Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez Whites86 » 22 września 2009, 19:56

Obrazek;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 22 września 2009, 20:40

Przepraszam, że się powtórzę:

Interwencjonizm i system nakazowy UNII idą za daleko, ucierając nosa prawdziwemu rynkowi i jego mechanizmom!

To nie lobbystyczne nakazy Unii powinny decydować o przewadze świetlówek nad zarówkami, a tylko i JEDYNIE wolny rynek i konkurencja po prostu!

Dzięki takiej konkurencji świat idzie do przodu, zatem wszelkie odgórne manipulowanie i grzebanie przy mechanizmach rynkowych może się tylko skończyć źle. Jeśli jakieś lobby ma chęć wyrugować zarówki, niech zacznie produkowac te kompakty w cenie konkurencyjnej upowszechniając przy tym inne pośrednie metody przekonywania do tych nowych źródeł światła

Przenosząc ten pożałowania godny "styl działania" Unii na grunt używek można sobie wyobrazić sytuację, gdy Unia za jakiś czas zakaże sprzedaży tytoniu do fajek, a dopuści tylko sprzedaż tradycyjnych papierosów
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Bartek » 22 września 2009, 20:56

Jakoś dopiero dziś mam czas i ochotę coś napisać:

200 tki też mało kto używa doświetlania, są raczej używane przy remontach i w obiektach raczej przemysłowych

Odkąd pamiętam, to u mnie w domu 200tki służyły do grzania skrzynki z młodymi kurczakami oraz do oświetlenia większych pomieszczeń typu stodoła.

Wycofanie żarówek to jest kompletnie debilny pomysł. Kiedyś na NG albo Discovery był program, w którym było o redukcji emisji CO2 i było powiedziane, że jakby wycofać oświetlenie w diabły, to by emisja spadła o 4%. Poza tym klimat od zawsze się zmieniał, i przeciwdziałanie jego zmianom to zawracanie kijem Wołgi(nie czarnej :P). Wiecie, że kiedyś klimat był taki, że w Polsce na masową skalę hodowano winogrona? A urzędasy z ue nie mają nic innego do roboty chyba, bo kiedyś wpadli też na pomysł, że dżem jest z owoców, więc marchewka musi być owocem. Gdyby nie to, że wg nich wódka może być z bananów, to kartofle i buroki cukrowe by były uznawane za zboża. Ogólnie ich działania to próba zawrócenia kijem prądów na Pacyfiku. Jak kto woli na ruskiej linii WN 1,1MV:P
Wysokoprężne rtęciówki są dobre, bo są tanie i DOBRE
Bartek

Zdjęcia: 10

Postprzez cieszyn » 22 września 2009, 21:04

Yes 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez KaszeL » 23 września 2009, 12:43

Panowie, ja może przypomnę, bo widzę że reszta najwyraźniej zapomniała. Dyskutujecie w wątku pt. Żarówki, w dziale poświęconym żarówkom. Jeśli chcecie sobie pogadać o polityce, załóżcie sobie temat w dziale off-topic. Nie chcę tutaj widzieć więcej postów o poczynaniach UE. Jeśli ktoś jeszcze napisze, będę bez dyskusji wywalał te posty. Mam nadzieję, że tym razem dotarło.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Whites86 » 23 września 2009, 19:29

małe porównanie żarówek, od prawej są : 100W 200W 500W i 1000W na drugim zdjęciu tubularna philipsa 500W IDE
Obrazek
Obrazek
Whites86

Postprzez Edziu » 23 września 2009, 20:16

kurcze Whites pewnie to na żywo nieźle swieciło :o , a jak i równiez grzało, ;) a skąd ty tyle energii wziąłeś :D

Ta tubularna Philipsa ma chyba w środku żarnik w bańce wewnątrz żarówki, tak jak w halopakach, a ta 1000W ma może żarnik tak ułożony jak w heliosach :?:
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 23 września 2009, 20:18

Edziu napisał(a):kurcze Whites pewnie to na żywo nieźle swieciło :o , a jak i równiez grzało, ;) a skąd ty tyle energii wziąłeś :D

Ta tubularna Philipsa ma chyba w środku żarnik w bańce wewnątrz żarówki, tak jak w halopakach, a ta 1000W ma może żarnik tak ułożony jak w heliosach :?:

dokladnie tak jak piszesz ;)
a jesli chodzi o energie to niebylo az tak zle ;) nawet nieprzekroczylem 2000W ;)
ale fakt grzały ostro nawet blat byl cieply na ktorym staly :)
Whites86

Postprzez Edziu » 23 września 2009, 20:31

Bo ja mam heliosa z projektora ma 250W ale grzeje się niemiłosiernie boję się go włączyć na dłużej niż 30 sek, :( bo kiedyś chodził może z 5 min. tak się nagrzał, że bańka przyciemniała, a nie chcę go stracić ;) , a taki 1000 to dopiero pewnie ciepła emituje :shock:
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 23 września 2009, 20:32

Edziu napisał(a):Bo ja mam heliosa z projektora ma 250W ale grzeje się niemiłosiernie boję się go włączyć na dłużej niż 30 sek, :( bo kiedyś chodził może z 5 min. tak się nagrzał, że bańka przyciemniała, a nie chcę go stracić ;) , a taki 1000 to dopiero pewnie ciepła emituje :shock:

a masz fotki tej 250W ?
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe