Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez cieszyn » 11 września 2008, 23:42

Whites86 napisał(a):cieszyn znalazlem cos jeszcze w Tczewie ;) niestety nic innego tam niepozostalo niz to kólko
Obrazek

D Z I Ę K I !!!!!!!!!!

Ależ tak, jest cos więcej: - widać hak, do którego mocowano linę przewieszki, to też element tej całości. A kółko fakt zabytkowe, podobne zobaczysz tu na forum, gdy pocykałem CZeski Cieszyn i bardzo podobne kółeczka tam są

A - Whites, jak się nudzisz i nie masz co focić, to zajdź w to miejsce i sfoć je z większej odległości, a potem spenetruj i zfoć dolną część muru, tak do ok. 2 m od ziemi. Może zostały ślady szpilek mocujących kołowrotek ???
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 12 września 2008, 22:19

No, niech wszyscy miłośnicy windek korbowych usiądą mocniej w fotelach i zapną pasy (Cieszyn, głuchy jesteś, do ciebie mówię, a do kogo?)

Śniła mi się po nocach fotka otwartego mechanizmu korbowego w pastorale, była tam też korba, a oprawę właśnie opuszczano w dół

No i sie spełniło

Znalazłem w Narodowym Archiwum Cyfrowym (http://www.nac.gov.pl/) taką fotę:

wind.jpg
wind.jpg (24.64 KiB) Przeglądane 1989 razy

Jeszcze się nie napatrzyłem, więc będę się w nią dalej wgapiał :lol: :lol: :o :idea:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Paweł » 12 września 2008, 22:23

:o :shock: Rewelacja :!: :!: :!: :D :D :D
To zdjęcie pochodzi chyba z lat 20-tych i widać opuszczoną lampę łukową z Pastorału na Krakowskim Przedmieściu :shock: :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Michal » 12 września 2008, 22:28

Super,nadaje się do wątku "Okresowa wymiana lamp".Gdybym był tak wielkim miłośnikiem windek jak Cieszyn to zrobiłbym sobie z tego zdjęcia fototapetę na ścianę w pokoju. :D ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Paweł » 12 września 2008, 22:34

Powiększyłem nieco te cenne zdjęcie :)
Załączniki
wind2.jpg
wind2.jpg (221.01 KiB) Przeglądane 1974 razy
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 12 września 2008, 22:52

Panowie, cieszę się, że i Was choć trochę ucieszył mój bzik prywatny, korbkowy taki, . . . .

Ale nikt z Was nie domyślił się, kiedy ta fotka jest zrobiona! A można się dobrze przyjrzeć tej oprawie i . . . . - co jest tam "grane" i dlaczego ????

jest kłopot, bo brakuje koloru, dodam, że niespodziewanie oprawa i klosz ma kolor .. . . czarny. Już lepiej ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 12 września 2008, 22:56

Mi to wygląda na latarnię gazową ,bo ten drugi chyba ją próbuje odpalić,Na dalszym planie stoi taczka "japonka"-ciekawe co mają tam w środku :?:
Michal

Postprzez cieszyn » 12 września 2008, 23:05

Michal napisał(a):Mi to wygląda na latarnię gazową ,bo ten drugi chyba ją próbuje odpalić,Na dalszym planie stoi taczka "japonka"-ciekawe co mają tam w środku :?:

A nie, to lampa elektryczna, wątpię, że łukowa, o one miały otwarte klosze, choć tego nie wykluczam. Dodatkowo w otwartym pastorale widać skrzynkę - bezpiecznikową , którą chyba Ty sam Michale kiedyś tak komentowałeś, gdy tutaj pokazałem fotki otwartej i remontowanej dolnej części pastorału. Złącze kablowe jest nieco niżej i go nie widać tutaj

A więc: - zdjęcie przedstawia przyozdabianie czarnym kirem latarni, tuż przed pogrzebem Piłsudskiego. Kir, to czarny materiał, o znaczeniu żałobnym
Dlatego też data tego zdjęcia jest łatwa do ustalenia
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 12 września 2008, 23:10

cieszyn napisał(a):
Michal napisał(a):Mi to wygląda na latarnię gazową ,bo ten drugi chyba ją próbuje odpalić,Na dalszym planie stoi taczka "japonka"-ciekawe co mają tam w środku :?:

A nie, to lampa elektryczna, wątpię, że łukowa, o one miały otwarte klosze, choć tego nie wykluczam. Dodatkowo w otwartym pastorale widać skrzynkę - bezpiecznikową , którą chyba Ty sam Michale kiedyś tak komentowałeś, gdy tutaj pokazałem fotki otwartej i remontowanej dolnej części pastorału. Złącze kablowe jest nieco niżej i go nie widać tutaj

A więc: - zdjęcie przedstawia przyozdabianie czarnym kirem latarni, tuż przed pogrzebem Piłsudskiego. Kir, to czarny materiał, o znaczeniu żałobnym
Dlatego też data tego zdjęcia jest łatwa do ustalenia

Teraz dopiero zauważyłem,że oni zakładają na oprawę jakiś materiał.W życiu bym się nie domyślił.że oto chodzi :!:
Michal

Postprzez cieszyn » 12 września 2008, 23:12

Teraz dopiero zauważyłem,że oni zakładają na oprawę jakiś materiał.W życiu bym się nie domyślił.że oto chodzi

\ No tak, bo oni to jakby naciągają na oprawę, jak pończochę chyba :) :lol:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny