starsze.

W poprzedniej epoce istniały niewielkie zakłady produkujące osprzęt oświetleniowy. W samym tylko Poznaniu już w latach 60. działały 2 zakłady (o których wiem), dysponujące potencjałem technicznym pozwalającym na produkowanie we własnym zakresie dławików do świetlówek (Elektr. Rzem. Sp. Z. Zb. i Usług Poznań, ul. Mostowa 14) i rtęciówek (Warsztat Elektromechaniczny Edmund Rochatka Poznań, Kanclerska 23).
Lepsze jutro było wczoraj...
Filip

Postprzez maciejowski » 3 marca 2025, 21:13

Trafiłem ostatnio w Krakowie, na taki wynalazek.
Jeśli gdzieś na forum była taka oprawa, proszę nie bić po twarzy. Daaawno tu nie zaglądałem, nie jestem na bieżąco z tematem. :?

Obrazek
maciejowski

Postprzez qba » 4 marca 2025, 23:25

Nie wiem czy ona już była. Mi się kojarzy jakby Bułgaria, Rumunia lub Turcja.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 15 marca 2025, 08:43

qba napisał(a):Na niemieckim forum są zdjęcia ich jak swiecą z 2020. Obecnie świeci w nich jeszcze mniej źródeł. W pierwszej był LRF. Dziś ledwo bździ, gaśnie i zapala się, sądzilem, że to mocno wydojona sodówka, bo przepalone rtęciówki raczej zachowują się inaczej.

Przepalone rteciowki też często zapalają się i gasną ale tutaj przyczyną jest nieumiejętność utrzymania wyładowania po rozgrzaniu z racji efektu prostownikowego. W sodowych przyczyną cyklicznego gaśniecia jest zwykle wzrost cisnienia wskutek przegrzewania się, choć przypadki gdzie w sodówce miganie było spowodowane zużyciem elektrod też spotkałem (taka sodówka oprocz gaśnięcia często migotała i zużycie szybko postępowało aż do rozszczelnienia).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze