Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez leon0785 » 7 października 2009, 14:49

leon0785

Postprzez Whites86 » 8 października 2009, 17:50

żaróweczka 1000W
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 9 października 2009, 15:10

Ja też mam żarówki candellux, ale 75w. Są wyoprodukowane w Chinach i jeszcze żadnej nie używałem. Kiedyś kupiłem matowe 75tki Neolux, to tez jedna padła od razu po wkręceniu. Ostatnio nabyłem 10pak matowych 60tek Apollo. Mają jednoskrętkę i oprzypominają stare Polasmpowskie żarówki. Z kolei w kauflandzie pojawiły sie żarówki w zielonych opakowaniach z napiswem jedynie Gluhlampe klar albo Gluhlampe Matt. Są nawet mocy 100 watt.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez cieszyn » 12 października 2009, 00:21

Whites86 napisał(a):żaróweczka 1000W
Obrazek

Adam, napisz, jak Ty robisz te fotki? jak ustawiasz aparat?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez MRP200 » 12 października 2009, 06:59

Ostatnio dowiedziałem się, że żarówki tradycyjne o mocy 100 W i więcej nadal będą produkować, tylko że w ograniczonym już zakresie. Tak faktycznie zaprzestanie produkcji oznacza raczej stopniowe jej zmniejszanie. Okazuje się, że nawet tradycyjne żarówki mają takie zastosowanie, że nie można ich zastąpić innym źródłem. Podejrzewam, że w większych hurtowniach nadal będą jeszcze dostępne.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Whites86 » 12 października 2009, 09:38

cieszyn poprostu włączam źródlo światla potem przyblizam aparat na jakies 5-10cm od źródla robie zblizenie na max i czekam az aparat ustawi sie sam tak zeby cos sensownego bylo widac na moim kawalku zbitej matrycy LCD :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 12 października 2009, 10:12

qba napisał(a):Ja też mam żarówki candellux, ale 75w. Są wyoprodukowane w Chinach i jeszcze żadnej nie używałem. Kiedyś kupiłem matowe 75tki Neolux, to tez jedna padła od razu po wkręceniu. Ostatnio nabyłem 10pak matowych 60tek Apollo. Mają jednoskrętkę i oprzypominają stare Polasmpowskie żarówki. Z kolei w kauflandzie pojawiły sie żarówki w zielonych opakowaniach z napiswem jedynie Gluhlampe klar albo Gluhlampe Matt. Są nawet mocy 100 watt.

Zdecydowanie polecam omijać produkty Neoluxa szerokim łukiem :twisted:
Nigdy nie zapomne tego jak u babci w kuchni nowy Neolux 100W explodował :twisted:
DocBrown

Postprzez qba » 13 października 2009, 17:11

DocBrown napisał(a):
qba napisał(a):Ja też mam żarówki candellux, ale 75w. Są wyoprodukowane w Chinach i jeszcze żadnej nie używałem. Kiedyś kupiłem matowe 75tki Neolux, to tez jedna padła od razu po wkręceniu. Ostatnio nabyłem 10pak matowych 60tek Apollo. Mają jednoskrętkę i oprzypominają stare Polasmpowskie żarówki. Z kolei w kauflandzie pojawiły sie żarówki w zielonych opakowaniach z napiswem jedynie Gluhlampe klar albo Gluhlampe Matt. Są nawet mocy 100 watt.

Zdecydowanie polecam omijać produkty Neoluxa szerokim łukiem :twisted:
Nigdy nie zapomne tego jak u babci w kuchni nowy Neolux 100W explodował :twisted:

Z potężną eksplozja żarówki sie nie spotkałem, chociaż zdarzało się, że strzeliła bańka, a w żarówkach Glob czasem odpadała. Miałem kiedyś w okapie świecową żarówkę. Był do 40 watt, ale wkręcaliśmy przeważnie 60tki, bo za ciemno było z 40stką. To zawsze wywalało bezpiecznik, jak stzreliła (przy 40stkach nie było tego problemu). Mojemu znajomemu strzeliła chińska świetlówka, kupiona na bazarze, a mój kolega w podstawówce podczas kąpieli w wannie bawił sie pistoletem na wodę i pryskał nim na żarówkę, aż ta strzeliła i szkła na niego spadły.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez MRP200 » 14 października 2009, 07:51

Kilkanaście lat temu miałem dość ciekawy przypadek eksplodującej żarówki. Eksplozję spowodowało zwarcie w trzonku. Bańka wyrwała się z trzonka, rozbiła klosz i uderzyła jeszcze w przeciwległą ścianę, ale co dziwne, nie rozbiła się. Rzecz miała miejsce w kuchni w lampie ściennej porcelanowej, podobnej do współczenych SOPS.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez cieszyn » 14 października 2009, 14:38

Bartek napisał(a): .... mój kolega w podstawówce podczas kąpieli w wannie bawił sie pistoletem na wodę i pryskał nim na żarówkę, aż ta strzeliła i szkła na niego spadły.
to i tak miał biedak szczęście, że go prąd nie popieścił, bo taka struga wody to niezły przewodnik prądu :lol:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe