leon0785 napisał(a):Kurcze nie wiedziłem, że jest taki temat. Dopiero teraz go ujrzałem.
Zawsze mam ten most przed oczami jak ktoś mi tylko rzuci hasło Tczew![]()
Nawet się zastanawiałem dlaczego Whites w swoich fotorelacjach nie pokazuję tego pięknego mostu a tu takie miłe zaskoczenie most ma swój osobny wątek![]()
Znam ten most wiele razy przez niego przejeżdżałem jadąc pociągiem do Gdańska.
To skandaliczne, że most który jest żywym pomnikiem polskiej historii baa można powiedzieć, że wysadzenie tego mostu 1 września 1939 r to jeden z wątków rozpoczynających kampanię wrześniową jest w tak fatalnym stanie. Jego zdjęcia z 1 września można zobaczyć w podręcznikach do historii. Nie wyobrażam sobie, że taki pomnik mógłby po prostu zniknąć![]()
Widać, że Wojewoda Pomorski i Wojewódzki Konserwator Zabytków z Gdańska nic sobie z tego nie robią.
Siedzą sobie tacy dysydenci w Gdańsku na wysokich stołkach i mają zabytkowy most w d....
taa dokładnie, na jego remont potrzeba ogromnej masy pieniędzy, most kolejowy obecnie jest remontowany bo unia rzucila jakies pieniadze,(jest odmalowywany , wicinają i spawają od nowa zużyte elementy) ale remont mostu drogowego sie nie zanosi, problemem są też złomiarze ktorzy go rozkradają... podobno znikneło juz z niego kilkanascie ton róznego rodzaju płaskowników kątowników i innych elementów , najbardziej rozbroil mnie artykuł na jego temat i tekst "ze gdy juz się zawali niebedzie pieniedzy na uprzątniecie złomu z wisły"