Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Postprzez DocBrown » 9 września 2008, 13:09

No bo malaga prawie wcale nie świeci :mrgreen:
DocBrown

Postprzez qba » 9 września 2008, 13:18

Malaga nie świeci? Mi sie tam pod nimi nie wydawało za ciemno. . Jak na Bałtyckiej w Kołobzregu zmienili Strady OUS 400 na malagi to od razu się jaśniej zrobiło, zwłaśzcza że w większości OUSów były LRFy , i miąły pełno czarnego syfu w kloszach.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez DocBrown » 9 września 2008, 13:34

Gdyby z tych strad z LRF wywalili syf i wkręcili nowe LRFy albo WLSy to byłoby zdecydowanie jaśniej niż przy malagach
DocBrown

Postprzez Luk » 9 września 2008, 14:22

Najwyżej tak samo jasno. Wątpię czy byłoby aż tak jaśniej ;)
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez DocBrown » 9 września 2008, 14:58

Napewno 666x jaśniej, albo i lepiej, bo przecież te Strady to 400W, a stonki na tyle na pewno nie są, bo by się roztopiły :twisted:
DocBrown

Postprzez qba » 10 września 2008, 15:27

DocBrown napisał(a):Gdyby z tych strad z LRF wywalili syf i wkręcili nowe LRFy albo WLSy to byłoby zdecydowanie jaśniej niż przy malagach

Regularnie wymieniano w nich źródła, dopóki wisiały. Z niektórych zdjęto klosze i wkręcali nowe rtęciówki, ale jaśniej było może przez kilka miesięcy, potem LRFy świeciły coraz słabiej. Ja pamiętam że Bałtycka przed modernizacją to była ciemna ulica, zwłaszcza na ostatnim odcinku, gdzie było więcej drzew. Z resztą w Kołobrzegu już się strad od dawna nie stosuje na ulicach, a inne wyroby Elgo(nie licząc Elgo Park) są tylko na obrzeżach miasta.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez swietlik » 13 września 2008, 10:53

DocBrown napisał(a):Gdyby z tych strad z LRF wywalili syf i wkręcili nowe LRFy albo WLSy to byłoby zdecydowanie jaśniej niż przy malagach

Doc takich rzeczy się po prostu nie robi w starych oprawach :!: Stare OUSy albo OURy maja wypalone odbłyśniki a klosz to tragedia. Dlatego nawet po wymianie źródła nie oświetlają dobrze ulic.
Chyba nigdy nie widziałeś oświetlonej ulicy na której oprawy OUS-250, OUR-250 zastąpiono Malagami z lampą 150W :)
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez Whites86 » 13 września 2008, 11:17

swietlik napisał(a):

Doc takich rzeczy się po prostu nie robi w starych oprawach :!: Stare OUSy albo OURy maja wypalone odbłyśniki a klosz to tragedia. Dlatego nawet po wymianie źródła nie oświetlają dobrze ulic.
Chyba nigdy nie widziałeś oświetlonej ulicy na której oprawy OUS-250, OUR-250 zastąpiono Malagami z lampą 150W :)

wracając do tematu tak jak juz wczesniej wspomniałem u mnie w tczewie obok domu na skrzyzowaniu jest strada OUS 250 i zaraz obok niej pare metrów (ok 6m) stoi SGS 203 150W i nikt mi niepowie ze ten SGS 203 swieci tam mocniej !!! nawet czlowiek ktory wogule niema pojęcia o tych źródłach swiatła, ktory mowi na oprawe lampa a na lampe żarówka swierdzi ze pod ta stradą jest 2 razy jaśniej!! przeciez to niemozliwe zeby żródlo o 100W słabsze od WLSa 250W swiecilo tak samo!! fakt moze ta strada niejest stara, ma czysty klosz i dobry odblysnik ale roznica w intensywnosci świecenia jest totalna i to nie patrzac na same oprawy tylko patrzac na ulice i chodnik ktore oświetla! gdyby rzeczywiscie tak bylo ze źródla 150W w SGSach malagach itp swiecily lepiej od Strad 250W to niezakladano by ich raczej w tczewie na przejsciach dla pieszych :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez swietlik » 13 września 2008, 14:34

:arrow: Whites86
Ja pisałem o starych stradach (OUS, OUR). Obecnie ich optyka nie jest dobra i nawet mocniejsza lampa nie pomoże. Chodzi mi głównie o powstałe cienie na ulicy między słupami. Przy nowych oprawach i odpowiedniej odległości między punktami świetlnymi ulica oświetlona jest równomiernie.

To co Ty napisałeś to logiczne, 250tka daje więcej światła niż 150tka. Tylko czasami stare OUSy 250 świecą tylko pod siebie a po bokach już jest ciemno...
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez Whites86 » 13 września 2008, 14:45

swietlik napisał(a)::arrow: Whites86
Ja pisałem o starych stradach (OUS, OUR). Obecnie ich optyka nie jest dobra i nawet mocniejsza lampa nie pomoże. Chodzi mi głównie o powstałe cienie na ulicy między słupami. Przy nowych oprawach i odpowiedniej odległości między punktami świetlnymi ulica oświetlona jest równomiernie.

To co Ty napisałeś to logiczne, 250tka daje więcej światła niż 150tka. Tylko czasami stare OUSy 250 świecą tylko pod siebie a po bokach już jest ciemno...

z tym to sie zgodze
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego