[Philips] Malaga SGS101/102 i Malaga 2 SGS103/104

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Philips] Malaga SGS101/102 i Malaga 2 SGS103/104

Postprzez DocBrown » 26 kwietnia 2009, 16:24

Niestety nie moge sie zgodzić z opinią Michała, że stonka (malaga) to dobrej jakości oprawa.
Owszem, dość dobrze świeci i z tego co pisał Michał oraz CDM jest wygodna w exploatacji, jednak nic poza tym, bo wygląd pozostawia wiele do życzenia, wytrzymałość także. Wiadomo, że nie ma oprawy która przetrwa naprawde mocne uderzenie, jednak malaga wypada pod tym względem wręcz tragicznie słabo.
Kiedyś pokazałem zdjęcia małych malag w których odpadły zaczepy klosza (najczęściej po jednym zaczepie odpadło), tak więc to też daje coś do myślenia, nieprawdaż ?
Owszem, wiele dziwnych "wypadków" z tymi oprawami to wina niedbalstwa monterów, ale nie tylko.
Przykładowo (mam nadzieje że nie zostane nazwany wandalem, dewastatorem itp, to nie było celowe) kiedyś podczas manewrów na parkingu lekko uderzyłem tyłem mojego Audi w słup drewniany z dużą malagą, uderzenie było na tyle słabe, że na karoserii oraz zderzaku nie powstały żadne ślady, jednak wystarczyło aby oprawa sie rozpadła, tak więc z tą wysoką jakością to bym nie przesadzał, co najwyżej jest to średniej jakości oprawa za niewygórowaną cenę, a jak wiadomo jaka cena taki produkt ;)
DocBrown

Postprzez KaszeL » 26 kwietnia 2009, 16:30

Doc no wybacz, ale obawiam się, że Twoja opinia w tej sprawie jest czysto subiektywna. Michał pracuje z tym sprzętem na co dzień, widział pewnie tysiące sztuk tych opraw. Ty masz zerowe doświadczenie w temacie :) Rozpisujesz się na temat kilku rozwalonych sztuk, które widziałeś podczas gdy ta oprawa jest sprzedawana w setkach tysięcy sztuk.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez DocBrown » 26 kwietnia 2009, 16:36

Owszem, widziałem tylko kilka(naście) rozwalonych malag, ale to chyba daje już coś do myślenia, nieprawdaż ?
Dlaczego właśnie one ulegają różnym dziwnym zniszczeniom najczęściej ?
Sytuacja którą przedstawiłem w poprzednim poscie także daje dużo do myślenia, bo lekkie szturchnięcie drewnianego słupa nie powinno spowodować takiego armageddonu :)
DocBrown

Postprzez KaszeL » 26 kwietnia 2009, 17:07

No a o czym może świadczyć uszkodzone kilkanaście sztuk, na kilkaset tysięcy sprzedanych? Dla mnie świadczy to właśnie o bardzo dobrej jakości tych opraw.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez swietlik » 26 kwietnia 2009, 20:43

Pisząc w ten sposób: Malaga jest ochydna, Malaga badziew, Malaga się rozlatuje itp. niczym tego nie uzasadniając zaniżacie tylko poziom forum.
Jeśli czyta to fachowiec zajmujący się na codzień oświetleniem (np. CDM, Michał) może dojść do wniosku, że na tym Forum większość użytkowników to dziecinada a nie pasjonaci obeznani dobrze z tematem oświetlenia ulicznego :roll:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez DocBrown » 26 kwietnia 2009, 21:24

Też ja skończyłem z pisaniem tego typu postów, bo one po prostu nie mają sensu :roll:
DocBrown

Postprzez Paweł » 26 kwietnia 2009, 22:19

Dzięki Michał za ciekawe wyjaśnienia, popieram Ciebie i Świetlika w tej kwestii.

Ja nie spotkałem się z rozwaloną Malagą. Odpadające komory lampy od uderzenia w słup to są zdarzenia nieprzewidywalne i to czy dana oprawa się rozpadnie, powygina czy spadnie nie świadczy o jej jakości. Nie spotkałem się też aby do klosza komory lampy najstarszych sztuk dostały się owady czy inne zanieczyszczenia.
Wygląd oprawy to jedno z najmniej ważnych cech ale jestem pewny że gdyby zrobić ogólnopolskie badania to większość ludzi odpowiedziała by że ta oprawa jest ładna, nowocześnie wygląda itp.

Co do plastiku - to jest poliester wzmocniony włóknem szklanym i wytrzyma wiele lat.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez qba » 26 kwietnia 2009, 22:44

Ja parę razy widziałem rozwaloną malagę, ale przeważnie po kolizji. Widziałem także traffica z oberwaną tylną częścią. Ale uważam, Phillips robi dobre oprawy. Polskie wyroby po iluś latach były w gorszym stanie. Np. Nieszczelne klosze w Lunach i stradach, przypalone odbłysniki, Z trzech najpopularniejszych polskich opraw To moim zdaniem najtrwalsza jest Leda, chociaż ze wsią mi się kojarzy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Edziu » 27 kwietnia 2009, 16:39

Myślę że Michał jako fachowiec trochę przekonał mnie do tej oprawy, większość tego typu uszkodzeń może być spowodowana niedbalstwem montujących, bo też kilka malag widziałem powykręcanych, po dużych wiatrach, ale to pewnie też od złego montażu mogło być, ten przypadek który spotkałem napewno nie jest spowodowany kolizją, ale prawdopodobnie niedbalstwem montujących . Aczkolwiek malaga kompletnie wizualnie nie pasuje do kwiata, ale to moja subiektywna uwaga, no ale jeżeli chodzi o parametry świetlne, na to nie można narzekać,
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez DocBrown » 27 kwietnia 2009, 16:41

Edziu, mówisz, że to nie kolizja, a jak wyjaśnisz fakt, że lekko trącony słup drewniany o którym pisałem na poprzedniej stronie i duża malaga sie rozpadła ?
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze