[Mesko] OUR-125

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR-125

Postprzez leon0785 » 8 listopada 2009, 20:55

No to ja pokaże OUR-125 z Krakowa jeszcze nie zapodawałem zdjęć tej oprawy
Obrazek
leon0785

Postprzez oskard » 9 listopada 2009, 00:19

Whites, dzięki za dedykację :) Ale o jej wadach nie musisz mi mówić, mam OURa rocznik 73, cała zardzewiała (części stalowe, jak np. śruby) ale sam ją rozkręcałem, na czynniki pierwsze, i pare śrub zlało sie przez rdze jako całość z innymi stalowymi częściami. Wystarczył śrubokręt z poprzeczną rękojmią, i wyślizgły sie jak z masła ;) Ale oprawa w tym wieku ma prawo być trochę brudna i podrdzewiała ;) Poza tym ja ją głównie cenię za względy estetyczne, za zgrabny, smukły wygląd, ale uważam że do oświetlania małych uliczek osiedlowych pod względem wydajności jest wprost idealna, nie za jasna, nie za ciemna. Nie wali po oknach światłem, ajk niektóre. Owszem, montowanie jej na dużych wysokościach, na głównych i szerokich ulicach to z lekka kretynizm, ale subiektywnie na to patrząc - mnie to nie przeszkadza :) im więcej, tym dla mnie lepiej ;) Choć obiektywnie ją osądzając, mówię - idealna do ulic lokalnych, osiedlowych ;)
A trumna też jest fajna, właśnie jej podobieństwo do trumny czasem bywa zaletą, jest pięknym zwieńczeniem klimatu prawdziwej wsi - mrocznej i często jeszcze, zabobonnej :twisted: pełnej mrocznych, tajemniczych zagajników - to tylko podkreśla klimat
Ja lubię i OURy, i trumny, trzeba tylko je dopasować do klimatu i rodzaju miejsca ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Utilizer » 9 listopada 2009, 15:35

Po twoim poście Whites, zmieniłem zdanie co do OUR-a 125

Ciekawi mnie jednak jak to możliwe że odbłyśnik tak zczerniał Obrazek

Daje od siebie jedno zdjęcie tej oprawy, zrobione niedawno

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez leon0785 » 9 listopada 2009, 16:46

Odbłyśniki niszczą się od wyskokiej temperatury plus wszelkiego rodzaju zanieczyszcznia dostające się do oprawy. Pył brud i kurz osadzają się na nim i tym samym zaczyna czernieć.
leon0785

Postprzez DocBrown » 9 listopada 2009, 17:17

Drobny papier ścierny, a potem pasta polerska i jest jak nowy, albo i lepszy :twisted:
DocBrown

Postprzez leon0785 » 9 listopada 2009, 17:21

DocBrown napisał(a):Drobny papier ścierny, a potem pasta polerska i jest jak nowy, albo i lepszy :twisted:

A i tu się z tobą zgadzam w 100% w ten sposób uratowałem 2 odbłyśniki w OUR-125 są jak nowe :D
leon0785

Postprzez oskard » 9 listopada 2009, 18:06

A moja mimo wieku, miała czysto w środku, i odbłyśnik jest tylko lekko ciemniejszy z tyłu niż po bokach ;) Parę pająków miała tylko w komorze osprzętu, ale dosłownie parę :!: :) Jak wszędzie, i tu - zdarzały sie egzemplarze gorsze, ale były też i lepsze, nie można gadać że wszystkie oprawy tego typu to porażka. Po prostu wtedy liczyła sie ilość, jakość niekoniecznie, i zdarzały sie przy takim tempie produkcji, egzemplarze niedopracowane, ale tak mogło być wszędzie, w każdym zakładzie ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Whites86 » 9 listopada 2009, 18:09

oskard napisał(a):A moja mimo wieku, miała czysto w środku, i odbłyśnik jest tylko lekko ciemniejszy z tyłu niż po bokach ;) Parę pająków miała tylko w komorze osprzętu, ale dosłownie parę :!: :) Jak wszędzie, i tu - zdarzały sie egzemplarze gorsze, ale były też i lepsze, nie można gadać że wszystkie oprawy tego typu to porażka. Po prostu wtedy liczyła sie ilość, jakość niekoniecznie, i zdarzały sie przy takim tempie produkcji, egzemplarze niedopracowane, ale tak mogło być wszędzie, w każdym zakładzie ;)

niestety wszystkie tego typu to porażka ;) lampa 125W jest naprawde bardzo kiepska, a same oprawy dosc mocno niedopracowane
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez swietlik » 9 listopada 2009, 19:50

OUR 125 mi się podoba :mrgreen:
Niestety te oprawy były zakładane w nieodpowiednich miejscach i nie ma się co dziwić, że nie mogły należycie doświetlić terenu.
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez mateusz » 9 listopada 2009, 19:56

A u mnie w mieście jest jeden parking na którym są OUR125 na bardzo wysokich słupach ,chyba 11m i ........całkiem niezle się spisują ,mimo ,że mają klosze. Świecą tam LRFy.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze