Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez cieszyn » 1 listopada 2009, 23:36

weź no cieszyn, nie gadaj tu o Malborku, popatrz, jak to było kiedys w Sopocie oraz na molo w Gdyni!

Mnie się te słupy i oprawy Bardzo Podobają

Otóż tam stały takie słupy, na których można dostrzec jakby pra-windki korbowe !

Wysięgnik był dość misterny i delikatny, ale taki własnie był.
Czy nie wydaje sie Wam (tzw. tobie cieszyn), że ten wysięgnik na zdjęciu kawwiarni jest jakby ręcznie "dorysowany" ???

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 3 listopada 2009, 23:11

Mam dla cieszyna małą rewelkę

Na ul. Lawendowej w Gdańsku wisi sobie takie coś:

Obrazek

cieszyn będzie wiedział, czym to pachnie :lol:

Czy ktoś mógłby tam kiedyś podjechać i poszukac innych śladów tego mechanizmu w tymże miejscu??? (pod tym kółkiem, na dole, jakieś 1 m od chodnika luposzukac śladów windek na sąsiednich domach?)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 5 listopada 2009, 22:21

No cieszyn, widzę, że masz kolejne ślady tych zwariowanych korbociągów, więc zobacz,czy te resztki z Pasłęka, to pachną windką, czy nie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DocBrown » 5 listopada 2009, 22:28

Tu ewidentnie była jakaś winda, ale czy do oprawy tego nie możemy być pewni :roll:
DocBrown

Postprzez cieszyn » 5 listopada 2009, 22:42

DocBrown napisał(a):Tu ewidentnie była jakaś winda, ale czy do oprawy tego nie możemy być pewni :roll:

Wiesz, jako forumowy - pożal się Boże - specjalista od tych korbociągó myślę, że niekoniecznie sa to ślady tychże.

Kółko jest nienaturalnie duże, poza tym jest umieszczone dość nietypowo, sam wysięgnik czy ta konstrukcja jesat baaaaardzo solidna i to aż za bardzo jak dla ciężaru oprawy, to gruba przesada

Dawniej tak nie marnowano materiału więc to mi raczej pachnie jakimś mechanizmem dźwigu, czy wyciągarki do towarów podnoszonych z poziomu ziemii i dźwiganych do jakiegoś otworu w ścianie (drzwi, okno lub klapa okna piwnicznego typu chodnikowego)

Tak więc mamy duże Obamy, czy to jest pozostałość moich ukochanych windek korbowych :roll: :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DocBrown » 5 listopada 2009, 22:44

Dlatego napisałem, że na pewno to pozostałość po jakiejś windzie, ale raczej nie do opraw.
DocBrown

Postprzez cieszyn » 7 listopada 2009, 18:57

Nie wiem, czy to zdjęcie z nad Bałtyku w Polsce, ale daję je dlatego, ze widać oprawę na słupie, jakie były stosowane w Gdyni (pokazałem tu już takie) no i przypuszczam, ze w tym słupie był znakomity mechanizm windki korbowej :P

Obrazek

A co tam
"przypuszczam"
- tam JEST ten mechanizm, widać go tu:

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DocBrown » 7 listopada 2009, 19:16

Tak swoją drogą ten sprytny mechanizm mógłby w miejscu gdzie są przewieszki z oprawami być i dziś używany, może w nieco zmienionej formie, tzn napęd elektryczny.
DocBrown

Postprzez cieszyn » 7 listopada 2009, 19:21

DocBrown napisał(a):Tak swoją drogą ten sprytny mechanizm mógłby w miejscu gdzie są przewieszki z oprawami być i dziś używany, może w nieco zmienionej formie, tzn napęd elektryczny.

TAK!

Ale ja bym wolał, zeby na starówkach dawnych miast był atrakcją żywą i praktycznie pokazywaną w działaniu - już to tu gdzieś dokładnie opisałem, ale to jak wołanie samotnego na puszczy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 7 listopada 2009, 21:10

Nareszcie cieszyn ujrzał fotkę z dawnych lat, na której widać na wpół opuszczoną oprawę oraz mechanizm korbowy na dole słupa!

To Szymankowo (dawniej i dziś)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny