Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez qba » 22 września 2009, 13:19

ja akurat jestem uprzedzony do kompaktów w kiblu. Miałem kiedyś jeszcze w latach 90 Phillipsa i poświecił 2 tygodnie. Od tamtej pory stosuje tam tylko żarówki, ale nie 100w, tylko 40 lub 60. (w piwnicy mam 200tke) Poza tym obecnie w domu mam więcej kompaktów jak zarówek, ale całkiem z żarówek nie mam zamiaru rezygnować. jakiś czas temu jakiś kretyn z unijnego parlamentu wprowadził zakaz sprzedawania krzywych ogórków i marchewek (juz na szczęście nie ma tego przepisu), z zakazaniem zarówek jest podobnie. Co z tego, że żarówka grzeje? Niekiedy ciepło jest potrzebne. Kiedyś hodowałem żółwie, które miały kącik pod krzesłem i stała tam lampka biurkowa z matową żarówką 25w, pod którą się wygrzewały. Chodziłem kupować te żarówki do najlepiej zaopatrzonego sklepu elektrycznego w mieście (były w brązowych pudełkach, Polamp Piła). W latach 90 można było tam kupić różne rodzaje żarówek, Tradycyjne, matowe, mleczne, kolorowe, bezcieniowe, Spoty, świecowe, kuliste, "Kwoki", a nawet Pastelowe, z bańką jak softone, tylko że produkcji Polamp Pabianice. Były też żarówki z trzonkiem bagnetowym i na inne napięcia. Dominowały Pabianickie, ale można było tez dostać z Piły i Heliosa. Były tam równiez sodówki i rtęciówki. Pamiętam tester do żarówek. Były na deseczce dwie bakelitowe oprawki, E27 i E14, ale miały wyciągnięty gwint i pani tylko wkładała żarówkę, by ja sprawdzić.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Whites86 » 22 września 2009, 13:38

odnosnie kompaktów w kiblu wlasnie wczoraj mi padł(dziwny zbieg okolicznosci :P ) a swiecil tam prawie 3 lata ;) wkręcilem kolejny tej samej taniej marki "no name" 18W za 3 zł z nomi mam nadzieje ze wytrzyma kolejne 3 lata ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Luk » 22 września 2009, 13:41

Whites86 napisał(a):odnosnie kompaktów w kiblu wlasnie wczoraj mi padł(dziwny zbieg okolicznosci :P ) a swiecil tam prawie 3 lata ;) wkręcilem kolejny tej samej taniej marki "no name" 18W za 3 zł z nomi mam nadzieje ze wytrzyma kolejne 3 lata ;)

Masz rację, wytrzyma 3 lata, akurat do końca świata 2012 :P

A ja też mam świetlówkę kompaktową w łazience już od lutego i nadal świeci świetnie (jest w kształcie kuli). Jedyną wadą jest to, że długo się rozświetla.

A żarówki (bo o nich jest ten temat) mam w kuchni, w dużym pokoju i w przedpokoju. I oczywiście w piwnicy mam WOSa z żarówką ;)
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Whites86 » 22 września 2009, 13:53

Luk napisał(a):
Whites86 napisał(a):odnosnie kompaktów w kiblu wlasnie wczoraj mi padł(dziwny zbieg okolicznosci :P ) a swiecil tam prawie 3 lata ;) wkręcilem kolejny tej samej taniej marki "no name" 18W za 3 zł z nomi mam nadzieje ze wytrzyma kolejne 3 lata ;)

Masz rację, wytrzyma 3 lata, akurat do końca świata 2012 :P

wierzysz w te bujdy ? ;) ten koniec swiata mial byc juz dawno i tak ciagle jest przesuwany ;) ciekawe co wymysla w 2012 ;) pewnie 2029 :P bo juz wzmiankę o tym slyszalem

ale ok koniec OT
Whites86

Postprzez qba » 22 września 2009, 14:04

U mojej babci żarówka w kiblu świeciła 7 lat. Zwykła, mleczna Polampu.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Luk » 22 września 2009, 14:06

Żarówka u mnie w kuchni. Kilkanaście dni temu była tutaj świetlówka kompaktowa, ale przestała działac i coś z niej śmierdziało.

Obrazek
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez Whites86 » 22 września 2009, 16:46

w zwiazku z tym ze wycofuja stopniowo żarówki postanowilem uzbierac sobie do kolekcji caly typoszereg mocy zarówek z Piły ;) brakuje mi niestety żarówki 150W bardzo cięzko ją dostac :/
oraz pare innych żarówek pily i osram o ciekawych kształtach itp ;)
Obrazek
Whites86

Postprzez Luk » 22 września 2009, 16:47

Niezłą kolekcję żarówek masz :P
Też chciałbym miec taką kolekcję lamp żarowych, sodowych czy rtęciowych, obojętnie jakich...
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez Whites86 » 22 września 2009, 16:49

Luk napisał(a):Niezłą kolekcję żarówek masz :P
Też chciałbym miec taką kolekcję lamp żarowych, sodowych czy rtęciowych, obojętnie jakich...

to nie sa wszystkie zarówki jakie mam, mam ich duzo wiecej ale tutaj pokazalem te najnowsze jakie kupilem
jesli chodzi o te zarówki co na fotce żarówki to jeszcze jest czas by sie zaopatrzyc po 1 sztuce z kazdego typoszeregu ;) wystarczy odwiedzic pobliskie sklepy, ich koszt niejest duzy wiec niewielkim nakladem finansowym mozesz zdobyc pare sztuk
Whites86

Postprzez Whites86 » 22 września 2009, 16:54

tak pozatym jak kupowalem te zarowki to sprzedawczyni wydalo się dziwne ze biore po 1 z kazdej mocy kapnela sie ze cos jest nietak i sie spytala czy je kolekcjonuje ;) odpowiedzialem ze tak bo nieuzywam zarowek wcale a kupuje je tylko dlatego zeby miec caly komplecik mocy zanim zostaną w pelni wycofane ;) , dzieki temu wyszukala mi sztuki ktore mialy najbardziej czytelny napis na bance i kartoniki ktore byly w najlepszym stanie :)
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe