Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez Whites86 » 26 marca 2010, 16:59

Luk napisał(a):
Whites86 napisał(a):ogolnie wczesniej mieszkalem w tym bloku 20 lat i przerwy w dostawie energi zdazyly sie góra 5 razy

Hm... kilka lat temu u mnie to 5 razy w miesiącu zdarzały się przerwy w dostawie energii. I to nawet 10 godzinne ;) Na szczęście teraz jest o wiele lepiej, gdyż ostatni raz prądu nie miałem rok temu :)

Co do tej żarówki to dziwie się, że nikt Ci jej nie wykręcił... tylu jest teraz złodziei... nawet sąsiedzi potrafią ukrasc żarówki z korytarza :roll:

fakt gdyby niebyloklosza ta żarówka by pewnie znikła, znam to z wieloletniej obserwacji , tam gdzie niebylo kloszy żarówki ginely masowo, ta jest dodatkowo kolo moich drzwi, na glownym korytarzu to się nikt nieboi ich krasc przy drzwiach jest inaczej, no i 3 sprawa ten klosz ma tak wyszczerbiony gwint ze zeby go odkręcic trzeba sporo się namęczyc :roll: kiedys to sfoce
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 26 marca 2010, 17:09

Whites86 napisał(a):
Luk napisał(a):
Whites86 napisał(a):ogolnie wczesniej mieszkalem w tym bloku 20 lat i przerwy w dostawie energi zdazyly sie góra 5 razy

Hm... kilka lat temu u mnie to 5 razy w miesiącu zdarzały się przerwy w dostawie energii. I to nawet 10 godzinne ;) Na szczęście teraz jest o wiele lepiej, gdyż ostatni raz prądu nie miałem rok temu :)

Co do tej żarówki to dziwie się, że nikt Ci jej nie wykręcił... tylu jest teraz złodziei... nawet sąsiedzi potrafią ukrasc żarówki z korytarza :roll:

fakt gdyby niebyloklosza ta żarówka by pewnie znikła, znam to z wieloletniej obserwacji , tam gdzie niebylo kloszy żarówki ginely masowo, ta jest dodatkowo kolo moich drzwi, na glownym korytarzu to się nikt nieboi ich krasc przy drzwiach jest inaczej, no i 3 sprawa ten klosz ma tak wyszczerbiony gwint ze zeby go odkręcic trzeba sporo się namęczyc :roll: kiedys to sfoce

Przyznaj sie, że sam to wyszczerbiłeś by utrudnić kradzieże :lol:
DocBrown

Postprzez Whites86 » 26 marca 2010, 17:11

specjalnie tego niezrobilem ;)kiedys klosz mi spadl cudem się nie zbil jedynie kawalek gwintu odlecial przez co wykręcanie i wkręcanie go spowrotem to tragedia...
Whites86

Postprzez qba » 27 marca 2010, 12:04

tam gdzie mieszkam od kwietnia zeszłego roku też jest na korytarzu żarówka która świeci non stop całą dobę i to już czwarta odkąd tam mieszkam. Najpierw była 75tka Tungsram Mini, potem 100tka Pila, a po niej 2 60tki Pila.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mirror » 30 marca 2010, 21:54

Piwnica:
Obrazek
Wielbicielka rtęci.
mirror

Zdjęcia: 134

Postprzez qba » 31 marca 2010, 15:53

Fajnie wyszła, dokładnie widać skrętkę. ja próbowałem moje focić telefonem w trakcie świecenia, ale niestety nie można tak ustawić, by widać było dokładnie żarnik. Wychodzi rozmazany. Próbowałem też przez ciemne szkło, ale nic to nie pomaga. natomiast przez płyte kompaktową prawie nic nie widać.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Whites86 » 13 kwietnia 2010, 19:23

witam, ostatnio przedstawialem tu wam maly test żarowki jaka wkręcilem na korytarzu u mnie w bloku
szczegóły mozna poczytać tutaj:
viewtopic.php?p=75804#p75804

żarówka wg producenta miala żywotność 1095h, została wkręcona 8 lutego ok godz 20-tej, 25 marca teoretycznie miala zakonczyć swój żywot ,(świecila bez przerwy 24h/7) swoją żywotność przekroczyła o 19 dni (dziś się przepaliła tj 13 kwietnia),
swoją żywotność przekroczyla o około 456h czyli łącznie przeświecila okolo 1551h, w tym czasie zdązyla zużyć 155,1 KWh łączny koszt jej eksploatacji to 65zl i 14gr :roll: (przy stawce 0,42gr za kilowatogodzinę)

oto fotki tej żarówki:
Obrazek

w momencie przepalenia się musialo nastąpic male zwarcie , nie wywalilo bezpiecznika, ale zrobilo malą dziurkę na trzonku
Obrazek

gorący żarnik przypalil z jednej strony szkło, a przy napisie częsc gorącej skrętki az wtopila się w szkło
Obrazek

Obrazek
następna w teście jest 75W Piła ktora wkręcona została dzis dokladnie o godz 18:30 :)
(miała byc neolux 60W ale spadla mi z szafki i przerwal się żarnik,
Whites86

Postprzez DocBrown » 13 kwietnia 2010, 19:35

No proszę, w końcu przestała ryrać :lol:
A ja obstawiłem że w marcu będzie dead :twisted:
DocBrown

Postprzez max » 13 kwietnia 2010, 21:08

No to nieźle jak na nową żarówkę. Prawie 50% większa trwałość niż podana. Tylko wg mnie szkoda tej żarówki. Było dać pila albo philips przezroczystą. Albo inną jakąś bo ta to rzadko spotykana widzę lepiej zmatowiona 100w philips - zwykle są a właściwie były albo softone w takiej kanciastej bańce albo zwykłe lekko zapylone w bańce jak te przezroczyste. A ta to jakaś specjalna wersja nie do dostania. Pewnie philips w Polsce robił je nie na nasz rynek. I jeszcze ten napis white. Pewnie drugiej takiej się nie dostanie.
max

Postprzez KaszeL » 13 kwietnia 2010, 21:09

Wiedziałem, że wytrzyma przynajmniej 50% dłużej - chociaż obstawiałem +100% ;)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe