[Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Postprzez neon44 » 6 listopada 2009, 09:24

Cóż to za rtęciowy trend ostatnimi czasy :?: Czyżby urzędnicy czytali nasze forum :?:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Whites86 » 6 listopada 2009, 11:03

Elda napisał(a):Te ulice które wymienili oświetlają obecnie ORZ-7, łyżki, SL-100, kwadratówki i stare strady oraz prlowskie oprawy parkowe, jak na osiedlach z wielkiej płyty, dodam, że przejeżdżałem tamtędy ostatnio i zastosowano MH! Pierwszy raz w Bydgoszczy na szeroką skalę.

Ucieszy was coś, Stare strady na Placu Poznańskim zostały przerobione na rtęć!!! Taki los czekaa także ulicę Szubińską i prawdopodobnie Kwadratówki na rondzie Grunwaldzkim, na placu urtęciowiono 5 masztów po 6 opraw, jeden jest mieszany, 3 x rtęć, 3 x soda, co daje kosmiczny efekt. Na Szubinskiej w stradach dogorywaja pojedyncze sody.

I

ja jechalem ostatnio przed bydgoszcz i widzialem tam kwiaty ze 6-cioma stradami ale z zimnymi MH
napewno niebyly to rtęciowki, niemam pojęcia jak nazywalo się to miejsce ale jesli mowimy o tym samym to napewno niema w nich rtęciowek bylem osobiscie i widzialem
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 6 listopada 2009, 16:48

No to świetnie :!: :!: :P Stare oprawy zostawiają, i przywracają w nich białe światło :D Nawet w tych "od dziecka" sodowych. Świetnie :!: Może nareszcie wziął sie za to ktoś, z wyczuciem estetycznym, albo pasjonat może jakiś? Albo ktoś z naszego forum, tylko sie nie przyznaje ;) :lol:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Edziu » 6 listopada 2009, 20:33

Wiesz whites ja tym kwiatom przyglądalem się we wrześniu szukalem w nich rtęciówek, były tam przezroczste lampy, to pomyślalem sodówki, kwiaty są zbyt wysokie żebym dostrzegł jażnik, a tu masz MH :) , świetna sprawa, :D miejmy nadzieję że miejscowy ZE pójdzie po rozum do głowy, i MH wkręci w ten kawdratówkowy kwiat z rtęciówkami
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 6 listopada 2009, 20:54

Edziu napisał(a):Wiesz whites ja tym kwiatom przyglądalem się we wrześniu szukalem w nich rtęciówek, były tam przezroczste lampy, to pomyślalem sodówki, kwiaty są zbyt wysokie żebym dostrzegł jażnik, a tu masz MH :) , świetna sprawa, :D miejmy nadzieję że miejscowy ZE pójdzie po rozum do głowy, i MH wkręci w ten kawdratówkowy kwiat z rtęciówkami

wiesz ja juz tyle lamp sie naoglądałem naodpalalem itp itd ze niepomyle się co tam świeci ;) moge się założyc ze są tam MH niestety niemialem gdzie się tam zatrzymać bo mimo ze wracalem okolo 23 to ruch na tym skrzyzowaniu byl dość spory, moglem sie zatrzymac dopiero przy tym rtęciowym kwiecie
Whites86

Postprzez Edziu » 6 listopada 2009, 21:09

A więc bojowe zadanie dla kolegów bydgoszczaninów, :) wiecie co robić :?: :idea:
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Elda » 8 listopada 2009, 13:07

Te kwiaty zmieniły barwę w ostatni tydzień października.
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez Whites86 » 8 listopada 2009, 13:16

Elda napisał(a):Te kwiaty zmieniły barwę w ostatni tydzień października.

no a ja dokladnie 31-go października o godzinie okolo 23 wracalem z poznania do domu przez bydgoszcz i je widzialem ;)
Whites86

Postprzez Elda » 8 listopada 2009, 14:36

Jezeli w tych kwiatach swieci MH, to w takim razie na wiekszosci uliczek oswietlobych ourw. Ozr i lyzkami swieca MH - Z okna widze MH w centrum nato i przy Castoramie, zarowno cieple jak i zimne
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez Whites86 » 8 listopada 2009, 17:46

Elda napisał(a):Jezeli w tych kwiatach swieci MH, to w takim razie na wiekszosci uliczek oswietlobych ourw. Ozr i lyzkami swieca MH - Z okna widze MH w centrum nato i przy Castoramie, zarowno cieple jak i zimne

wiesz nie wszystko co swieci na biało to rtęc ;)
nieklucilbym sie o te strady gdybym ich na zywo neiwidzial ;) zadna standardowa rtęciowka niedaje takiego mocnego intensywnego swiatla o temp okolo 6000K no chyba ze powkręcali tam LRy co jest praktycznie neimozliwe ;)
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie