Dziwne zachowanie LRF 80W

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Re: Dziwne zachowanie LRF 80W

Postprzez max » 25 marca 2010, 16:49

Właśnie - podłącz je równolegle. Spróbuj najpierw na jednym. Potem do tego jednego dopnij równolegle drugi dławik. Zobaczysz różnicę. Takie świecenie to mi się kojarzy z podłączaniem LRFa przez żarówki małej mocy - jak tak robiłem świeciła podobnie. Wyładowanie widzę jest przez cały jarznik ale przy tak małej mocy niejest on do końca rozgrzany i jest też między elektrodą zapłonową i niejest zbyt stabilne i takie dość szerokie. Lampa pewnie jest chłodna.
max

Postprzez DocBrown » 25 marca 2010, 16:50

Teraz zauważyłem, że faktycznie źle dławiki podłączyłeś :lol: :roll:
No nic, pewno jesteś początkujący, więc mogłeś sie pomylić, weź to popraw i lampa będzie "ryrać" :P
DocBrown

Postprzez Misiumac » 25 marca 2010, 21:44

Faktycznie, stateczniki były źle podłączone :D Lampa jest sprawna, świeci tak jak trzeba, dziękuje Wam za pomoc a w szczególności Adamowi (Whitesowi) ponieważ przesłał mi niejeden schemat :P
Uważam, że temat można zamknąć.
Misiumac

Postprzez Misiumac » 1 kwietnia 2010, 10:18

Wiecie, co się stało?! Dzisiaj podłączam sobie tą rtęciówke a tu nagle...ŁUBUDU :!: Rozsadziło jarznik, Bańka od wewnątrz nieźle zczerniała i popękała, stateczniki od strony wyjść kabelków czarne, oprawka na gwint stopiona! :shock: :evil: I po rtęciówce! Dodatkowo wywaliło mi bezpieczniki, i spaliło telewizor :!: :o :shock: A kontakt do którego wtykałem wtyczkę, kompletnie oderwało od ściany, robiąc na tapecie spory ślad spalenizny! Ludzie, co jest grane :?: :!: :? :shock: :roll:
Misiumac

Postprzez DocBrown » 1 kwietnia 2010, 10:45

Misiumac napisał(a):Wiecie, co się stało?! Dzisiaj podłączam sobie tą rtęciówke a tu nagle...ŁUBUDU :!: Rozsadziło jarznik, Bańka od wewnątrz nieźle zczerniała i popękała, stateczniki od strony wyjść kabelków czarne, oprawka na gwint stopiona! :shock: :evil: I po rtęciówce! Dodatkowo wywaliło mi bezpieczniki, i spaliło telewizor :!: :o :shock: A kontakt do którego wtykałem wtyczkę, kompletnie oderwało od ściany, robiąc na tapecie spory ślad spalenizny! Ludzie, co jest grane :?: :!: :? :shock: :roll:

A czy przypadkiem nie przesadziłeś troche z opisem zaistniałej sytuacji ?
O ile mogło rozwalić rtęciówkę i wybić bezpiecznik o tyle w spalenie TV, przypalenie oprawki, okopcenie dławików i wystrzelenie gniazdka ze ściany nie uwierze :P
Obstawiam raczej błędne podłączenie lampy, tzn podłączenie bez statecznika prosto do sieci.

P.S. Ja tak kiedyś przypadkowo podłączyłem LRF700 i nic mu sie nie stało, wybiło bezpiecznik i porządnie zaiskrzyło przy podłączaniu wtyczki.
DocBrown

Postprzez amisiek » 1 kwietnia 2010, 11:07

Prima Aprilis ;P
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 1 kwietnia 2010, 11:43

amisiek napisał(a):Prima Aprilis ;P

ta dokladnie :)
pewnie lampa w momencie spalenia powiedziala niecenzuralne słowo i dodatkowo prubowala uciekac :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Misiumac » 1 kwietnia 2010, 18:18

Hihi :mrgreen: :D :lol: :lol: Lubię ten dzień :twisted:
Misiumac

Postprzez Misiumac » 13 kwietnia 2010, 17:49

Niestety to co teraz powiem, nie jest Prymaaprilisowym żartem. Z przykrością muszę ztwierdzić iż górne mocowanie jarznika jest oderwane od tego głównego "pręta" :( Lampa nie zawsze załapie, muszę uderzać nią o coś, by jarznik miał styk z głównym "prętem". I teraz nie wiem- czy opłaca mi się ją zostawić bądź wyrzucić, i kupić sobie nową, czy zostawić i normalnie podłączać, niekiedy w razie potrzeby uderzyć o coś kilka razy by mogła normalnie pracować?
:|
Edit: Heh, to już jest koniec. Przed chwilą uderzając nią o materac (lekko) jarznik całkowicie się wygiął. Teraz już będzie problem żeby coś z tym zrobić...no ale cóż- żyję się dalej, lampy rtęciowe 80W są w miare tanie. ;)
Misiumac

Postprzez DocBrown » 13 kwietnia 2010, 18:16

Spróbuj uderzyć tak by naprostować :mrgreen:
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze