Tak przejrzałem cały ten wątek, i cieszę się ogromnie, ale też trochę dziwie, że jak Paweł wspomniał te OŻk na Górnośląskiej są odnowione i ich nie wymienią. Chciałbym, żeby wszystkie OŻk, niezależnie gdzie są i na jakich słupach były w rejestrze zabytków, na razie podobno są tylko pastorały, odtwarzają je, albo poddają renowacji, po to żeby... powiesić jakieś Albany albo inną pokrakę
A pastorał z OŻk-ami, chociaż są powojenne, wygląda oryginalnie i nadzwyczaj wdzięcznie, te nowe wiszące, garnkowate oprawy nigdy nie dorównają OŻk-om w gracji i wdzięku

Dlatego one też powinny być jako zabytki, tylko najwyżej osprzęt dać, tam gdzie pastorał miał kiedyś korbkę, i gitara

mamy OŻk na MH
Przypomniała mi sie taka historia, jak to przeczytałem o Górnośląskiej, historia dotycząca Objazdowej, przy której zresztą, stoi moje liceum. Były tam jeszcze jakieś 5, 6 lat temu bruki z rynsztokami i pastorały z OŻk-ami, co pięknie się zwłaszcza jesienią komponowało z XIX-wiecznymi fabrykami na końcu ulicy. Byłem świecie przekonany, że jedyna zmiana w przyszłości, to wymiana opraw, na sodowe... trudno, szkoda, ale pastorały na pewno zostaną

... No to jak już wspomniałem, 5 albo 6 lat temu zniszczyli ulicę. Wywalili bruki, położyli nową nawierzchnię, asfaltową i płaską jak na wsi

Pastorały w ogóle wywalili, dali jakieś blaszaki

oczywiście z sodą.
Niedawno dali w zamian, za to co zniszczyli nowe pastorały, na sąsiedniej Kawęczyńskiej, ale... powiedzmy, że nie są najbardziej udane i wierne w detalach, a nawet w proporcjach

Zamiast 5 betoniaków, dali 8 pastorałów

z daleka wygląda to jak sztachety w więzieniu, mają wściekle jasne, sodowe coś.
Tak więc, jak sie okazuje nie wszystkie pastorały a co dopiero OŻk są szanowane... Z Dubieńskiej też 2 lata temu znikły pastorały, też z OŻk-ami, mam nadzieję że dali je do renowacji i na jakiejś ulicy jeszcze będą, ale na pewno już z innymi oprawami

I szkoda że tak klimatyczne ulice jak Dubieńska i Objazdowa, gdzie takie oświetlenie pasowało jak nigdzie, obrabowano tak z historii