Ależ proszę...
- Możliwość obrócenia ekranu o 90 stopni, do pionu. Jak ktoś zarabia na życie pisaniem, to doceni od razu. Tego tak na prawdę nie doceni nikt, kto nie miał okazji popracować na tak skonfigurowanym monitorze. Nawet przeglądanie dłuższych stron www jest przyjemniejsze.
- Montaż VESA, czyli wieszamy monitor na ścianie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy o ile luźniej robi się na biurku, jak nie stoi na nim monitor. Sam osobiście jeszcze nie używam, ale widziałem u kilku znajomych i jestem na prawdę zachwycony.
- Dodatkowe wejścia sygnału. Zarówno cyfrowe jak i analogowe. Jeśli Twój monitor jest większy od tv, to zrozumiesz o czym piszę - szczególnie, jeśli masz stacjonarny odtwarzacz DVD. W moim monitorze mam 7 różnych wejść, z czego aktywnie wykorzystuję trzy.
- Rozmiary zarówno jeśli chodzi o przekątną ekranu - LCD 24-30'' to żaden problem -, jak i o gabaryty. Nie wspominając o wadze. Dla przykładu Doca 19'tka waży 15kg. Taki sam LCD 4kg. Moje 24'' ważą 9kg. Biada temu komu przyjdzie na myśl stawianie 22'' CRT na biurku z IKEA. Jako, że taki monitor waży ponad 40kg - biurko może nie wytrzymać.
- Zużycie energii. Sam płacisz za prąd? Powinieneś zastanowić się nad monitorem LCD. Kolejny przykład. Doca 19'tka wciąga 80W, taki sam LCD 35W. Nawet moje 24'' konsumują mniej bo raptem 75W. Większe monitory CRT potrafią wciągać 120-150W.
- Zerowa emisja promieniowania. Tak, tak. Monitory CRT sieją w całym spektrum z promieniowaniem X włącznie. Szczególnie do tyłu. Więc jeśli pracujesz z kolegą, którego monitor jest odwrócony do Ciebie tyłem - masz problem. Pamiętacie monitory "low radiation"?

Hmm... No ale to są szczegóły, może warto powiedzieć coś o obrazie? Czemu nie...
- Rozdzielczość obrazu. Na LCD 2500x1600 to żaden problem, 3800x2400 też jest do zrobienia. Natomiast nawet w epoce świetności CRT, monitor zdolny wyświetlać 1600x1200 z ergonomicznym odświeżaniem a na dodatek bez rozmywania obrazu to była rzadkość. Wiem co mówię, bo widziałem nawet profesjonalne Barco. Do rozdzielczości się człowiek dość szybko przyzwyczaja. Raz usiądziesz przy Full-HD i potem wszędzie jest ciasno.
- Ostrość obrazu. Każdy LCD ze względu na swoją cyfrową naturę robi odwzorowanie piksel w piksel. Na analogowym z natury CRT jest to z założenia nie możliwe. Zatem każdy, nawet najgorszy LCD będzie ostrzejszy od najlepszego CRT.
- Geometria obrazu - wynika z tego samego co powyższe. Na LCD jest idealna, a na CRT o rozmiarze 17 i więcej cali mniej lub bardziej się rozjeżdża. Na 22'' CRT jest już prawdziwa porażka. Patrz wyżej. Duży monitor CRT rozjeżdża się pod wpływem temperatury!!
- Jasność obrazu. LCD świecące powyżej 500cd/m2 to żaden problem. Tutaj liczy się tylko moc świetlówki. Każdy, kto kiedykolwiek musiał pracować na monitorze CRT w pomieszczeniu oświetlonym przez okno naturalnym światłem słonecznym będzie wiedział o co chodzi. Na klasycznych monitorach po prostu nic nie widać, na podkręconym LCD da się pracować bez problemu.
W ten sposób mamy przykładowe 10 zalet, można wymieniać dalej. Jakie zalety mają CRT w stosunku do LCD? Pomyślmy..
- Odwzorowanie kolorów. Przecież każdy CRT ma ładniejsze kolory, niż LCD. Bzdura! W tej chwili bez problemu można dostać monitor LCD który z kolorami radzi sobie znakomicie. Ale tak, najtańsze matryce mają z tym problem.
- Kąty obserwacji. Przecież każdy CRT można oglądać z dowolnej strony i zawsze jest ładny, a LCD ciemnieje i zmienia kolory. Druga bzdura! Matryce o kontach obserwacji oznaczonych jako 178/178 stopni produkuje się od lat. Inna sprawa to kto lubi siedzieć bokiem do monitora? Faktycznie najtańsze matryce TN mają problem z kątami obserwacji.
- Czas reakcji. Przecież żaden CRT nie smuży, a na LCD widać to gołym okiem. Jasne, na takim z przed 10 lat. Kolejna bzdura! W tej chwili produkuje się matryce, które bez problemu osiągają czas reakcji na poziomie 6ms, a najlepsze schodzą nawet do 2ms. 166/500 fps to pewnie za mało? Faktycznie stare monitory LCD miały z tym problem.
Więcej prawdę mówiąc nie chce mi się wymieniać. Idę spać. Chętnie posłucham co Doc ma na ten temat do powiedzenia. Pewnie o czymś zapomniałem, albo przemilczałem jakąś zaletę CRT. Tak czy siak czekam aż ktoś mnie uświadomi