Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez leon0785 » 16 września 2009, 20:35

No właśnie noi to jest ta utylizacja po polsku a przecierz na właścicielach sklepów elektrycznych ciąży obowiązek przyjęcia zużytych odpadów ekektrycznych to samo dotyczy sprzętu AGD sprzedawcy mają obowiązek przyjąć zużytą lodówkę lub pralkę i oddać do właściwego zakładu zajmującego się utylizacją takich rzeczy a to że sie tak nie robi nie zapowiada niczego dobrego ani dla nas ani dla środowiska ani dla przyszłych pokoleń :?
leon0785

Postprzez Whites86 » 16 września 2009, 20:51

leon0785 napisał(a):No właśnie noi to jest ta utylizacja po polsku a przecierz na właścicielach sklepów elektrycznych ciąży obowiązek przyjęcia zużytych odpadów ekektrycznych to samo dotyczy sprzętu AGD sprzedawcy mają obowiązek przyjąć zużytą lodówkę lub pralkę i oddać do właściwego zakładu zajmującego się utylizacją takich rzeczy a to że sie tak nie robi nie zapowiada niczego dobrego ani dla nas ani dla środowiska ani dla przyszłych pokoleń :?

coprawda jesli chodzi o pralke i lodowke to wole je oddac na zlom i dostac za to kase niz oddawac za darmo do utylizacji ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Edziu » 16 września 2009, 21:11

przez leon0785 » 16 września 2009, 21:35

No właśnie noi to jest ta utylizacja po polsku a przecierz na właścicielach sklepów elektrycznych ciąży obowiązek przyjęcia zużytych odpadów ekektrycznych to samo dotyczy sprzętu AGD sprzedawcy mają obowiązek przyjąć zużytą lodówkę lub pralkę i oddać do właściwego zakładu zajmującego się utylizacją takich rzeczy a to że sie tak nie robi nie zapowiada niczego dobrego ani dla nas ani dla środowiska ani dla przyszłych pokoleń

Ja miałem z kolei taka sytuację że chciałem oddać do sklepu kilkanaście starych baterii które zbierałem przez dłuższy czas, żeby być porządnym i oddać we właściwe ręce, no i ide do sklepu, chcę oddać a sprzedawca mówi, "co ja punkt utylizacji?" i powiedzial mi jeszcze że jak kupie jedną baterie to jedną moge oddać, a przecież sprzedawcy mają obowiązek przyjmowania zuzytych sprzętów, no sie wku.... i wywaliłem do pierwszego z brzegu kosza, i jak tu oddawać stare rzeczy, podobnie mogło by być pewnie z kartonem świetlówek, ale to zależy pewnie jeszcze od sprzedawcy

przez Whites86
coprawda jesli chodzi o pralke i lodowke to wole je oddac na zlom i dostac za to kase niz oddawac za darmo do utylizacji

Wiesz ja to prawdę mówiąc też wolę tak zrobić, niż oddawać za free, sam widziałem co ludzie oddaja na wystawce u mnie w miescie, to głowa mała, sprzety które są jeszcze napewno w wiekszości sprawne, miniwieże(pewnie w których nie czyta tylko CD), telewizory itd w całkiem niezłym stanie. Ja wolę jak takie rzeczy wystawiagdzieś gdzie każdy może je wziąść ;) , sam w ten sposób zebrałem już troche sprzętu, a niektóre po niewielkiej naprawie jeszcze sprzedać i zarobić :idea: , bo trudno to wszystko trzymać
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez andrzejlisek » 16 września 2009, 22:40

No niby jest też zakaz wyrzucania starego sprzętu RTV i AGD, a założę się, że w każdym śmietniku od czasu do czasu pojawia się taki sprzęt.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez cieszyn » 16 września 2009, 22:44

andrzejlisek napisał(a):No niby jest też zakaz wyrzucania starego sprzętu RTV i AGD, a założę się, że w każdym śmietniku od czasu do czasu pojawia się taki sprzęt.

Muszą przeminąć ze 2 pokolenia, musi byc praca z dziecmi w rodzinach, przedszkolach i szkołach. Takie nawyki kształtuje się latami, żeby były normą
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez andrzejlisek » 19 września 2009, 19:49

Czy jeżeli ta cała utylizacja świetlówki jest ze względu na rtęć, to czy nie jest tak, że jak świetlówka pęknie (np. od uderzenia), to ją wyrzucić do śmieci?
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez qba » 19 września 2009, 19:56

A za dziesięć lat zakażą stosowania świetlówek i wszyscy będą musieli przejść na diody! Widziałem ostatnio w sklepie zamienniki żarówek na diody.Kosztują ok. 80zł i wcale dobrze nie świecą. Są jeszcze droższe niż kompakty w porównaniu do żarówek kosztowały na początku lat 90. Z czego wiem to żarówki typu SPOT, oraz bezcieniowe nie zostaną wycofane z produkcji. Znikną tylko te, co świecą naookoło, wszelkie Softone, Glob, chyba tez kryptonowe. Chciałem kupić żarówkę OsRam Decostar ze srebrzoną kopułą, ale odstrazyła mnie jej cena 14 zł E 27, a 9zł E 14. Kupowałem takie żarówki przed laty i nieznacznie różniły sie ceną od zwykłych. Kompakta w kiblu nie opłaca się stosowac nawet najtańszego.Częste zapalanie i wilgoć tylko obniży jego trwałość. Moja matka wkręciła kompakta do piwnicy i miał po czasie problemy z zapłonem. Wcofanie żarówek to najbardziej kretyński pomysł Unijnych urzędasów, jaki kiedykolwiek wymyślili.Dlaczego nie zaprzestaną produkcji świeczek? Zgadzam się z tym że chodzi wyłącznie o nabicie kieszeni koncernom oświetleniowym. Gdybym wiedział, że Unia zakaże żarówek, to bym nigdy nie zagłosował za wejściem. Chcą zastopować Globalne ocieplenie, które wcale nie jest tak wielkie, jak piszą, ale liczy się propaganda Unii i Zielonych.Szukaja źródeł nie tam gdzie trzeba.Żarówki praktycznie w żadnym stopniu sie do niego nie przyczyniają. Zresztą, co komu przeszkadzały kolorowe żarówki?Przecież nie uzywa sie ich do oświetlania, a do dekoracji na łańcuchach choinkowych, albo w innych miejscach. 200 tki też mało kto używa doświetlania, są raczej używane przy remontach i w obiektach raczej przemysłowych (choć moja babcia miała 200tke w kuchni). Wycofane matowe żarówki też mają swoje zastosowanie, gdyz miały zmniejszyć zjawisko olśnienia i stosowano je w otwartych oprawach, gdzie widoczne było źródło światła. jak miałem kilka lat to w górnej oprawie świeciła matowa żarówka właśnie dlatego.Matka specjalnie wkręcała matowe. A co będzie w obwodach ze ściemniaczami, przecież kompakty nie nadają się do nich. Ja w domu miałem przeważnie 60tki i 40stki. Czasem 75w, a setki i mocniejsze to w sumie rzadko sie trafiały. Nie jestem przeciwnikiem kompaktów, bo sam ich używam, ale jednak są zastosowania i oprawy gdzie pasują tylko żarówki, a poza tym odpowiada mi barwa żarówkii mam do nich od dzieciństwa sentyment. Mam w kolekcji trochę starych żarówek,nawet Polamp Pabianice, które kupiłem jeszcze w latach 90. Ciekawe co jeszcze Unijne urzędasy wymyśla, bo w parlamencie siedzą same ćwoki nie mające pojęcia o oświetleniu.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Utilizer » 19 września 2009, 20:53

zgadzam się z tobą qba

Ja też na razie nie widze nic innego oprócz żarówki w kiblu.

Oczywiście może kiedyś przejde na świetlówki liniowe, albo żarówki halogenowe, albo LED-y
are obecnie mam żarówe i wiem że kompakt tam nie pasuje
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez cieszyn » 19 września 2009, 21:03

QBA - można powiedzieć jednym zdaniem:

Interwencjonizm i system nakazowy UNII idą za daleko, ucierając nosa prawdziwemu rynkowi i jego mechanizmom!

To nie lobbystyczne nakazy Unii powinny decydować o przewadze świetlówek nad zarówkami, a tylko i JEDYNIE wolny rynek, konkurencja po prostu!

Dzięki takiej konkurencji świat idzie do przodu, zatem wszelkie odgórne manipulowanie i grzebanie przy mechanizmach rynkowych może się tylko skończyć źle. Jeśli jakieś lobby ma chęć wyrugować zarówki, niech zacznie produkowac te kompakty w cenie konkurencyjnej upowszechniając przy tym inne pośrednie metody przekonywania do tych nowych źródeł światła

Przenosząc ten pożałowania godny "styl działania" Unii na grunt używek można sobie wyobrazić sytuację, gdy Unia za jakiś czas zakaże sprzedaży tytoniu do fajek, a dopuści tylko sprzedaż tradycyjnych papierosów :o

Jaką mamy gwarancję, że za kilka lat ktoś z "madrej Unii" nie wpadnie na to, zeby w Polsce zabronić sprzedaży kiszonych i ogórków - powszechnie w Unii uważanych za towar "zgiły, zaśmierdziały i zepsuty" ???

Idąc dalej może uchwalą cenzurę w Internecie?

I co jeszcze "mądrego" wymyśli ta Unia?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Whites86 » 19 września 2009, 21:47

Kompakta w kiblu nie opłaca się stosowac nawet najtańszego.Częste zapalanie i wilgoć tylko obniży jego trwałość

jak najbardziej oplaca się go tam zastosować, zgadzam sie ze częste zalączanie wplynie na jego trwałosc i znacząco ją skruci ale tak czy inaczej porownaj koszty zuzycia energii w kiblu doswietlajac sie tam żarówką 100W a świetlówką 20W mimo ze zaplacisz za nią 12zł (bo mniejwiecej tyle trzeba dac za średniej klasy świetlowke) ona i tak wytrzyma przynajmiej poltorej roku przy tak intensywnym eksploatowaniu (sam mam najbardziej miernego kompakta w kiblu marki no name juz okolo 3 lata i dziala do dzis) dodatkowo mam jeszcze zamontowaną świetlowke liniową 20W ktorą załączam zdecydowanie żadziej ale takie oswietlenie w zupelnosci tam wystarcza
napewno nieuzylbym tam zadnej żarówki (jakie światlo jakim kosztem... :roll: )
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe