przez qba » 5 sierpnia 2007, 20:57
Dziwne, że najpierw założyli 10 SGS204, a potem obcięli wysięgniki z nimi. W Kołobrzegu zrobiono tak: Na ul Koszalińskiej były kwiaty 10x OURW250, postawione w 1977r. Ja je pamiętam z LRFami, ale słyszałem od wielu osób, że były w nich sodówki. Uznałem, że zapewne nie odróżniają sodówek od rtęciówek, ale z informacji człowieka, który wtedy zakładał oświetlenie w mieście, m. in te kwiaty wiem, że w tych wszystkich kwiatach OURW istotnie pod koniec lat 70 były sodówki. Musiały to byc jakieś stare WLSP, zapewne z przezroczystą bańką, ale z powodu dużej ich awaryjności szybko wrócono do LRFów. Kwiaty te stały nienaruszone do wiosny 1995r. Do tego czasu żadna oprawa nie została zmieniona na nowszą, tylko niektóre pogubiły klosze, ale nie był0o problemem spotkać kwiat ze wszystkimi kloszami. Podobnie jak w Olsztynie stały na rondzie i pośrodku pasa zieleni, z czego część opraw świeciła na trawnik. Podczas modernizacji zdjęto cały kwiat i ścięto ostatni człon trzyczłonowego słupa. Na niższym dwuczłonowym założono długie podwójne wysięgniki z SgS 203, na rondzie 4, a na bokach skrzyżowania po 3. I właściwie droga oświetlona jest lepiej niż jak tam były kwiaty, ale te słupy jakoś dziwnie teraz wyglądają.
Ul Koszalińska jest pierwszą, wschodnią częścią trasy wschód- zachód, trasa na zachód, czyli wylotówka na Szczecin- ul Trzebiatowska i 6 dyw. Piechoty, dawniej popławskiego, została ukończona dokładnie 1 czerwca 1979 i oświetlały ja kwiaty na 6 kwadratówek. Do skrzyżowania z ul Artyleryjską kiedyś świerczewskiego. Potem stało kilka kwiatów na 10 kwadratówek, oraz kilka słupów z dwoma OURW250, a dalej, na ul Popławskiego aż za cmentarz kwiaty na 6 kwadratówek, ale miały nieco grubsze słupy i krótsze wysięgniki niż na ul Trzebiatowskiej. Występowały w nich i sodówki i LRFy 400 oraz LRFy 700. Zapewne wszystkie kwadratówki były w wersji OUS400, tylko potem wkręcali co popadnie. Były też tubularne źródła światła, świecące na niebiesko, ale podejrzewam, że były to zużyte sodówki. W 1995r osobiście widziałem, jak ściągają całe kwiaty i zakładaja podwójne wysięgniki z SGS204, na kwiatach, które stały z boku, a nie na pasie zieleni założono pojedyńcze wysięgniki. Tutaj jednak nie skrócono słupów, jak to miało miejsce na Koszalińskiej. Tam, gdzie było 10 opraw, również zastosowano po dwie, a na słupach z dwoma OURW250 ścięto podwójne wysięgniki i przyspawano jeden z SGS204. Potem pod koniec lat 90 jeden z tych słupów się przewrócił i postawiono inny, niższy z ...OURW250, dopiero w 2004r wymieniono ją na SGS203. W Szczecinie Kwiaty zmodernizowano tylko na dwóch ulicach: Gdańskiej i Wałach Chrobrego. Na trasie zamkowej pozostały nienaruszone. Na Gdańskiej były kwiaty z pierścieniem na 10 kwadratówek, a na niektórych wysęgnikach - zapewne z braku opraw sodowych - zakładano OURW2250, którymi zastępowano uszkodzone kwadratówki. W 1995r na większości tych kwiatów wycięto po 8 wysięgników i założono po 2 oprawy SGS305/6. Koło pętli tramwajowej pozostały 3x SGS305/6, a na pierwszym (lub ostatnim, jak się wyjeżdza z miasta) kwiecie stojącym pośrodku ronda zostawili połowę wysięgników. Nieopodal stały kwiaty na 3 i 5 opraw ORZ2. Nie świeciły, były skorodowane i w 1993r zmieniono je na Strady, a w 1995r na SGS305/6. Z kolei na wałach chrobrego były kwiaty 6 x OUR700. W tym samym czasie wycięto na wszystkich po 4 wysięgniki i zamontowano 2xsgs305/6. Na pierwszym planie widać pierwszy bsłup z wałów, gdzie były OUR700. Na drugim planie kwiat 6xOUS400, wcześniej kwadratówki.
- Załączniki
-

- autorem zdjęcia jest Piotr Stettin z forum SCC.
- 9965a815493b2b96.jpg (138.53 KiB) Przeglądane 4575 razy
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku