Oprawy świecące w dzień

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Oprawy świecące w dzień

Postprzez oskard » 7 sierpnia 2009, 14:09

W 2005 roku, jechałem przez Olsztyn do Św. Lipki, ze szkolną pielgrzymką. Pamiętam że jechałem właśnie Synów Pułku, i była to wówczas jedna z nielicznych zmodernizowanych ulic... Teraz niestety można pojedynczo wyliczyć ulice z rtęcią, ale wtedy pojedynczymi wypadkami były te z sodą... a!! stare, dobre czasy ;) :(
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez DocBrown » 7 sierpnia 2009, 14:26

Oprawy z Elbląga, foty zrobione jakąś godzine temu :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DocBrown

Postprzez mateusz » 7 sierpnia 2009, 14:39

oskard napisał(a):W 2005 roku, jechałem przez Olsztyn do Św. Lipki, ze szkolną pielgrzymką. Pamiętam że jechałem właśnie Synów Pułku, i była to wówczas jedna z nielicznych zmodernizowanych ulic... Teraz niestety można pojedynczo wyliczyć ulice z rtęcią, ale wtedy pojedynczymi wypadkami były te z sodą... a!! stare, dobre czasy ;) :(

:o :shock: Ale przecież w Olsztynie w prawie wszystkich klasykach na ulicach byłe peningi ;) A bywasz teraz w mieście ?
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez oskard » 7 sierpnia 2009, 15:32

Raz byłem, wtedy, i to w dzień :(
No to niespodzianka :o ja mam taki tok myślenia: "o! cudownie! :P są klasyki! czyli jest rtęć"... no, jednak nie zawsze tak musi być ;) Ja mam takie przyzwyczajenie z Warszawy, gdzie bardzo mało jest ulic z usodowionymi oprawami rtęciowymi.
Ale jak miały WLSP, czyli = oszczędne, to po co je zmieniali? :? Takie piękne miasto zniszczyli :cry: ...
P.S. przez Mrągowo też jechałem, i też se pomyślałem "o!rtęć :P :!: "....
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Edziu » 7 sierpnia 2009, 18:24

Edziu - przecież to są oprawy blisko mojego bloku ,z Olsztyna ,dopiero teraz to odkryłem To jest dość ciekawa sprawa ,a właściwie kretynizm. One świecą się chyba zawsze i oświetlają nieczynny ,zarośnięty już parking blisko salonu BMW przy ulicy Synów Pułku. Zdaje się ,że świecą tam też sodowe MALAGI.

No ciekawa sprawa, ;) opuszczone miejsce?, ;) ale za prąd ktoś musi płacic, przyjżyj się jeszcze temu miejscu zwróć uwagę na mechanizm otwierania barierki, obok słupa i po drugiej stronie zniszczony podrdzewiały, ale słyszałem że coś w nim brzęczy ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 7 sierpnia 2009, 22:47

DocBrown napisał(a):Oprawy z Elbląga, foty zrobione jakąś godzine temu :mrgreen:

Obrazek

Wszystkie świecą dość mocno, bo pomimo słońca, widać ich jasność dość wyraźnie. Ciekawe, remont jakiś na sieci, czy awaria automatu?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez DocBrown » 7 sierpnia 2009, 23:01

Raczej jakaś awaria, oprawy świeciły pełną mocą, a nie było w okolicy żadnej ekipy z ZE.
DocBrown

Postprzez CDM » 8 sierpnia 2009, 13:44

To oświetlenie wygląda raczej na jakieś przemysłowe, a więc być może ktoś nie dopilnował i nie wyłączył...To może będzie śmieszne, ale przez długi czas, cały teren u nas, w poznańskiej Enei , był załączany ręcznie i to dość daleko od portierni...Bywało,ze idąc z nocki gasiłem latarnie wcześniej od portiera, który o tym zupełnie zapominał :lol:
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez DocBrown » 8 sierpnia 2009, 14:57

Dziś też to świeci, znajduje się to przy hipermarkecie Stonka. podejrzewam, że nikt tego nie wyłącza :twisted:
DocBrown

Postprzez Luk » 12 sierpnia 2009, 19:28

Dziś sfotografowałem Strady wiszące przy Biedronce w Gliwicach

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne