Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Postprzez Whites86 » 4 listopada 2009, 22:56

oskard napisał(a):Tak, ale to co stare, a jeszcze dobre, mogliby przerzucać, na jakieś wsie co nie miały w ogóle oświetlenia, żeby tam sie już doniszczyło. Szkoda wyrzucać coś, co może podziałać jeszcze drugie tyle :|

no i tak często sie robi ;)
przeciez niewywalają takich opraw na zlom gdzie wokolo pelno gorszych opraw na dodatek rtęciowych
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez mateusz » 1 stycznia 2010, 22:20

ObrazekTą OUR sfociłem wiosną z okna mojej babci . W Wigilję wymienili ją na STRADĘ sodową ,w dodatku używaną ze zmatowiałym kloszem :x :( zepsuli oświetlenie ,bo dookoła są głównie rtęciowe OUR i STRADY . W tej OUR chyba coś nie łączyło ,bo wcześniej raz świeciła a raz nie..
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez qba » 22 stycznia 2010, 16:50

I cały czas nie widac końca cyrku z wymianą opraw na ul. Śliwińskiego w Kołobrzegu. Kiedyś to opisywałem, ale przypomnę. Pierwotnie, na tej ulicy stało 11 betoniaków z łyżkami ORZ 7. Nie pamietam, co było wcześniej. W 1991r na dwóch pierwszych słupach, od strony ul Łopuskiego zmieniono łyżki na strady OUR 250. A w środku ulicy jedna łyżka rozpadła sie i zastąpiono ją OURW 250/1. (słup z nią był znacznie wyższy i miał inny wysięgnik niż pozostałe). Taki stan utrzymywał się do 1998r. Po jednej z jesiennych wichur jedna ze strad spadła z słupa wraz z wysięgnikiem. Po krótkim czasie założono nowy wysięgnik z sodową, pierwszą w mieście Elgo Luną. Rok póżniej powymieniano łyżki i jedyną OURW na Thorn Piloty z eliptycznymi przezroczystymi sodówkami 70w. Ale Luna pozostała, podobnie rtęciowa strada na pierwszym słupie oraz jedna łyżka, na trzecim z kolei słupie. W 2002r wracam tą ulicą i ku mojemu zaskoczeniu widzę, że 4 Piloty od strony ul Solnej zastąpiły OURW 250/1, z wymytymi kloszami. 4 następne jeszcze jakiś czas powisiały, ale wkrótce na wspomnianym najwyższym słupie pojawiła się stara strada OUS 400 z przyjaranym kloszem i LRFem (jak widac zadbali, by nie zawisła na nim ponownie OURW 250/1), na kolejnym strada OUS 250, jeden pozostał bez oprawy, a na następnym założyli strade OUR 250. I tak było do 2004r, kiedy to wszystkie oprawy na Śliwińskiego zmieniono na SGS 203, chyba w kilku mocach, były nawet 50w. W 2009r rozpoczęła się modernizacja stadionu. Zamknieto częśc ulicy, a SGSy ze wszystkich słupów pozdejmowano. (ma byc przemieniona w deptak). I stały tak bez opraw przez kilka miesięcy, a ostatnio patrzę, a na tych słupach, co jeszcze pozostały (połowę już usunięto) pojawiły sie LUNY.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Utilizer » 22 stycznia 2010, 18:40

qba napisał(a): Rok póżniej powymieniano łyżki i jedyną OURW na Thorn Piloty z eliptycznymi przezroczystymi sodówkami 70w. Ale Luna pozostała, podobnie rtęciowa strada na pierwszym słupie oraz jedna łyżka, na trzecim z kolei słupie.

Do kitu że tylko 70W, przy 70W nie jest zbyt jasno. Dziwne że zostawili łyżkę i Stradę, chyba powinno wymieniać się wszystkie oprawy na raz.

qba napisał(a):IW 2002r wracam tą ulicą i ku mojemu zaskoczeniu widzę, że 4 Piloty od strony ul Solnej zastąpiły OURW 250/1, z wymytymi kloszami. 4 następne jeszcze jakiś czas powisiały, ale wkrótce na wspomnianym najwyższym słupie pojawiła się stara strada OUS 400 z przyjaranym kloszem i LRFem (jak widac zadbali, by nie zawisła na nim ponownie OURW 250/1), na kolejnym strada OUS 250, jeden pozostał bez oprawy, a na następnym założyli strade OUR 250.

No rzeczywiście niezły cyrk. Kto wymyślił tą "modernizację"

qba napisał(a): I tak było do 2004r, kiedy to wszystkie oprawy na Śliwińskiego zmieniono na SGS 203, chyba w kilku mocach, były nawet 50w. W 2009r rozpoczęła się modernizacja stadionu. Zamknieto częśc ulicy, a SGSy ze wszystkich słupów pozdejmowano. (ma byc przemieniona w deptak). I stały tak bez opraw przez kilka miesięcy, a ostatnio patrzę, a na tych słupach, co jeszcze pozostały (połowę już usunięto) pojawiły sie LUNY.

Szkoda że założyli Luny, bo było udawadniane na forum, że to nie najlepsza oprawa, już lepsze były SGS203
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez qba » 23 stycznia 2010, 16:49

Wydaje mi się, że Luny wisza tam przejśćiowo, żeby nie było ciemno. te słupy beda całkiem usunięte.
qba

Postprzez amisiek » 7 kwietnia 2010, 22:04

W Warszawie na ul. Kresowej oraz w jej okolicach (Gocławek, okolice ul. Marsa) rozpoczęli modernizację oświetlenia. Miejsce ORZ-3kł zajęły dzisiaj trzy Malagi. Gdy objeżdżałem wiadome skrzyżowanie, widziałem pracę na podnośniku. Trochę klasyków jeszcze zostało, ale jest ich coraz mniej.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez oskard » 7 kwietnia 2010, 23:36

Gdzie te malagi? Na środkowym odcinku Murmańskiej :?: Bo Praga Południe na szczęście oc dawna tego czeguś nie stosuje :mrgreen: ;) Jeżeli chodzi o Murmańską, to one tam wiszą już kawałek czasu, najmniej 5 lat, albo i dłużej. tam chyba są 2 malagi i jedna leda. Na Kresowej z tego co widziałem z okna autobusu, jadąc Marsa, założyli chyba rubycony.
Szkoda tej okolicy, bo rejon Gocławka od Biskupiej do Marsa był usiany trumnami, i to tymi długimi przeważnie :| :( No ale cuż... jak to Balcerkowa powiedziała w znanym serialu: ale tu musi być cewielezacja :!: :twisted: :x
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez amisiek » 8 kwietnia 2010, 17:06

oskard napisał(a): Na Kresowej [...] założyli chyba rubycony

Możliwe, omijałem samochód z podnośnikiem i nie bardzo miałem czas się temu przyjrzeć, wydawało mi się to podobne.

oskard napisał(a):Szkoda tej okolicy, bo rejon Gocławka od Biskupiej do Marsa był usiany trumnami, i to tymi długimi przeważnie :| :( No ale cuż... jak to Balcerkowa powiedziała w znanym serialu: ale tu musi być cewielezacja :!: :twisted: :x

Tak, to była oaza klasyków, ale będzie ich coraz mniej. Niestety nowe oprawy obsadzono sodą. Gdyby tak obsadzili czymś lepszym... Szkoda, że białe światło znika z takich uliczek.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez qba » 9 kwietnia 2010, 16:53

W Kołobrzegu trwa modernizacja oświetlenia w centrum na ulicach Armii Krajowej, Katedralnej, Dubois i Ratuszowej. Stawiają stylizowane spy z oprawami Art Metal (zapomniałem jaki to typ) na MH. Szkoda troche likwidowanych słupów z początku lat 60, pamiętających jeszcze UOSFy, ale znikaja na szczęście paskudne kule założone w latach 90. mam nadzieje że modernizacja ndotknie też ul. Walki Młodych gdzie straszą od ponad 11 lat paskudne słupy z świecącymi w górę sodowymi kulami.
qba

Postprzez neon44 » 9 kwietnia 2010, 19:51

qba a fotki choćby telefonem masz :?:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44