slaweklampy napisał(a):Statecznik elektroniczny w świetlówce zwykle uszkadza się od kondensatora, który stracił pojemność.
Edziu napisał(a):Z elektrolitem padniętym jeszcze się nie spotkałem, ale w wielu kompaktach są one dość lichej jakości, tym bardziej że tzw. "udaru" dostają przy włączeniu, zresztą w 1s. zapłonu taka świetlówka pobiera wielokrotność swojej mocy. Częściej pada kondensator między żarnikami, lub termistor w lepszych egzemplarzach. U mnie w domu najstarszy kompakt Piła z 99r, działa nadal, wtedy kosztował dość sporo 40zł, obecne a zwłaszcza apollo średnio po pół roku padały
Whites86 napisał(a):Edziu napisał(a):Z elektrolitem padniętym jeszcze się nie spotkałem, ale w wielu kompaktach są one dość lichej jakości, tym bardziej że tzw. "udaru" dostają przy włączeniu, zresztą w 1s. zapłonu taka świetlówka pobiera wielokrotność swojej mocy. Częściej pada kondensator między żarnikami, lub termistor w lepszych egzemplarzach. U mnie w domu najstarszy kompakt Piła z 99r, działa nadal, wtedy kosztował dość sporo 40zł, obecne a zwłaszcza apollo średnio po pół roku padały
to jest ułamek sekundylicznik w tym czasie nawet niejest w stanie sie tak szybko obrócic bo ten prąd odrazu stabilizuje sie do wartości znamionowej, pozatym to sie tyczy kazdego źródla, nawet żarówka w chwili zaplonu pobiera duży prąd zanim włokno rozgrzeje sie na maxa trwa to naprawde ulamek sekundy
Utilizer napisał(a):Oto filmik na którym widać ciepły zapłon mojego kompakta SL Decor 18W 800lm E27 2700k
http://www.youtube.com/watch?v=Io3FfhC8zdI
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości