Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Postprzez moog » 18 października 2009, 17:10

Ta oprawa na pastorale podobna do Albany. No i ptaki już się nią zajęły.
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez MRP200 » 18 października 2009, 18:07

Też pracuję w firmie elektrycznej. Ciekawe, że we wszystkich przetargach organizowanych przez np. ZDM w specyfikacji wystepują słupy stalowe. Jedna z większych naszych zakończonych budów to Głogowska od strumienia Junikowskiego do autostrady A-2. Prawie 400 słupów oświetleniowych. Same stalowe.
A kolejne nowe inwestycje - przebudowa ul. Bukowskiej w okolicach Ławicy. Do zabudowania jest ponad 400 słupów oświetleniowych - w mojej wycenie były ARIELA. Do tego oswietlenie systemowe.
Kolejny - Nowe Zawady. Słupy oświetleniowe stalowe, z tym że część oświetlenia będzie zabudowane na słupach trakcyjnych.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Utilizer » 18 października 2009, 18:16

Nigdy w moim mieście nie widziałem żeby montowali obecnie betoniaki.

Betoniaki montowali 25 lat temu
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez MRP200 » 18 października 2009, 19:47

Utilizer napisał(a):Nigdy w moim mieście nie widziałem żeby montowali obecnie betoniaki.

Betoniaki montowali 25 lat temu

Racja. Sporą ilość nowych słupów oświetleniowych w Wągrowcu sam zresztą stawiałem, ale wyłącznie stalowe. Na tą ilość ustawionych stalowych, których nawet nie policzę (chociażby połowa obwodnicy, cała Dębińska oraz Bobrownicka, oraz wiele innych) stawiałem jednego nowego betoniaka, a była to wymiana awaryjna.
Na dobrą sprawę na dzień dzisiejszy słupy betonowe spotykam tylko na modernizowanych terenach kolejowych i tam są w zasadzie standardem.
MRP200
Moderator

Postprzez CDM » 18 października 2009, 20:19

wszystko się, zgadza,ale oświetlenie ZDM to tylko 20% całego oświetlenia Poznania. Nie zapominaj,że reszta jest majątkiem ENEA, a modernizacja, to nie tylko budowa oświetlenia od nowa :!: Bo jak nazwiesz wymianę całych ciągów starych słupów betonowych na nowe, jeśli nie modernizacją?? Zapraszam Cię na Al. Niepodległości w okolicy Libelta. popatrz sam!!
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez MRP200 » 19 października 2009, 08:45

Jeżeli modernizujemy istniejące oświetlenie uliczne to nie budujemy całej infrastruktury od zera. We wcześniejszych postach wyraźnie zaznaczyłem, że do budowy nowego oświetlenia nie stosuje się słupów betonowych. Z tego co wiem, to aktualnie ENEA nie buduje już nowego oświetlenia ulicznego (chyba, że w szczątkowym zakresie). Co innego modernizacja istniejącego. Tylko, że wtedy to wymienia się zazwyczaj te elementy, które są albo wyeksloatowane i ich naprawa jest nie opłacalna, albo są tak zdegradowane, że grożą katastrofą.
Owszem, przy modernizacji istniejącego oświetlenia stawia się jeszcze słupy betonowe, ale to bardziej chyba sprawa estetyki. W końcu w ciagu ulicznym też nie może być tak, że co słup to z innej parafii.
Na ulicy Wieniawskiego w 2008 roku stare betonowe słupy oświetleniowe zastąpiono nowymi OŻ-9, ale to była wymiana istniejącego oświetlenia. Natomiast na Rynku Łazarski rozpadające się betoniaki zastąpiły stalowe TORONTO.
Dobrym przykładem awaryjnej wymianny słupów betonowych jest zjazd z wiaduktu w Antoninku w kierunku Swarzędza na wysokości Volkswagena. Betoniaki w pasie rozdziału są tam regularnie ścinane przez samochody.
MRP200
Moderator

Postprzez CDM » 19 października 2009, 10:50

:arrow: MRP200, użyłeś dokładnie takich oto słów (pozwoliłem sobie je przekopiować) : "We wszystkich nowo budowanych i modernizowanych oświetleniach ulicznych stosuje się wyłącznie słupy stalowe na fundamentach" , czyli wymieniłeś jedno i drugie, więc mam nadzieję,że teraz wiesz dlaczego zareagowałem. Jak więc widać, słupy betonowe stawia się u nas nadal, co jest wynikiem samej modernizacji. Podałeś słuszny przykład ul. Wieniawskiego, to jeszcze dopowiem,że i cały, sąsiedni ciąg Al. Niepodłegłości otrzymał niecały rok temu nowe słupy OŻ, tak więc co jakiś czas robi się takie rzeczy. Co do Rynku Łazarskiego, to prawda, w zeszłym roku wymienialiśmy tam słupy na "arielowskie". Używając pojęcia "słupy betonowe"należy też pamiętać o tym,że należą do nich także słupy ŻN, na których wykonujemy całkiem nowe obiekty oświetleniowe, m.in w tym miesiącu powstanie całkiem nowe oświetlenie ulicy Sędziwoja w oparciu o takie właśnie słupy.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez MRP200 » 19 października 2009, 11:22

Arielowskie TORONTO na Rynku Łazarskim są mojego pomysłu. Takie same miały być na Wieniawskiego ale stanęło na OŻ-9.
Co do oświetlenia montowanego na słupach ŻN to zgadzam się, że takie rozwiązanie też miałem okazję budować. Podejrzewam, że większość takiego oświetlenia ENEA wykonuje jednak najczęściej własnymi siłami, albo zleca je podwykonawcom w trybie bezprzetargowym.
Mój zakres wiedzy na temat stosowania słupów stalowych w nowym oświetleniu wynika przede wszystkim z ogłoszeń przetargowych organizowanych przez zarządców dróg (np. ZDM, GDDKiA) oraz przez urzędy miast i gmin.
MRP200
Moderator

Postprzez Michal » 19 października 2009, 15:00

MRP 200 :arrow: -witam na forum kolegę z Elmontu ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez MRP200 » 19 października 2009, 15:24

Jak na to wpadłeś.
MRP200
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego