przez qba » 28 września 2008, 13:52
Perony na dworcach sa często oświetlane świetlówkami. Bynajmniej w zachodniopomorskim, pod zadaszeniem wiszą oprawy świetlówkowe, w Szczecinie nawet można spotkać UOSFy 440. W kołobrzegu tez były UOSFy 340, umieszczone w jednej lini pośrodku , ale w latach 80 zmienili je na podwójne oprawy 2x40, z pryzmatycznym kloszem (nie pamiętam ich nazwy), umieszczone po bokach i jest ich więcej niz UOSFów. Od jakichś kilkunastu lat występowały w nich niemal wyłącznie daylighty, rzadziej trafiały się chłodnobiałe. Ale w tym roku w poczekalni koło0brzeskiego dworca ujrzałem świetlówkę ciepłobiałą i to w mojej ulubionej barwie, takiej różowistej, jak za komuny. O mocy 36w i chyba Sylwania, ale nie jestem pewien, bo nie mogłem odczytać pieczątki. Kolejnym razem w poszczególnych oprawach nad peronem i w białych prostokątach ze znakami informacyjnymi również zagościły te świetlówki. Następnie ujrzałem, że nad peronem w Szczecinie Dąbiu też są same świetlówki świecące na taki kolor, a zaczęły sie też pojawiać w Szczecinie głównym, gdzie także były głównie Daylighty;. Chyba PKP dostało akurat takie świetłówki.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku