Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Postprzez oskard » 4 sierpnia 2009, 23:50

No i dobrze, w Tczewie, na starówce betoniaki może nie były najlepszym rozwiązaniem, pod względem estetyki (choć ja nic do nich nie mam :mrgreen: ) a w Kraśniku (pomijając ścisłe centrum) może lepiej pasują, przynajmniej na twoich fotach są ładnie wkomponowane w otoczenie. Mnie tam denerwuje gdy pozbywają się linii napowietrznych, chyba że one na prawdę dane miejsce szpecą, ale są rejony miast lub wsie, gdzie oświetlenie stylizowane lub nawet na słupach alu wygląda idiotycznie ;) Nie ma rzeczy brzydkich (przynajmniej w klasycznych oprawach i rozwiązaniach :mrgreen: ), trzeba tylko wszystko do siebie dopasować, i brzydota też będzie ładna, gdy nic nie będzie jej zakłócać. Tak jak na przykład wśród starych zniszczonych chałup, jak są jakieś rachityczne słupy drewniane a na nich zardzewiałe oprawy i kłąb kabli na słupie - ktos powie - obskórnie - ale jak to do siebie pasuje, nie ma nic nowoczesnego w pobliżu to całość wygląda pięknie a nawet urokliwie ;)
Ja tylko nie bardzo jestem za ŻN w osiedlach blokowych i w centrach miast, ale obrzeża - jak najbardziej
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez elektryk » 5 sierpnia 2009, 09:48

Jak Lubzel chce zrobić linię kablową to robi konsumencką, a na linii napow. zostawia 2 przewody i oświetlenia nie rusza. Ale gdy już miasto chce zrobić nowe oświetlenie kablowe, to daje kase na przebudowę linii konsumenckiej. W Kraśniku Starym w ścisłym centrum znikły prawie wszystkie sieci napow., ale na najstarszych blokowiskach są jeszcze linie napow. z lat 60. Co innego w K-ku Fabrycznym, tam na blokowiskach są tylko linie kablowe z lat 80., a na domkach napowietrzne.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez oskard » 7 sierpnia 2009, 14:48

A, no widzisz, bo tak jak mówię, owszem gdy jadę przez jakieś miasto i w starej części, w ścisłym centrum widzę np. trumny na ŻN, to sie moje oczy cieszą :mrgreen: , ale jak miałbym sie obiektywnie o tym wypowiedzieć, to jednak na starówkach to nie pasuje... już lepsze OCePy, albo OZPR, a najlepsze oryginalne oświetlenie, jako w takim miejscu było przed wojną. Z kolei na blokowiskach uważam że powinny być tylko WZ z łyżkami, OURami, albo innymi klasykami, a na uliczkach pod samymi blokami jakieś małe latarenki (OCP, ORO itp). Chociaż tak jak mówię, mnie osobiście (subiektywnie) widok słupa ŻN z oprawą w żadnym miejscu nie razi ;) ale oświetlenie trzeba dobrać do krajobrazu dookoła ;) :) ŻN są niezastąpione na terenach wiejskich, i osiedlach domków, i oczywiście w dzielnicach przemysłowych; sprawdzają się tam, tak praktycznie jak i estetycznie.
oskard

Postprzez elektryk » 9 sierpnia 2009, 14:46

Lubzel ciągle nawet na wsiach przebudowuje linie nn i SN na kable i światłowody. Na słupach zostają tylko 2 linki z lampami. :)
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez oskard » 10 sierpnia 2009, 15:37

Czyli na słupie tylko oświetlenie zostaje? :shock: Przecież to chore :!: :mrgreen: Mają już słupy, bo gdyby od podstaw robili, no to... ale od podstaw też chyba łatwiej i taniej całą wieś obstawiać ŻN-ami, potem tylko podłączyć, a nie pruć kilometry drogi :shock: !! Ale mniejsza o to; jak słupy już są, trzymają się pewnie jeszcze dobrze, to po co wywalać kasę?? ŻN jest świetnym, uniwersalnym wynalazkiem, bo - jeden słup, a wiele funkcji i zastosowań, można do niego wszystko podpiąć, a nawet doczepić oprawy i mamy słup oświetleniowy ;)
Ale jak mówisz, że tylko oświetlenie na nich jest, ojojoj :? ... to niedługo mogą w ogóle zniknąć... Jak zrobią tak jak w Niemczech, że nawet za miastem są jakieś oprawy i parkowe - niby retro słupy, to ich chyba... :evil: :evil:
... nie ważne :mrgreen: ;)
oskard

Postprzez elektryk » 10 sierpnia 2009, 16:45

Oświetlenie należy do miasta a nie do Lubzelu i dlatego lampy zostają ;) Linii kablowych nie trzeba tak ciągle remontować jak napow. ale jak jest jakaś awaria to mamy problem...
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez oskard » 11 sierpnia 2009, 21:37

No właśnie... :? wtedy trzeba cały chodnik i jezdnię pruć :lol: ;)
Dlatego jednak nie jestem za całkowitym wyeliminowaniem linii napowietrznych w przyszłości, może i się częściej uszkadzają, ale naprawa ich jest łatwiejsza, i zapewne tańsza ;)
oskard

Postprzez elektryk » 28 sierpnia 2009, 17:07

Kraśnik, ul. Graniczna. Część ulicy zbudowano z oświetleniem w końcu lat 80. Zastosowano tam słupy wirowe z oprawami ORZ 6-1 wersja 2 oraz OURW 400-1. W tym roku trwa budowa ulicy gdzie była dotychczas żużlówka i na części żużlówki oprawy ORZ 6-1. W sierpniu wymieniono słupy betonowe na istniejącej części ulicy, szykuje się budowa lamp na nowej ulicy. Oto fotorelacja. Są to pierwsze tego typu oprawy w mieście, aż dziwię się że miasto wybrało tak drogą, a za razem dobrą oprawę. Wersja Traffica mała, więc pewnie to WLS 150 W.

przed: lipiec 2009
Obrazek

po: sierpien 2009
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Fundamenty jeszcze poleżą z półtora miesiąca ;)
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez neon44 » 28 sierpnia 2009, 19:16

Kraśnik to bogate miasto. SGS305/306 kosztuje w granicach 800 zł za sztukę
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez swietlik » 28 sierpnia 2009, 20:46

W dodatku wygląda mi to na osiedlową drogę o niezbyt dużym ruchu :roll: Droga oprawa to jedno, drugie to czy rzeczywiście były potrzebne lampy po obu stronach drogi :shock: :?:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego