Izolatory

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Izolatory

Postprzez Michal » 20 lutego 2009, 21:58

Mannerheim napisał(a):
elektryk napisał(a):Na sn na każdym słupie jest obostrzenie

No, nie do końca. Obostrzenia stosowane są tylko w określonych przypadkach (krzyżowanie lub zbliżenie). Wyróżnia się kilka stopni obostrzeń, nie każdy więc słup linii SN takowe posiada.

Jak już weszliśmy w te obostrzenia,to trochę o tym napiszę.Rozróżniamy trzy stopnie obostrzeń na liniach napowietrznych:
Obostrzenie 1-go stopnia(najłagodniejsze) obowiązuje gdy:
- linia nn o przewodach gołych krzyżuje sie z ważniejszą drogą kołową,linią kolejową lub żeglowną wodą
- linia SN kżyżuje podrzędną drogę kołowa,podrzędną drogę kolejową albo inną linią wysokonapięciową
- występuje zbliżenie linii SN do drogi kołowej,budynku lub innej linii napow.
Obostrzenie 2-go stopnia obowiązuje w sytuacjach gdy linia SN krzyżuje ważniejszą drogę kołową,kolejową lub budynek
Obostrzenie 3-go stopnia obowiązuje gdy linia SN krzyżuje najważniejsze drogi kołowe i linie kolejowe lub żeglowne wody.

Wymagania stawiane w ramach obostrzeń zmierzają do zmniejszenia ryzyka zerwania przewodu(nie zaleca się łączenia przewodow,ani wykonywania odgałezień,a przy obostrzeniu 3-go stopnia nie wolno tego robić),zapobieżenia opadnięcia przewodu w razie jego zerwania lub uszkodzenia dzięki bezpiecznemu zawieszeniu przewodów(jak na zdjęciu,które pokazałem wcześniej).Oczywiście są również inne rodzaje bezpiecznego zwieszania przewodów,które stosuje się głownie w liniach SN.Są min. to zawieszenia bezpieczne przelotowe z przewodem zabezpieczajacym lub np.bezpieczne przelotowe z dodatkowym izolatorem.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez elektryk » 21 lutego 2009, 12:58

Właśnie zauważyłem że gdy pod linią SN biegnie linia nn to na dwóch słupach SN są obostrzenia z dwoma izolatorami. Ale również gdy linia "skręca" pod kątem, to na słupie rozkracznym SN również są po dwa izolatory. Dzięki za wyjaśnienie
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez mateusz » 23 kwietnia 2009, 18:13

Moja skromna kolekcja :

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez cieszyn » 24 kwietnia 2009, 07:28

Mateusz, kolekcja wspaniała, wcale nie taka skromna

Ten izolek, drugi z prawej, wygląda jak butelka z apteki albo jak odważnik ze sklepu :lol:

Pomyśl o ich ekspozycji podobnej do warunków instalacyjnych, czyli umocowanie ich tak, jak w terenie, oczywiście w dużo mniejszej skali, bo słupa to se w domu nie postawisz, ale już te elementy metalowe, do których ich mocowano, to już możesz dać radę jakoś odtworzyć :roll:

No i jak, kupujesz pomysła cieszyna?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez DocBrown » 24 kwietnia 2009, 08:27

cieszyn napisał(a):Pomyśl o ich ekspozycji podobnej do warunków instalacyjnych, czyli umocowanie ich tak, jak w terenie, oczywiście w dużo mniejszej skali, bo słupa to se w domu nie postawisz, ale już te elementy metalowe, do których ich mocowano, to już możesz dać radę jakoś odtworzyć :roll:

Ja planuje swoje tak wyeksponować, tylko, że muszę dorobić jeszcze kilka haków, bo mi ich brakuje :?
DocBrown

Postprzez Whites86 » 24 kwietnia 2009, 17:24

DocBrown napisał(a):
cieszyn napisał(a):Pomyśl o ich ekspozycji podobnej do warunków instalacyjnych, czyli umocowanie ich tak, jak w terenie, oczywiście w dużo mniejszej skali, bo słupa to se w domu nie postawisz, ale już te elementy metalowe, do których ich mocowano, to już możesz dać radę jakoś odtworzyć :roll:

Ja planuje swoje tak wyeksponować, tylko, że muszę dorobić jeszcze kilka haków, bo mi ich brakuje :?

na budynku w ktorym mieszkam jest ich pod dostadkiem :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 24 kwietnia 2009, 21:47

Tylko uważaj, bo spadniesz z drabiny jak będziesz po nie sięgał :lol:
Ostatnio edytowano 24 kwietnia 2009, 21:51 przez cieszyn, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 24 kwietnia 2009, 21:51

cieszyn napisał(a):Tylko uważaj, bo spadniesz z drabinym jak będziesz po nie sięgał :lol:

mam je na wyciągniecie ręki ;) focilem juz je kiedys i nawet gdzies tu pewnie zalegają te fotki ;)
Whites86

Postprzez cieszyn » 24 kwietnia 2009, 21:56

Whites86 napisał(a):
cieszyn napisał(a):Tylko uważaj, bo spadniesz z drabinym jak będziesz po nie sięgał :lol:

mam je na wyciągniecie ręki ;) focilem juz je kiedys i nawet gdzies tu pewnie zalegają te fotki ;)

A tak, teraz kojarzę, no to masz muzeum za oknem, niech więc tam zostaną, a Ty je sfoć z 300-tu stron i ujęć
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 24 kwietnia 2009, 21:59

cieszyn napisał(a):
Whites86 napisał(a):

A tak, teraz kojarzę, no to masz muzeum za oknem, niech więc tam zostaną, a Ty je sfoć z 300-tu stron i ujęć

myslisz ze warto ? to sa zwykle stare brudne od dawna nieuzywane izolatory ktore wiszą mi nad oknem balkonowym ;)
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny