[A 20] ORZ-1

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [A 20] ORZ-1

Postprzez leon0785 » 24 października 2009, 11:28

Whites pięknie działająca ORZ-1 to rarytas :)
leon0785

Postprzez Edziu » 24 października 2009, 15:03

Piękne zdjęcia Whites :D dobrze że się tam wybrałeś, tych ORZ jest gdzieś koło 5, ale chyba tylko ta świeci, 10 lat temu swieciły trzy ,niestety to światło sodowe wszędzie wejdzie :x , bo pare lat temu były tam OUR125 rtęciowe, klimat iście rtęciowy, a ORZ nieźle daje co :?: ;) ,tam jest chyba mix ;) . Kiedys najprawdopodobniej były one jedynym żródłem oświetlenia ulicy, bo te betoniaki które jeszcze tam stoją są z lat 80, tak się domyslam ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 24 października 2009, 20:55

Edziu napisał(a):Piękne zdjęcia Whites :D dobrze że się tam wybrałeś, tych ORZ jest gdzieś koło 5, ale chyba tylko ta świeci, 10 lat temu swieciły trzy ,niestety to światło sodowe wszędzie wejdzie :x , bo pare lat temu były tam OUR125 rtęciowe, klimat iście rtęciowy, a ORZ nieźle daje co :?: ;) ,tam jest chyba mix ;) . Kiedys najprawdopodobniej były one jedynym żródłem oświetlenia ulicy, bo te betoniaki które jeszcze tam stoją są z lat 80, tak się domyslam ;)

hmm ja tam betoniaków niewidzialem zadnych
fakt ta ORZ mocno świeci ale wydaje mi sie ze ma LRFa 400W MiXf na stateczniku by świecil duzo slabiej niestety ta soda psuje caly efekt... tez tak mysle ze te ORZ 1 to bylo oswietlenie tej ulicy
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 24 października 2009, 20:57

Adam - pięknie ! ORZ-1 miód i malina - dzięki :!: :mrgreen: :o :shock: :o :mrgreen:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Edziu » 24 października 2009, 21:06

chodziło mi o słupy linii napowietrznej

fakt ta ORZ mocno świeci ale wydaje mi sie ze ma LRFa 400W MiXf na stateczniku by świecil duzo slabiej

Kiedyś widziałem jak to monstrum się rozpalało żarowym światłem, oryginalny statecznik tej lampy mógł już dawno wysiąść, i możliwe że ktoś zrobił obejście, raczej wątpie w to żeby komuś się chciało montować, większy statecznik, często ludzie idą na prościznę, i ładują MIXa, w takich przypadkach, ale miło mieć takie oświetlenie przed domem, dom obok mam rodzinę, i od nich właśnie nieźle widać tą lampę ;) dobrze ze miałeś szczęście trafić na nią jak świeciła ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 24 października 2009, 21:13

No to Edziu Ty się teraz wpraszaj często do tej rodzinki - będziesz miał okazji do focenia ORZ-1 bez liku :lol:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 24 października 2009, 21:13

Edziu napisał(a):

chodziło mi o słupy linii napowietrznej

fakt ta ORZ mocno świeci ale wydaje mi sie ze ma LRFa 400W MiXf na stateczniku by świecil duzo slabiej

Kiedyś widziałem jak to monstrum się rozpalało żarowym światłem, oryginalny statecznik tej lampy mógł już dawno wysiąść, i możliwe że ktoś zrobił obejście, raczej wątpie w to żeby komuś się chciało montować, większy statecznik, często ludzie idą na prościznę, i ładują MIXa, w takich przypadkach, ale miło mieć takie oświetlenie przed domem, dom obok mam rodzinę, i od nich właśnie nieźle widać tą lampę ;) dobrze ze miałeś szczęście trafić na nią jak świeciła ;)

specjalnie po to tam pojechalem zeby ją sfocic :mrgreen: nigdy niewidzialem swiecącej ORZ 1 na budynku, jak dotąd widzialem tylko raz w zyciu świecącą ORZ 1 w Borównie koło skarszew ale na betoniaku, miala chyba nową rtęciówke no i wtedy naprawde zaskoczyl mnie rozsyl swiatla tej oprawy, chcialbym tez taką zobaczyc z WLSP
Whites86

Postprzez cieszyn » 24 października 2009, 21:19

Whites86 napisał(a):...tąd widzialem tylko raz w zyciu świecącą ORZ 1 w Borównie koło skarszew ale na betoniaku, miala chyba nową rtęciówke no i wtedy naprawde zaskoczyl mnie rozsyl swiatla tej oprawy, chcialbym tez taką zobaczyc z WLSP

No pięknie - czyli Królowa Klasyków ma świetny rozsył światła!
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 24 października 2009, 21:22

cieszyn napisał(a):
Whites86 napisał(a):...tąd widzialem tylko raz w zyciu świecącą ORZ 1 w Borównie koło skarszew ale na betoniaku, miala chyba nową rtęciówke no i wtedy naprawde zaskoczyl mnie rozsyl swiatla tej oprawy, chcialbym tez taką zobaczyc z WLSP

No pięknie - czyli Królowa Klasyków ma świetny rozsył światła!

tak bo myslalem ze to wiadro świeci raczej punktowo a tu zaskoczenie ze świecila chyba nawet lepiej niz lychy ktore byly obok, z nową lampą radzila sobie naprawde świetnie
Whites86

Postprzez swietlik » 24 października 2009, 22:33

Whites Czy włożysz rtęciówkę do wiaderka czy ją wkręcisz do starej ORZ-1 to będzie tak samo świecić ;)
Ale świecąca ORZ-1 to jest niezły klimat... szkoda, że LRF nie jest zdychający :mrgreen:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze