świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez andrzejlisek » 6 czerwca 2009, 21:50

Na 99% elektronika od świetlówki kompaktowej będzie działać ze zwykłą świetlówką T8 20W (sprawdzałem). Kiedyś raz podłączyłem elektronikę od świetlówki 14W i świetlówka 20W też zaświeciła się, tylko, że słabiej. Możesz też przejechać się do IKEI lub jakiegoś dużego marketu, w którym jest komora na zużyte świetlówki. W większości zużytych świetlówek jest padnięta świetlówka, a elektronika jest sprawna. Kiedyś byłem w IKEI i pozwolili mi zabrać kilka tych świetlówek, nawet trafiła się jedna w pełni sprawna (ciekawe dlaczego).

Tylko zawsze jest loteria co do prądu pracy lampy (a wiec i strumienia świetlnego). Nie przez przypadek sam statecznik elektroniczny do świetlówki liniowej jest droższy niż cała świetlówka kompaktowa.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez swietlik » 6 czerwca 2009, 22:19

Świetlówki z IKEI to wg mnie dobry wybór :!: Ja sam używam ich od 3 lat w kuchni i jakoś nie padały :)
Poza tym od dłuższego czasu mam w eksploatacji przerobioną świetlówkę PL-S 9W na stateczniku od świetlówki 11W IKEI :mrgreen: ... do dziś gra i świeci :mrgreen:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez DocBrown » 7 czerwca 2009, 11:16

KaszeL napisał(a):
DocBrown napisał(a):Ja chciałem kupić tanią świetlówke kompaktową 15W aby wybebeszyć z niej elektronikę i użyć jej do naprawy mojej oprawy warsztatowej na liniówke 15W i w sklepie elektrycznym jak zapytałem o tanie kompakty, to usłyszałem, że m.in. Kanluxa nie sprowadzają, bo mieli dużo reklamacji.

Przy odrobinie szczęścia dostaniesz taki statecznik na allegro za 20pln, firmowy dedykowany do takiej mocy lampy. Ja bym się nie bawił w jakieś elektroniki od kompaktów.

Tak, tylko, że on musi być dość mały aby zmieścił się w rurkę z plexi która jest obudową całej oprawy.
DocBrown

Postprzez LUMILUXDELUXE » 7 czerwca 2009, 12:42

Ja bym tu parę rzeczy dorzucił. Po pierwsze, to, że świetlówka zasilana statecznikiem wymontowanym z kompaktu świeci , nie znaczy, że nie jest przeciążona i nie padnie szybciej. Po drugie, cena stateczników do opraw jest wyższa niż całych kompaktów z oczywistego powodu: te w kompaktach są gorszej jakości i często padają. Ja sam miałem świetlówki 8W E14 philipsa i dwie się przepaliły, mimo że ich końce nie były czarne. Podejrzewam, że któryś z elementów elektroniki nawalił, a świetlówki były wciąż sprawne. Trzecia z nich świeci do dziś mimo, że ma 11 lat.
Co do Ikei, już ten wątek się kilka razy przewijał. Świetlówki tej marki, produkowane prawdopodobnie przez włoski Osram, mają gorący zapłon i dzięki temu można je często gasić i zapalać, a nie wpłynie to znacząco na ich trwałość. Niestety, kompakty z ciepłym zapłonem coraz trudniej kupić.
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 13 sierpnia 2009, 16:45

dzis z nudów postanowilem otworzyc jedna z moich swietlówek Poluxa o barwie 6400K ktorych uzywam praktycznie w calym domu, doznalem malego szoku :shock: mimo ze to najzwyklejsze kompakty poluxa są zlozone w taki sposob ze mozna bez problemu wymienic rurkę gdy sie nam juz wysluzy
oto fotki:
Obrazek

Obrazek
wszystko idzie prosto i szybko zdemontowac bez zadnych szkód (szkoda tylko ze niemozna ogolnie dostac samych rurek na zamiane)
Obrazek
postanowilem sprawdzic glębiej, po otwarciu oslony przy rurce zobaczylem to:
niemam pojecia czy to swiadczy o tym ze ma cieply zaplon czy zimny :roll:
Obrazek
a tak dla przykladu wygląda zwykly kompakt Apollo (ktorego nikomu niepolecam...)
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Luk » 13 sierpnia 2009, 19:18

Ja też nie polecam kompaktów Apollo, mam je od listopada i obecnie już nie działają. A kompakty Osramowskie, które mam u mnie w pokoju, nadal świecą ok mimo że je mam od grudnia
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez cieszyn » 13 sierpnia 2009, 20:05

To ważne informacje, bo już od września będzie zakaz produkcji żarówek, dlatego dobrze jest wiedzieć, czym skutecznie je zastąpić :idea:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Luk » 13 sierpnia 2009, 20:10

Od września nie będą produkowac tylko 100 watowych żarówek. A od 2012 roku nie będą wszystkich żarowek produkowac
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez cieszyn » 13 sierpnia 2009, 20:23

Luk napisał(a):Od września nie będą produkowac tylko 100 watowych żarówek. A od 2012 roku nie będą wszystkich żarowek produkowac
- jasne, ograniczane będą typoszeregi od nabardziej watowych w dół

Tak, trochę o tym pisaliśmy w wątku o żarówkach, ale mi się lekko oberwało ;) ;) ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez LUMILUXDELUXE » 14 sierpnia 2009, 13:37

Whites86, kompakty Poluxa mają wyłącznie zimny zapłon. Aby sprawdzić czy świetlówka ma ciepły czy zimny zapłon nie trzeba jej rozbierać. Zimny zapłon jest natychmiastowy jak w żarówce, zaś ciepły trwa od 0,5 do 2-3 s. Świetlówka stopniowo rozświetla się co służy wstępnemu podgrzaniu elektrod i zapobiega gwałtownemu ubytkowi tzw. pasty emisyjnej.
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe