[AsXSn] Piloty

Wasze oprawy oświetleniowe

Re: [AsXSn] Piloty

Postprzez AsXSn » 21 marca 2024, 17:44

Dokładnie, te oprawy były stricte pod oświetlenie chodników, oprócz białego mlecznego klosza te warianty również nie posiadały żadnej optyki, te oprawy nie były zbyt popularne w tej odmianie nawet w rodzimej Francji
HID's will never die!
AsXSn

Zdjęcia: 0

Postprzez AsXSn » 3 września 2024, 00:27

Dziś zaprezentuję dość ciekawą odmianę Pilota, jest to słuszna odmiana tej oprawy, ponieważ posiada metalowe zawiasy i klipsy klosza zamiast plastikowych, oprawę udało się zdobyć w stanie leżaka magazynowego, jedynie wymagała czyszczenia :)
Zapraszam do fotorelacji:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do oprawy dostałem gratis w postaci drugiej sodówki 150W, jest to dosyć klasyczny SON-T 150W produkcji Brazylijskiej z tego samego rocznika jak oprawa- 2001
Obrazek

Foto w akcji z tą samą lampką jaka siedziała już w oprawie:
Obrazek
HID's will never die!
AsXSn

Postprzez AsXSn » 29 marca 2025, 21:43

Kolejny pilot dołączył do kolekcji, tym razem jest to fabrycznie nowy egzemplarz T1 70W, niestety w standardowym wykonaniu z plastikowymi klamrami, ale za to z kloszem akrylowym.
Zapraszam do fotorelacji:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dwa skany z dokumentacji dołączonej do oprawy:
Obrazek Obrazek
HID's will never die!
AsXSn

Postprzez AsXSn » 5 marca 2026, 13:25

Dziś zaprezentuję bardzo długo oczekiwaną przeze mnie oprawę i jak zarazem bardzo sentymentalną.
Jest to Pilote T2 250W, który służył na alei Bolesława Krzywoustego we Wrocławiu zastępując na początku roku 1997 wysłużone Mesko OUR-700, dzięki pomocy znajomego, za co bardzo dziękuję udało się ów egzemplarz uratować do celów kolekcjonerskich od TNT będącego gestorem sieci oświetleniowej we Wrocławiu.
Oprawa ta jest dla mnie bardzo wartościowa, ponieważ zapadły mi w pamięć od najmłodszych lat gdy odwiedzało się mieszkającą nieopodal nich ciocię i akurat ten egzemplarz posiadany w kolekcji pamiętam doskonale i wiem gdzie wisiał :)
Co do samej oprawy, jest w stanie fajnym po mimo lat eksploatacji, sam akrylowy klosz zachował się w doskonałej kondycji, reszta też jeśli chodzi o sam korpus, jedynym problemem były haki klosza, które było trzeba wymienić na metalowe i haki pokrywy.
Przechodzimy więc do fot:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Optyka zachowała się w doskonałym stanie bez żadnych wżerów czy przypaleń sugerujących nieszczelność komory lampowej
Obrazek

Osprzęt, niestety złączki łączące blok źródła światła z płytą osprzętu musiałem podmienić chwilowo na złączki śrubowe, bo oryginalne miały zgniłe zapieczone śruby i trzeba zrobić z nimi porządek albo pozyskać nowe..
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Fotki w akcji, z sodowym źródłem światła i ceramicznym metalohalogenkiem 250W GE 830:
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
HID's will never die!
AsXSn

Poprzednia strona

Powrót do Wasze kolekcje