monitory LCD vs CRT

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Wasze pokoje.

Postprzez Whites86 » 9 października 2009, 22:44

KaszeL napisał(a):
DocBrown napisał(a):Z tymi chorobami od CRT chyba mocno przesadziłeś KaszeL.
Ja używam monitora CRT i tak długo jak będzie to możliwe nie zamienie go na LCD.

Ależ przecież nikt Cie nie zmusza. Możesz sobie siedzieć przed tym CRT oświetlając się rtęciówką do woli. Mógłbym oczywiście wyliczyć co najmniej 10 zalet LCD, którym najlepszy nawet CRT nie dorówna. Tylko chyba nie ma sensu ;)

wymien bo sam jestem ciekaw :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez KaszeL » 10 października 2009, 02:43

Ależ proszę...

- Możliwość obrócenia ekranu o 90 stopni, do pionu. Jak ktoś zarabia na życie pisaniem, to doceni od razu. Tego tak na prawdę nie doceni nikt, kto nie miał okazji popracować na tak skonfigurowanym monitorze. Nawet przeglądanie dłuższych stron www jest przyjemniejsze.
- Montaż VESA, czyli wieszamy monitor na ścianie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy o ile luźniej robi się na biurku, jak nie stoi na nim monitor. Sam osobiście jeszcze nie używam, ale widziałem u kilku znajomych i jestem na prawdę zachwycony.
- Dodatkowe wejścia sygnału. Zarówno cyfrowe jak i analogowe. Jeśli Twój monitor jest większy od tv, to zrozumiesz o czym piszę - szczególnie, jeśli masz stacjonarny odtwarzacz DVD. W moim monitorze mam 7 różnych wejść, z czego aktywnie wykorzystuję trzy.
- Rozmiary zarówno jeśli chodzi o przekątną ekranu - LCD 24-30'' to żaden problem -, jak i o gabaryty. Nie wspominając o wadze. Dla przykładu Doca 19'tka waży 15kg. Taki sam LCD 4kg. Moje 24'' ważą 9kg. Biada temu komu przyjdzie na myśl stawianie 22'' CRT na biurku z IKEA. Jako, że taki monitor waży ponad 40kg - biurko może nie wytrzymać.
- Zużycie energii. Sam płacisz za prąd? Powinieneś zastanowić się nad monitorem LCD. Kolejny przykład. Doca 19'tka wciąga 80W, taki sam LCD 35W. Nawet moje 24'' konsumują mniej bo raptem 75W. Większe monitory CRT potrafią wciągać 120-150W.
- Zerowa emisja promieniowania. Tak, tak. Monitory CRT sieją w całym spektrum z promieniowaniem X włącznie. Szczególnie do tyłu. Więc jeśli pracujesz z kolegą, którego monitor jest odwrócony do Ciebie tyłem - masz problem. Pamiętacie monitory "low radiation"? :)

Hmm... No ale to są szczegóły, może warto powiedzieć coś o obrazie? Czemu nie...

- Rozdzielczość obrazu. Na LCD 2500x1600 to żaden problem, 3800x2400 też jest do zrobienia. Natomiast nawet w epoce świetności CRT, monitor zdolny wyświetlać 1600x1200 z ergonomicznym odświeżaniem a na dodatek bez rozmywania obrazu to była rzadkość. Wiem co mówię, bo widziałem nawet profesjonalne Barco. Do rozdzielczości się człowiek dość szybko przyzwyczaja. Raz usiądziesz przy Full-HD i potem wszędzie jest ciasno.
- Ostrość obrazu. Każdy LCD ze względu na swoją cyfrową naturę robi odwzorowanie piksel w piksel. Na analogowym z natury CRT jest to z założenia nie możliwe. Zatem każdy, nawet najgorszy LCD będzie ostrzejszy od najlepszego CRT.
- Geometria obrazu - wynika z tego samego co powyższe. Na LCD jest idealna, a na CRT o rozmiarze 17 i więcej cali mniej lub bardziej się rozjeżdża. Na 22'' CRT jest już prawdziwa porażka. Patrz wyżej. Duży monitor CRT rozjeżdża się pod wpływem temperatury!!
- Jasność obrazu. LCD świecące powyżej 500cd/m2 to żaden problem. Tutaj liczy się tylko moc świetlówki. Każdy, kto kiedykolwiek musiał pracować na monitorze CRT w pomieszczeniu oświetlonym przez okno naturalnym światłem słonecznym będzie wiedział o co chodzi. Na klasycznych monitorach po prostu nic nie widać, na podkręconym LCD da się pracować bez problemu.

W ten sposób mamy przykładowe 10 zalet, można wymieniać dalej. Jakie zalety mają CRT w stosunku do LCD? Pomyślmy..

- Odwzorowanie kolorów. Przecież każdy CRT ma ładniejsze kolory, niż LCD. Bzdura! W tej chwili bez problemu można dostać monitor LCD który z kolorami radzi sobie znakomicie. Ale tak, najtańsze matryce mają z tym problem.
- Kąty obserwacji. Przecież każdy CRT można oglądać z dowolnej strony i zawsze jest ładny, a LCD ciemnieje i zmienia kolory. Druga bzdura! Matryce o kontach obserwacji oznaczonych jako 178/178 stopni produkuje się od lat. Inna sprawa to kto lubi siedzieć bokiem do monitora? Faktycznie najtańsze matryce TN mają problem z kątami obserwacji.
- Czas reakcji. Przecież żaden CRT nie smuży, a na LCD widać to gołym okiem. Jasne, na takim z przed 10 lat. Kolejna bzdura! W tej chwili produkuje się matryce, które bez problemu osiągają czas reakcji na poziomie 6ms, a najlepsze schodzą nawet do 2ms. 166/500 fps to pewnie za mało? Faktycznie stare monitory LCD miały z tym problem.

Więcej prawdę mówiąc nie chce mi się wymieniać. Idę spać. Chętnie posłucham co Doc ma na ten temat do powiedzenia. Pewnie o czymś zapomniałem, albo przemilczałem jakąś zaletę CRT. Tak czy siak czekam aż ktoś mnie uświadomi :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez DocBrown » 10 października 2009, 09:41

KaszeL, zgoda co do zalet typu gabaryty i montaż na ścianie, masz racje, że LCD jest mniejszy, można go zamontować na ścianie i jest mniej prądożerny, niemniej jednak co do obrazu, to te suche dane do mnie nie przemawiają. No niestety, ale dobrego kineskopu LCD nie przebije. Z góry zastrzegam, to tylko moje zdanie, jednak na pewno znajdzie sie sporo osób, które sie ze mną zgodzą, że jednak kineskop dużo lepiej wyświetla obraz. LCD jest dobre do komórek, laptopów i innych urządzeń mobilnych, jednak do stacjonarnego kompa jak dla mnie tylko kineskop.

P.S. Da sie jeszcze kupić nowy monitor CRT ?
DocBrown

Postprzez Whites86 » 10 października 2009, 09:44

heh ja tam niechce Cie do niczego przekonywac bo ta dziedzina niejest moją mocną strona :P
chociaz czytalem z jakis rok temu w jakims magazynie ze wlasnie obraz z kineskopu jest jakosciowo najlepszy ze zaden LCD mu niedorównuje (tylko cytuje) ale jaka jest prawda tego sam niewiem

co do zużycia anergii napisałes
- Zużycie energii. Sam płacisz za prąd? Powinieneś zastanowić się nad monitorem LCD. Kolejny przykład. Doca 19'tka wciąga 80W, taki sam LCD 35W. Nawet moje 24'' konsumują mniej bo raptem 75W. Większe monitory CRT potrafią wciągać 120-150W.

z tym sie zgodzę chociaz jak na 19 cali Doca i pobór 80W to jest chyba wersja energooszczędna ja mam stary monitor LG 15 cali i on pobiera 100W :roll: denerwuje mnie to ale nieprędko kupie nowy bo mnie na to nie stac :roll:

jeszcze jeden problem jaki zauwazylem w monitorach LCD to martwe pixele, chodze prywatnie naprawiac kompy i pare razy spotkalem sie z nowym monitorem ktory mial kilka wypalonych pixeli, jaka jest tego przyczyna ? gdyby monitor byl stary niedziwilo by mnie to
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Utilizer » 10 października 2009, 12:54

Wypalone piksele to być może niedopracowany proces produkcyjny. Może to spotkać wszystkie LCD nie tylko monitory.

Mój Samsung na szczęście nie ma ani jednego , ale trochę się bałem, bo reklamować można dopiero gdy są minimum 3 bad-piksele

Co ciekawe LG pozwala w ciągu 30 dni wymienić monitor z nawet jednym badpiskelem
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez andrzejlisek » 10 października 2009, 13:13

Wydaje mi się, że monitorów i telewizorów CRT już się nie produkuje, więc, jak znajdzie się w sklepie, to zapewne jest to coś, co przez wieki stało w magazynie i nikt nie kupował. Jeżeli jakiś sklep organizuje "wietrzenie magazynu" to może coś się znajdzie.

Przyczyna martwych pikseli w nowym monitorze jest wada w produkcji matrycy i tego się nie naprawi. Zdefiniowano normę, która dzieli monitory na 4 klasy, od 1 do 4, każda klasa określa, ile musi być martwych pikseli, żeby monitor podlegał wymianie w ramach gwarancji. Większość sprzedawanych monitorów jest w klasie 2, która dopuszcza 3 lub 5 martwych pikseli (nie pamiętam ile, ale to nie problem znaleźć na http://www.google.com), są monitory w klasie 1, w których wystarczy jeden wadliwy piksel, żeby można było go wymienić. W klasach 3 i 4 jest jeszcze więcej martwych pikseli. Ilość pikseli jest podana na milion pikseli, więc jeżeli rozpatrywany monitor ma 2 miliony pikseli (rozdzielczość w poziomie pomnożona przez rozdzielczość w pionie), to wszystkie wartości w normie trzeba mnożyć przez 2.

Jeżeli piksel "popsuł się" w czasie użytkowania, to zapewne coś się zastało i czasem wyświetlanie szybko zmieniających się obrazów pozwala przywrócić "życie" takiemu pikselowi.

Co do kolorów, to monitory na matrycy TN, których jest najwięcej, to rzeczywiście słabo, ale dobry IPS lub PVA bardzo dobrze odwzorowuje barwy. Wejdź na stronę http://www.eizo.pl/ (jeden z najlepszych producentów monitorów) i obejrzyj monitory graficzne. Trudno, żeby monitor mający problemy z oddawaniem barw nadawał się do obróbki zdjęć i grafiki komputerowej.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez DocBrown » 10 października 2009, 17:24

Mnie nic nie przekona do LCDków, widziałem nie jednego w akcji i jak dla mnie to mój CRT Philipsa dużo lepiej wyświetla obrazy. Martwi mnie tylko to, że obraz jest z lekka ciemny i nie da się go już rozjaśnić :(
Poza tą drobną wadą (bardzo ciemno nie jest i wszystko widać) wszystko jest w porządku.
DocBrown

Postprzez andrzejlisek » 10 października 2009, 18:20

DocBrown napisał(a):Mnie nic nie przekona do LCDków, widziałem nie jednego w akcji i jak dla mnie to mój CRT Philipsa dużo lepiej wyświetla obrazy. Martwi mnie tylko to, że obraz jest z lekka ciemny i nie da się go już rozjaśnić :(
Poza tą drobną wadą (bardzo ciemno nie jest i wszystko widać) wszystko jest w porządku.

Chyba już to kiedyś pisałem, trzeba otworzyć monitor i wewnątrz jest potencjometr SCREEN i tym ustawisz dobrą jasność.
Bardzo możliwe, że te LCD, które widziałeś, są na matrycy TN lub ewentualnie bardzo starego typu.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez papierzok » 10 października 2009, 18:42

CRT jednak jest ciut lepszy. Mam porównanie z LCD brachola który dostał na 18stke jest to LG 22" (z tego co czytałem bardzo udane modele), ale mój NEC z 2003 generuje lepszy obraz, a jeśli wspomnimy o włączeniu filmu nie dopasowanego rozdzielczością to nie ma czego porównywać; ale fakt film Full HD na LG wygląda z....cie ;)
papierzok

Postprzez KaszeL » 11 października 2009, 00:40

DocBrown napisał(a):Mnie nic nie przekona do LCDków, widziałem nie jednego w akcji i jak dla mnie to mój CRT Philipsa dużo lepiej wyświetla obrazy.

Wiesz, tak się składa że jedno z moich źródeł dochodu to recenzowanie sprzętu komputerowego. Dzięki temu miałem okazję widzieć już nie jedno. Miałem przez ostatnie 10 lat w łapkach ze 200 różnych monitorów wszelkiej maści. Od takich prostych i tanich do totalnie high-endowych konstrukcji za ponad 40000pln (żeby było śmieszniej, ten najdroższy to też był Philips). Pomimo, że formalnie nie zajmuje się recenzjami monitorów - widziałem najlepsze z najlepszych w tym CRT Barco z serii Calibrator, a także LCD z serii Grade-1. Tak swoją drogą, to jestem w ogóle ciekawy, czy znasz tą markę. Z takich bardziej znanych marek, widziałem najwyższe modele Eizo ColorEdge i chociaż są to genialne monitory, stawianie ich z jednym szeregu z Grade-1 to potwarz dla tego ostatniego. W ciągu ostatnich lat swojej pracy byłem w niejednym studiu graficznym z prawdziwego zdarzenia i wszędzie widziałem już tylko LCD. Prawda jest taka, że ta technologia jest po prostu doskonalsza od CRT. Tam gdzie są pieniądze, już dawno jest LCD. W grafice CRT używają jeszcze tylko Ci, których nie stać na odpowiedni monitor LCD. Najczęściej w małych studiach, gdzie pracuje raptem kilka osób. Taka prawda niestety :\

Dlaczego o tym piszę? Otóż te doświadczenia dają mi pewną perspektywę, której wydaje mi się że większość z Was po prostu nie ma. Wystarczy poczytać wypowiedzi powyżej. Większość z wypowiadających się to laicy w tych sprawach i nie ma się co tego wstydzić. Papierzok napisał, że ma porównanie z LCD 22'' brachola... W porządku. Szkoda tylko, że 99% produkowanych matryc LCD o przekątnej 22'' to konstrukcje oparte na TN, które faktycznie mają kiepskie parametry. Tylko skąd Papierzok miał o tym wiedzieć? Nie dziwie się, że jego zdaniem NEC z 2003 roku wyświetla obraz lepiej. To pewnie prawda! Tylko wystawianie opinii całej technologii LCD przez pryzmat matryc TN. To jak ocenianie Bugatti za pomocą doświadczenia zdobytego w polonezie. Żeby nie było wątpliwości, to są produkowane matryce 22'' (1680x1050) do zastosowań profesjonalnych. Niemniej wątpię, żeby brat Papierzoka akurat taki dostał na osiemnastkę - bo te monitory kosztują po 5000zł. Natomiast te "domowe" tak z 6x mniej.

Niemniej wracając trochę na ziemię. Doskonale zdaje sobie sprawę, że nie jestem Cie w stanie przekonać - choćbym tutaj przedstawił wyniki testów z profesjonalnego kolorymetru gdzie LCD za ~1000zł rozłoży Twojego CRT na łopatki w każdym możliwym teście. Dlatego napisałem wcześniej, że chyba nie ma sensu... Od niektórzy po prostu tak mają. Nie ważne co robią profesjonaliście w branży, nie ważne co mówią wyniki testów. Przecież Twój Philips i tak lepiej wyświetla obrazy, prawda? :) Najciekawsze jednak jest to, że ja wiem skąd biorą się Twoje przekonania i dlatego wiem dlaczego nie jesteś w stanie przyznać mi racji ;) Całe szczęście, że żyjemy w takim kraju, gdzie każdemu wolno samemu dokonywać wyborów i swobodnie o tym rozmawiać. No, ale to temat na zupełnie inna dyskusję.

PS. Tak swoją drogą, to bardzo chętnie posłucham dlaczego Twoim zdaniem CRT wyświetla lepszy obraz. Myślę, że bez problemu wymienisz chociaż 5 czynników w których CRT jest lepszy od LCD?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic