To mój pierwszy post na forum - witam wszystkich.
Widzę że w nazwie tematu jest Grudziądz - moje rodzinne miasto

Dlatego dodam teraz parę fotek z mojej wycieczki po jego obrzeżach i nie tylko

(Nie zwracajcie uwagi na jakość, robione komórką - cyfraka brak:( )
Na budowanej Trasie Średnicowej stanie kilkaset słupów z oprawami SL-100. Na ukończonej już drodze zbiorczej Droga Łąkowa już powieszono pierwszą ich partię.

Zdjęcie robione z Drogi Łąkowej - widok na tereny PKP. Na pierwszym planie łyżka, dalej SL-100 w wersji PKP, a w tle kwiat na 6 kwadratówek [przepraszam za jakość.)

Tereny grudziądzkiej ciepłowni - brama boczna. Dwie strady przy samej bramie, dalej droga oświetlona łyżkami

Byłe Zakłady Przemysłu Okrętowego "Warma" - kopalnia klasyków.

Ulica Królewska - okolice Dworca PKP - Dwa tygodnie temu zdemontowano tutaj kwadratówki.

Ulica Królewska - plac zabaw. Ostatnia zachowana w tej okolicy oprawa OCP na lampę rtęciową. Oprócz niej kilka lat temu były tutaj najstarsze modele OCP i OZPRy. Teraz pozakładano kule OCP z przezroczystymi kloszami na lampy sodowe. Lampa na tym zdjęciu nie świeci się, więc jej dni z pewnością są już policzone.

Chyba jedna z najstarszych opraw w Grudziądzu - ulica Rapackiego. Na całej ulicy są tylko 4 drewniane słupy
z kablami wysokiego napięcia i akurat na tych słupach na wysięgnikach zamontowane są takie oprawy jak ta na zdjęciu. Pozostałe to łyżki, dwie/trzy kwadratówki i kilka rtęciowych strad. W ciągu dwóch tygodni prawdopodobnie znikną, gdyż wzdłuż ulicy zaczęto montować nowe malagi.

Osiedle Strzemięcin - Pierwsza sodowa OCP na tym osiedlu. Zamontowana w 2005 roku na miejsce starej OCP z kratką ochronną, której zniszczono pokrywę - oprawa znajduje się na wysokości tarasu prowadzącego do sklepów.

Os. Strzemięcin. Były "od zawsze"