Tak wygląda ksenonowa lampa błyskowa IFK 120 (max 120J, 1ms) po kilku błyskach o energi w okolicach 50J i czasie trwania < 20 us, moc błysku można sobie łatwo policzyć druga fota to sam błysk przez filtr spawalniczy 11.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. www.instagram.com/flurothyl
no ja niewiem jak to obliczyc moglbys podac jakas przyblizoną wartosc tego blysku ?
50/0,00002 = 2.500.000 W tak orientacyjnie w praktyce pewnie mniej, nie mierzyłem dokładnych parametrów jedynie teoretycznie policzyłem czas błysku z wartości elementów uładu PFN (Pulse Forming Network) a energie z pojemności i napięcia kondensatora
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. www.instagram.com/flurothyl
Dzisiaj bawiłem się filtrem interferencyjnym Baader UHC-S i porobiłem trochę fotek lamp, filtr przeznaczony jest do obserwacji astronomicznych i blokuje większość światła poza światłem mgławic emisyjnych, daje naprawdę fajne efekty jak się patrzy na lampy.
LR 400W
Philips SOX 35W
Oczywiście lampy były focone przy pełnej mocy.
Ten filtr, to jakie promieniowanie ma odciąć i jak działa?
Ten filtr przepuszcza linie H-alpha (656.3nm), H-beta (486.1nm ) wodoru i dwie linie O-III tlenu (500.7nm i 495.9nm), reszta pasma jest odbijana i nie przechodzi przez filtr. W astronomii większość mgławic planetarnych i dyfuzyjnych świeci właśnie światłem tych lini wodoru i tlenu dlatego filtr znacznie ułatwia dostrzeżenie szczegółów bo wycina tło nieba i poprawia kontrast.