MRP200 napisał(a):Arielowskie TORONTO na Rynku Łazarskim są mojego pomysłu. Takie same miały być na Wieniawskiego ale stanęło na OŻ-9.
Co do oświetlenia montowanego na słupach ŻN to zgadzam się, że takie rozwiązanie też miałem okazję budować. Podejrzewam, że większość takiego oświetlenia ENEA wykonuje jednak najczęściej własnymi siłami, albo zleca je podwykonawcom w trybie bezprzetargowym.
Mój zakres wiedzy na temat stosowania słupów stalowych w nowym oświetleniu wynika przede wszystkim z ogłoszeń przetargowych organizowanych przez zarządców dróg (np. ZDM, GDDKiA) oraz przez urzędy miast i gmin.
i wieszać tylko klasyki albo najlepiej ich wierne repliki, zawierające MHMichal napisał(a):MRP200 napisał(a):Arielowskie TORONTO na Rynku Łazarskim są mojego pomysłu. Takie same miały być na Wieniawskiego ale stanęło na OŻ-9.
Co do oświetlenia montowanego na słupach ŻN to zgadzam się, że takie rozwiązanie też miałem okazję budować. Podejrzewam, że większość takiego oświetlenia ENEA wykonuje jednak najczęściej własnymi siłami, albo zleca je podwykonawcom w trybie bezprzetargowym.
Mój zakres wiedzy na temat stosowania słupów stalowych w nowym oświetleniu wynika przede wszystkim z ogłoszeń przetargowych organizowanych przez zarządców dróg (np. ZDM, GDDKiA) oraz przez urzędy miast i gmin.
Moim zdaniem stawianie takich słupów jak Toronto czyli nowoczesnych- w miejscach o starej-przedwojennej zabudowie-jak w przypadku Rynku Łazarskiego to nie najlepszy pomysł.Istniejące słupy to betonowe WZ i takie też czy podobne OŻ powinny tam być ustawione,i takie też są w tej okolicy.Przy projektowaniu oświetlenia należy też uwzględniać okoliczną zabudowę i architekturę.![]()
cieszyn napisał(a):i wieszać tylko klasyki albo najlepiej ich wierne repliki, zawierające MH
Miasto ma najczęściej ważniejsze problemy i wydatki. Efekt był taki, że tanim kosztem pozbyto się rozpadających, grożących katastrofą betoniaków.
Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości